• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Maskeli terör!
02 Mayıs 2014 Cuma 08:37

Maskeli terör!

Bazı sendikaların 'Taksim' ısrarıyla gölge düşürmek istediği 1 Mayıs Bayramı, İstanbul'un bazı bölgeleri hariç Türkiye'nin her yerinde coşkuyla kutlandı. Dersine iyi çalışmış güvenlik güçleri, herhangi bir taşkınlığa fırsat vermedi. Taksim'e yürümek isteyen gruplara müdahale sırasında yine tanıdık manzaralar yaşandı. Ellerine geçirdikleri sapan, bilye ve taşlarla polise saldıran eylemcilere göz açtırılmadı. 142 kişi gözaltına alındı. Diyarbakır ve Kayseri'de ise karnaval havası esti.

 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü İstanbul'da coşkuyla kutlandı. KESK, DİSK, TMMOB'nun da aralarında bulunduğu bazı sendika ve dernekler, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama ısrarını sürdürürken; Türk-İş, Türkiye Kamu-Sen ve İşçi Partisi ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarına mensup kişilerin de içinde yeraldığı binlerce kişi, bayramı Kadıköy Meydanı'nda kutladı. Taksim Meydanı'na çıkan cadde ve sokaklar sabahın erken saatlerinden itibaren araç trafiğine kapatıldı. Yayaların girişine de izin verilmeyen meydana sadece güvenlik görevlileri ve basın mensupları alındı. Kazancı Yokuşu ve Cumhuriyet Anıtı'nın çevresi ile İstiklal Caddesi'ne çıkan sokaklar polis barikatlarıyla kapatılırken, sendikaların çelenk sunumu için Anıt'a giden yolun bir bölümü giriş ve çıkışlara açık tutuldu. İstanbul'da Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen gruplara ise polis sert müdahalede bulundu. Günün sonunda bilanço, 19'u polis, 90 yaralı şeklinde oldu. Güvenlik güçleri 142 kişiyi de gözaltına aldı.

YİNE DİSK'TEN BAŞLADI

Yasağa rağmen Taksim ısrarını sürdüren bazı illegal örgütler sokakları savaş alanına çevirdi. Şişli'deki DİSK binası önünde sabah saatlerinde toplanarak Taksim yönünde yürüyüşe geçmek isteyen kalabalığa polis izin vermedi. CHP'li Sezgin Tanrıkulu, Süleyman Çelebi, Mehmet Sevigen, HDP'li Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü'nün de aralarında bulunduğu grup, polisin 'Yenikapı'ya gidin' şeklindeki uyarısına da aldırmayarak Taksim'e yürümek istedi. Bunun üzerine arbede çıktı. Polisin tazyikli su ve biber gazıyla ettiği müdahale çok sayıda milletvekilini de etkiledi. Kortejde bulunan gruptan bazıları ise polise bilye, taş ve havai fişeklerle saldırdı. Grup, sert müdahalenin ardından ara sokaklara dağıldı. Bazı işyerlerinin camları kırılırken, biber gazından etkilenen vatandaşlar hazır bekletilen ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı.

SES BOMBASI DA VARDI

Tarlabaşı semtinin Taksim'e çıkan ara sokaklarında da gerginlik vardı. Polis, korsan göstericilere ve Dolapdere'den gelen eylemcilere biber gazı ve plastik mermilerle müdahale etti. Okmeydanı'nda ise molotof bombalı saldırılar sonucu büfe, araç ve işyerleri zarar gördü. Buradaki grupların molotofun dışında el yapımı havai fişek aletleri ile ses bombası kullanmaları da dikkat çekti. Göstericilerin attığı bir molotof bombası, zırhlı polis aracına isabet etti. Alev alan araç, yangın söndürme tüpleriyle söndürüldü.

BANKALARA SALDIRI

1 Mayıs'ta İstanbul'da illegal eylemlerin en yoğun yaşandığı bölgelerden biri de Beşiktaş oldu. Taksim'e çıkmak için Beşiktaş'ta toplanan gruplara polis müdahale etti. Göstericiler Beşiktaş ve Şişli'de çok sayıda banka şubesine de zarar verdi. Bankamatiklere zarar veren eylemciler Beşiktaş'taki Ziraat Bankası'nın kapılarını da kırdı. İçeriye giren eylemcilerin bankada hırsızlık yapıp yapmadıkları henüz açıklanmadı.

Kanlı plana geçit yok

İstanbul'da istihbarat birimleri, bazı terör örgütü yandaşlarının 1 Mayıs kutlamalarında kanlı eylem hazırlığında olduklarını belirledi. 1 Mayıs için 'kırmızı alarm'a durumuna geçen güvenlik güçleri, düzenlediği peşpeşe operasyonlarla bomba ve bombacıları bir bir yakalayarak etkisiz hale getirdi. İşte saat saat o baskınlar:

- Saat 13.00: Şişli'deki bir otelin otoparkında, bir bombacıya yönelik düzenlenen operasyonda 1 kişi 1 adet parça tesirli bomba ile gözaltına alındı.

- Saat 14.00: Beyoğlu'nda 3 ayrı noktaya eşzamanlı olarak yapılan baskınlarda, 6 adet fitil ateşlemeli, 1 adet pet şişeye yerleştirilmiş plastik patlayıcı ile birlikte 5 kişi gözaltına alındı.

- Saat 15.00: Mecidiyeköy Ortaklar Caddesi üzerinde kalabalığın yoğun olduğu bir noktaya yerleştirilen parça tesirli bir bomba, son anda fark edilerek imha edildi.

- Saat 15.30: Beyoğlu Polis Merkezi'ne yakın bir noktaya düzenlenen operasyonda 4 adet boru tipi, 1 adet pet şişe içerisine yerleştirilmiş plastik patlayıcı ele geçirildi. Operasyonda 7 kişi gözaltına alındı.

- Saat 16.00: Şişli Darülacaze arkasındaki bir noktada, kırmızı maskesi ve sırt çantasıyla yürüyen bir kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan zanlının sırt çantasından kullanıma hazır 10 adet molotof kokteyli çıktı.

- Saat 16.30: Terör polisi tarafından peş peşe gerçekleştirilen 5 ayrı operasyonda, 14 adet bomba, 10 adet molotof kokteyli ile çok sayıda silah ele geçirildi. Operasyonlarda 20 kişi gözaltına alındı.

Ölümüne linç

Şişli'de bir grup gösterici, yakaladıkları çevik kuvvet polisini öldüresiye dövdü. Yere kapaklanarak kendini korumaya çalışan polis linç edilmek istendi. Polis memurunu araya giren birkaç sağduyulu genç kurtardı. Kalabalığın arasından güçlükle çıkarılan polis, kendisini linç etmek isteyenlerden hızlı adımlarla uzaklaştı. Öte yandan gösterilerde 19 polisin çeşitli yerlerinden yaralandığı açıklandı.

Ambulans hedef oldu

Ankara'da Kızılay Meydanı'na yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Bu esnada göstericilerin arasında kalan Ambulans görevlileri zor anlar yaşadı. Azılı grup, ambulansın camlarını kırdı. Sonunda kalabalığın arasından sıyrılmayı başaran araç, yaralı almak üzere yoluna devam etti.

'Sapanı sevgilime aldım'

Okmeydanı'nda üzerinde sapan ve misketle polislere yakalanan eylemci, 'Kız arkadaşım için hatıra aldım' diyerek kendini savundu. Gözyaşları içinde polise yalvaran eylemci, kameraları görünce 'Vurmayın' demeye başlayınca polis, 'Seni kim dövüyor?' diye sordu. Eylemcinin içine düştüğü durum internette alay konusu oldu.

Allah için yazmayın

Olayların merkezindeki Şişli'de bir uyarı dikkat çekti. Şişli Camii'nin duvarına, 'İşçi bayramızını kutlar, Allah rızası için cami duvarına yazı yazılmamasını rica ederiz' yazılı pankart asıldı.

Sıhhiye'de İngiliz duvarı

Ankara'da göstericilerin Kızılay Meydanı'na yürümesini engellemek isteyen polis ilginç bir yöntem kullandı. Yolu portatif çelik bariyerlerle kapatan güvenlik güçleri, kutlamaların Tandoğan Meydanı haricinde gerçekleşmesine müsaade etmedi. Çelik bariyer önlemi İngiliz polisince 2011 yılında da kullanılmıştı. Londra'da eylemcilerin Meclis binasına yürümesini engellemek için bu yönteme başvuran İngilizler, araçla taşınabilen levhaları yola yerleştirmişti.

1 Mayıs Kadıköy'de sorunsuz

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen sendikaların aksine Türk-İş, Türkiye Kamu-Sen ve İşçi Partisi ile çeşitli STK üyeleri Kadıköy'de toplandı. Ellerindeki pankartlarla Haydarpaşa'dan İskele Meydanı'na kadar yürüyen binlerce kişi, daha sonra burada davul zurna eşliğinde halay çekti. Miting nedeniyle meydana çıkan cadde ve sokaklar trafiğe kapatıldı. Güvenlik önlemlerinin en üst düzeyde olduğu etkinlikler için İstanbul'un her bölgesinden vatandaşlar ücretsiz otobüslerle taşındı.

Gündoğdu şenlik yeri

İzmir'in Gündoğdu Meydanı'nda dün karnavalı andıran görüntüler yaşandı. Çok sayıda sendika ve STK'nın katılımıyla gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamaları sırasında kaydadeğer bir gerginlik yaşanmadı.

Kutlamaya gölge düştü

HAK-İŞ, bu yıl 1 Mayıs Bayramı'nı Kayseri'de kutladı. Sabah saatlerinden itibaren alanları dolduran vatandaşlar, kenti bayram yerine çevirdi. Etkinliklere çevre illerden de geniş katılım oldu. Bu arada, Kırşehir-Mucur'dan gelen bir kaza haberi, bayrama gölge düşürdü. Kayseri'ye kutlamalar için gitmekte olan işçileri taşıyan bir otobüs yoldan çıkarak şarampole yuvarlandı. Kazada 1'i ağır 37 kişi yaralandı. Yaralıların tedavileri sürüyor.

Meydanda kardeşlik coşkusu

Geçtiğimiz yıl 1 Mayıs'ı Çanakkale'de kutlayan Memur-Sen, bu yıl Diyarbakır'ı seçti. İstasyon Meydanı'nda 'Emek, Dayanışma, Kardeşlik ve Medeniyet Buluşması' başlığıyla gerçekleşen Memur-Sen etkinliklerine onbinlerce vatandaş iştirak etti. Memur-Sen'in 1 Mayıs bildirisi Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce olarak ayrı ayrı okundu. Konuşmasına katılımcıları Türkçe, Kürtçe ve Arapça selamlayarak başlayan Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, '1 Mayıs ayrılık değil, kardeşlik bayramıdır. Çatışma değil, emek ve dayanışma bayramıdır. Kutuplaşma değil, bütünleşme bayramıdır' dedi.

Geçmişte Şam'ı, Bağdat'ı, Mekke ve Medine'yi, İstanbul'dan, Diyarbakır'dan ve Mardin'den ayıranların, bugün Türk'ü Kürt'ten, Laz'ı Çerkez'den, Alevi'yi Sünni'den ayırmaya çalıştığını ifade eden Gündoğdu, 'Bizi bölmek istiyorlar ama başaramayacaklar. İzin vermeyeceğiz. Çünkü biz, bin yıllık desende bir ve beraberiz. 15 asırlık kadim medeniyetin ortak mirasçılarıyız' diye konuştu.

Diyarbakır'da TÜRK-İŞ, KESK, DİSK ve TMMOB'un 1 Mayıs programı ise Dağkapı Meydanı'nda gerçekleşti.

Selfie bayramı

Son dönemin modası 'selfie' ya da Türkçe önerilerden 'ferdi' çılgınlığı, 1 Mayıs etkinliklerine de yansıdı. Türkiye'nin birçok yerinde bayramı kutlayan vatandaşlar, yakınlarıyla birlikte 'selfie' fotoğraf çekip paylaşmayı tercih etti. Ankara'da etkinliğe katılan bir grup genç, TOMA'ların önünde poz verirken, Beşiktaş'tan ise benzer paylaşımlar vardı. Bolu'da da bayram kutlayan YOL-İŞ Sendikası üyeleri, karnavala önce 'selfie' poz çektirerek başladı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA