• Konya4 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mavi Bisiklet filminin Akşehir galası yapıldı
24 Ocak 2017 Salı 11:32

'Mavi Bisiklet' filminin Akşehir galası yapıldı

Konya’nın Akşehir İlçe Belediyesinin katkılarıyla çekilen, Türk-Alman ortak yapımı olan ve Türkiye’nin ilk çocuk filmlerinden biri olma özelliğini taşıyan "Mavi Bisiklet" isimli sinema filminin Akşehir galası yapıldı.

Akşehir Şehit Ömer Halisdemir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen galaya, Belediye Başkanı Salih Akkaya, Akşehir Garnizon Komutanı İkmal Albay Orkun Turaçlı, AK Parti İlçe Başkanı A. Bahadır Örs, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık Köseoğlu, filmin yönetmeni Ümit Köreken, yapımcı ve oyuncu Nursen Çetin Köreken, filmde rol alan Akşehirli oyuncular, belediye meclis üyeleri, bazı kamu kurum müdürleri, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Film gösterimi öncesi bir açılış konuşması yapan filmin yönetmeni Ümit Köreken, filmin Akşehir’de çekilmesine katkıda bulunan başta Akşehir Belediyesi olmak üzere tüm sponsorlara teşekkür ederek, filmin birçok festivalden ödülle döndüğünü belirtti. Köreken, “Mavi Bisiklet yaklaşık bu festivallerde birebir 60 bin kadar izleyiciye ulaştı. Mavi Bisikletle ilgili çıkan medya haberleri ile birlikte de yaklaşık 1 milyon insana ulaşmış olduk. Filmde, hikayesiyle Akşehir’de çekilmiş olmasıyla, oyuncuların amatör Akşehirli oyuncuların olmasıyla ve benim Akşehirli olmamla çok önemli bir potansiyel sağladığımızı düşünüyorum. İnşallah önümüzdeki dönemlerde de TRT yayıncılığında vizyona girecektir. Akşehir’in hikayesi olan bu filmin bu yönleriyle Akşehir’imiz için çok önemli katkıları olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Mavi bisiklet bir Akşehir hikayesidir”

Bir filmi çekmenin oldukça zor bir iş olduğuna vurgu yapan Yönetmen Köreken “Biz Akşehir’de yaklaşık 400 çocuk ve gençle çalıştık. Akşehir’de hepsine hep İstanbul’da muadilleri çok yapılan önemli bir eğitim verdik. Başta Belediye Başkanımız olmak üzere çok önemli insanların destekleriyle gerçekleştirdik bu eğitimleri. Filme başlarken öncelikle ona inanan insanlar olması gerekiyor ki, o filim hayata geçebilsin. Biz bunun için öncelikle eşim, ben ve oğlum olmak üzere çok emek verdik. Yaklaşık 6-7 yıllık çalışmayla şu an bu aşamaya gelebildik. Kültür Bakanlığından desteğimizi aldık, sonra Akşehir’e geldik. Akşehir’de destekler aramak için ilk Belediye Başkanımızı ziyaret ettik. Başkanımız öncelikle kendisi bize çok ciddi anlamda kişisel olarak inandı ve dedi ki ‘Ben kişisel olarak çok inanıyorum ve projenize destek olacağım’ dedi. Bugün buradaysak bu kadar kalabalık toplandıysak, bu film buralara kadar geldiyse, bunda Sayın Başkanımızın, Sayın Dr. Salih Akkaya’nın emeği, inancı ve katkısı gerçekten çok büyüktür ve kendisine buradan çok teşekkür ediyorum. Defalarca da başka yerlerde adını zikrettim ve teşekkür ettim şimdide yine de buradan katılımcılarımızın karşında bir kez daha teşekkür ediyorum buralara kadar gelmemizde büyük emek ve gayretleri vardır kendisinin. Tabi ki, Belediye bu konuda bize çok destek oldu, Başkan Yardımcımız Yahya Yıldız, Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz İbrahim Öncel hep bu süreçlerin içerisindeydiler. Belediye personeli bu film çekimlerinde hep beraber, kol kola ne zaman sıkışsak başımız dara düşse başvurduğumuz bir kaynaktı. Sonrasında Akşehir’in hem ileri gelenleri, hem de esnaflarıyla görüşmelere başladık. Bu noktada Akşehir Kaymakamlığının gerçekten bize çok önemli destekleri oldu. Akşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün çok önemli destekleri oldu. Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Erdal Çiftçi’nin gerçekten bize büyük destekleri oldu. Esnaflarla ve Ticaretle uğraşan insanlarla birlikte bu işi nasıl yapılabilir, nasıl destek bulunabilir noktasında kendileri öncü olmuştur. Bütün sponsorlarımızın hepsine buradan binlerce kez teşekkür ediyorum. Film setinde çalıştığımız çocuklarımız vardı, yaklaşık 30 güne yakın çekimler yaptık. Sabah onların sıcacık yataklarından aldık, saat 4-5 gibi setlere gittik beraber çalıştık. Onlar gerçekten sabır gösterdiler. Onlara öncesinde çok güzel bir eğitim verdik, buralara zor gelebilecek imkanlarla bir eğitim verdik. Akşehir halkına ayrıca teşekkür ediyorum. Çünkü inanılmaz bir şekilde her gittiğimiz yerde bize kapılar açıldı ve çok yardımcı oldular. Antalya’da aldığımız en iyi senaryo ödülünü özellikle Akşehir halkına ithaf etmek istiyorum. Çünkü ben burada doğdum ve büyüdüm. Bu hikayeler buralardan geliyor. Hepinize sonsuz teşekkürler ediyorum” diye konuştu.

“Nasreddin Hoca’nın şehrinde Nasreddin Hoca’nın torunları rol aldı”
Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya ise Akşehir’de böyle bir filmin çekilmiş olmasından mutluluk duyduklarını belirterek, “Nasreddin Hoca torununun yönettiği, Nasreddin Hoca’nın memleketi Akşehir’de çekilen yine Nasreddin Hoca torunlarının rol aldığı bir filmin galasındayız. Birçok filmler izliyoruz. Hep İstanbul’da ya da belli merkezlerde çekilen bazen Anadolu’da çekilen filmler de var ama bizim bu kadar yakın şahit olduğumuz film olmadı. Bu bizi ayrıca gururlandırdı. Çünkü yapımcısı, yönetmeni, oyuncuları, Akşehirli ve Nasreddin Hoca torunları. Akşehir’de çekilmiş olması Akşehir’in ve Nasreddin Hoca’nın tanıtımında çok önemli bir yer tutması hakikaten bizim için çok önemli ne kadar övünsek bu noktada azdır. Ben herkesi yürekten kutluyorum. Akşehir’imiz gülmece başkenti, tarihi bir şehir, kent kimliğini kazanmış bir şehir. Kendine özgün bir mimarisiyle, halk oyunlarıyla, yemek kültürüyle bambaşka bir şehirdir. Nasreddin Hoca’yla zaten bambaşka bir kimlik içerisinde. Ayrıca kirazımız ile, Akşehir Gölü’müz ile önemli donelere sahibiz. Bu filmde Akşehir’in tanıtımına büyük katkı sağlayacak” dedi.

“Film birçok festivalden ödül aldı”
Mavi bisiklet filminin birçok festivalden ödül almasından dolayı mutluluk duyduklarını söyleyen Başkan Akkaya, “532’üncü Uluslararası Antalya Film Festivalinde en iyi film ve en iyi senaryo ve en iyi yönetmen ödülü aldı. Onun dışında da Berlin’de ve Hollanda’da birçok festivalde ödül aldı, almaya da inşallah devam edecektir. Akşehir Nasreddin Hoca torunlarının bu konuda ayrı bir yeteneğinin olduğunu, film noktasında yatkınlıklarının olduğunu gördüm. Bildiğiniz gibi zaten Nasreddin Hoca Şenlikleri’nde, düzenlediğimiz sosyal etkinliklerde birçok sanatsal faaliyetlerimiz var. Şehrimize gelen üstatlar ve sanat ustaları ile birlikte gençlerimiz ve ilgi duyan hemşerilerimiz için çeşitli eğitimler yapmaktayız. Ümit Bey koordinasyonunda gençlerimiz için bu anlamda oyunculuk ve sinema eğitim programı düzenledik ve bundan sonrada düzenlemeye devam edeceğiz. Onların içinde yetenekli olup ve bu işe ilgi duyanlar seçilerek inşallah bu sektörde de çalışmalarına devam etmiş olacaklar” diye konuştu.

“Nasrettin Hoca fıkralarından çizgi film çalışması yapılacak”
KOP idaresinin desteğiyle Nasreddin Hoca fıkralarından esinlenen bir çizgi film çalışması yapılacağını da söyleyen Başkan Akkaya “KOP idaremizin ‘Gönül Havzası Projesi’ kapsamında Nasreddin Hoca Mevlana Celalettin Rumi, Ahi Evran gibi birçok büyüğümüzün hayatları ve mesajlarıyla ilgili bir çizgi film projesi yapılacaktır. Akşehir Nasreddin Hoca’mızla proje kapsamında yer alacak. Bu projemiz 3 milyon TL’lik bir projedir. Ayrıca KOP idaresi ile birlikte yürüttüğümüz Nasreddin Hoca Mizah Köyü Projemiz vardı. Bu çalışmanın fizibilite programı tamamlanmıştı. Yatırım programına girmesi için Milletvekilimiz Mustafa Baloğlu beyle birlikte takip ediyorduk. Sevindirici bir haber aldık ve toplam proje bedeli 5 milyon TL, bu yılki ödeneği ise 3 milyon TL olmak üzere Nasreddin Hoca Mizah Köyü Projesi uygulama yatırım programına girmiş oldu. Mavi Bisiklet filminin yönetmeni Ümit Köreken Bey başta olmak üzere, eşleri yapımcı ve oyuncu Nursen Çetin Köreken’e teşekkürlerimi sunuyorum. Yine filmde rol alan aktörlerimize teşekkürlerimi ve tebriklerimi iletiyorum. Bu aktörlerimiz çok güzel oyun sergilediler. Bu filme Belediye olarak ciddi anlamda destek verdik. Filmin yapımında destek olan kurumlarımıza ve şehrimiz iş adamlarına da desteklerinden ötürü ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından film gösterimi yapıldı.

Filmin sonunda yönetmen Ümit Köreken tarafından Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya’ya bir palet takdim edilirken, Başkan Akkaya’da yönetmen Ümit Köreken’e günün anısına bir hediye verdi. Ayrıca filme katkı sağlayan kurum ve kişiler ile filmde rol alan oyunculara plaket ve çeşitli hediyeler verildi.

Filmde Ali karakterini canlandıran Akşehirli oyuncu Selim Kaya, filmde başrol oyuncusu olduğunu çekimlere 3 kala öğrendiğini ve çok şaşırdığını belirterek Yunanistan’daki festivalde en iyi erkek oyuncu ödülü aldığı için mutlu olduğunu söyledi.

Film’e Elif karakterini canlandıran Akşehirli oyuncu Bahriye Arın’da filmde oynamanın okul hayatında ve yaşantısında başarılı olmasına etken sağladığını belirtti.

Filmde rol alan Akşehirli oyuncu Eray Kılıçarslan bir filmde oynamanın en büyük hayali olduğunu söyleyerek başka filmlerde de rol almak istediğini belirtti.

Mavi Bisiklet
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün desteklediği ve Akşehir Belediyesinin katkılarıyla Dünya Prömiyerini 66. Berlin Film Festivali Generation KPlus kategorisinde Türk - Alman ortak yapımı Mavi Bisiklet, geliştirme ve yapım aşamalarında çok sayıda atölyeye katılarak birçok farklı ödül ve destek aldı. Film, ilk Türkiye gösterimini yarışma bölümünde yer aldığı 35. İstanbul Film Festivali’nde yaptı. 2013 yılında Amsterdam Cinekid Co-Production Market’e katılan Mavi Bisiklet, burada "En İyi Proje Ödülünü" kazandı, aynı zamanda, Eurimages’tan, Türkiye’den ilk kez Film For Children başlığıyla destek alan yapım olurken, DOHA Film Enstitüsü’nden de post prodüksiyon desteği kazandı. 2016 yılında Hollanda’da yapılan 4.Kırmızı Lale Film Festivali’nden de eli boş dönmeyen Mavi Bisiklet Hollanda-Türkiye Sinema Eleştirmenleri Ödülü’ne layık görüldü. 46. Giffoni Uluslararası Çocuk ve Gençlik Filmleri Festivalinde yarışan Mavi Bisiklet, festivalde yer alan tek Türk filmi oldu. 53. Antalya Film Festivali’nde En İyi Senaryo, En İyi Yönetmen ve En İyi Film ödüllerini alan Mavi Bisiklet, 18. Mumbai Çocuk Filmleri Festivali, 4. Giffoni Makedonya Film Festivali ve 4. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin yarışma bölümlerinde yer aldı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA