• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Meclis afetle bilgilendirilecek
06 Aralık 2011 Salı 17:47

Meclis afetle bilgilendirilecek

Konya İl Genel Meclisi, Aralık ayı toplantılarının birinci birleşiminde gündemine aldığı Afet ve Acil Durum Komisyonunun raporunu ikinci birleşimde de görüşmeye devam etti.
Konya İl Genel Meclisi, Aralık ayı toplantılarının birinci birleşiminde gündemine aldığı Afet ve Acil Durum Komisyonu’nun raporunu ikinci birleşimde de görüşmeye devam etti. İl Afet Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun ve Şube Müdürü Fethi Çoruh’un konu ile ilgili il genelindeki çalışmalarını anlattığı birleşimde Konya’nın Acil Eylem Planı masaya yatırıldı.
Toplantının açılışını İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi yaptı. Selvi, deprem, sel, kaya düşmesi, dere yataklarının taşması gibi afetlerin görüldüğü Konya’da, önemi nedeniyle konuyu Meclis’te yeniden gündeme getirdiğini dile getirerek, bu konuda yetkililerden bilgi istediklerini ve İl Afet Acil Durum Müdürü Tosun’u Meclis’i bilgi vermek üzere Meclis’e davet ettiklerini söyledi. İl Genel Meclisi İhtisas Komisyonlarından Afet ve Acil Durum Komisyonu’nun 31 ilçede konuya yönelik yaptığı çalışmaları ve çözüm önerilerini hatırlatarak, İl Acil Eylem Planına katkı sağlamak istediklerini dile getiren Selvi, “Konya’nın bir Acil Eylem Planı var mı? İl Özel İdaresi olarak bizim hangi eylem planını hazırlamamız gerekiyor? İl genelinde acil eylem planı ile ilgili bir çalışma halen yürütülüyor mu? Bu çalışma doğrultusunda yol haritamız nedir?” diye sordu.
Afet ve Acil Durum Komisyonu Üyesi Salih Özen’in Akşehir Ilgın ve Kadınhanı ilçelerindeki çalışmalarına ait ek raporu okumasının ardından söz alan İl Afet Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun ise Konya’da 2009 yılında İl Afet Acil Planı hazırlandığını ve bu planın her yıl güncellendiğini kaydetti. Afet yönetiminde; hazırlık, zarar azaltma, müdahale ve iyileştirme çalışmalarında neler yapılabileceğini tespit edip, uygulamaya koyduklarını ifade eden Tosun şunları söyledi:
“İlimizin İl Acil Yardım Planı ve Sayın Valimiz başkanlığında İl Kurtarma Komitemiz bulunmaktadır. Haberleşme, ulaştırma, ön hasar tespitleri, ilk yardım, sağlık alanında, yani bir afet anında kimler görev yapacaksa, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, herkesin görevi ayrı ayrı bellidir. Bununla ilgili 25 Mayıs 2010 tarihinde genel tatbikat yapılmıştır. Ayrıca lokal tatbikatlarımız da devam etmektedir. Amacımız afet yönünden hazırlık ve zarar azaltmada ne yapabilirizi gündemde tutmaktır. İlçe afet yardım planlarının örnekleri ise kendilerine gönderilmiştir. İl Acil Yardım Planı yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte hazırlandı. Başka bir birleşimde bu planla ilgili detaylı bilgi de verebiliriz.”
Önceliğin afetten sonra müdahale değil, afet öncesi zararların azaltılması olduğuna dikkat çeken İl Afet Acil Durum Müdürlüğü Şube Müdürü Fethi Çoruh da 2023 eylem planı kapsamında tüm iller için bütünleşik afet risk haritasının hazırlanmasının istenmesi üzerine bir komisyon kurarak, Konya’nın risk alanlarını tespit ettiklerini, hazırlıklarının sürdüğünü bildirdi.
Konu bir kere de üyelerin müzakeresine açıldı. Meclis üyeleri, afetlerde alınabilecek önlemler ve ilçelerindeki eksiklikleri dile getirirken Yıldız Tosun soruları cevaplandırdı.
Konya İl Genel Meclisi Aralık ayı toplantılarının 3. birleşimine 07 Aralık 2011 Çarşamba günü saat 10.00’da başlayacak.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA