• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mavi Marmarayla ilgili İngilterede yasal süreç
07 Mart 2014 Cuma 16:03

Mavi Marmara'yla ilgili İngiltere'de yasal süreç

İHH İnsani Yardım Vakfı Hukuk Kurulu Başkanı Avukat Sönmez, "İngiltere, İsrail'in katliamlarına artık kulaklarını tıkamamalı" dedi.
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine 2010 yılında yapılan saldırıyla ilgili İngiliz mahkemelerinde yasal süreç başlatmaya hazırlanıyor.
 
Mavi Marmara'da bulunan İngiliz yolcuların İngiltere mahkemelerinde haklarını aramak için yapacakları hukuki çalışmalar için Londra'da bulunan İHH Yönetim Kurulu üyesi ve hukuk kurulu başkanı avukat Gülden Sönmez, çalışmalarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.
 
Sönmez, Mavi Marmara gemisinde ve diğer gemilerde 30'dan fazla İngiliz vatandaşının bulunduğuna dikkati çekerek, İsrail'in filoya saldırısının Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından tespit edilerek raporlandığını, ayrıca oylamaya tabi tutulduğunu anımsattı. Sönmez, şunları söyledi:
 
"Bu rapor ilk defa BM düzeyinde İsrail'in işlemiş olduğu suçları tespit eden, sıralayan ve bunun hukuki karşılığını da ortaya koyan bir rapordu. Bu raporun oylaması sırasında özellikle BM düzleminde takibi ve gereğinin yapılması konusunda İngiltere olumlu oy kullandı. Biz İngiltere'ye, hem İngiliz vatandaşları olan filo katılımcıları adına hem de tüm mağdurlar adına, Filistin halkı adına, Filistin'de Gazze'deki hukuksuz abluka altında hala yaşam mücadelesi veren kimsesiz yetim çocukları adına bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Bugüne kadar İsrail'in politikaları nedeniyle gözünüzü, kulağınızı tıkadığınız bu katliamlara artık kulaklarınızı tıkamayın. İnsanlığın, adaletin tarafında olmak hepimizin sorumluluğudur. İngiltere, BM İnsan Hakları Konseyi'nde vermiş olduğu oyun gereği olarak BM düzleminde raporun gereğinin yapılmasını takip etmek sorumluluğunu taşımaktadır."
 
"İsrail'den hesap sorulamazlığın değişeceğine inanıyoruz"
 
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde açılan Mavi Marmara ile ilgili davaya İHH'nın müdahil olmasıyla ilgili de bilgi veren Gülden Sönmez, şunları kaydetti:
 
"Bugüne kadar biz hep Afrika devletlerini, Afrikalı yetkilileri Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanırken gördük. İlk defa bir Afrika ülkesi olan Komor Birliği tarafından açılmış bir soruşturmayla bir Batılı, beyaz liderler, sorumlular, askerler yargılanma ihtimaliyle karşı karşıya. İsrail bugüne kadar yaptığı katliamlardan hukuki dokunulmazlık kalkanıyla kurtulmayı başardı. Mavi Marmara davalarıyla birlikte, İsrail'in hesap sorulamaz pozisyonunun değişeceğine inanıyoruz."
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA