• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Maliye yetkilileri değerlendirdi
16 Temmuz 2009 Perşembe 16:45

Maliye yetkilileri değerlendirdi

Maliye yetkilileri akaryakıtta ÖTV, restoranlarda ise KDV artışı konusunda bir değerlendirme yaptı. Açıklamaya göre TÜFE artışı 43,48 iken vatandaşa 22,5'i yansımış.

Akaryakıt ürünlerinde yeni özel tüketim vergisi sisteminin uygulandığı son 4,5 yılda, TÜFE'de yüzde 43,48 oranında artış meydana geldiği, buna karşılık son düzenleme dahil akaryakıt ürünlerindeki ÖTV artışının yüzde 22,5 olarak gerçekleştiği belirtildi.

Lokantalarla ilgili son KDV düzenlemesinin de kebap ve pide salonları ile alışveriş merkezlerinde halkın günlük yararlandığı yeme içme yerlerini kapsamadığı bildirildi.

Maliye Bakanlığı yetkilileri akaryakıt ürünlerinde ÖTV, restoranlarda ise KDV artışı konusunda bir değerlendirmede bulundu.

Bu değerlendirmede, öncelikle akaryakıtta 2005 yılında ÖTV sisteminin değiştirildiğine dikkat çekildi ve 2005 yılı öncesinde akaryakıt ürünlerindeki ÖTV'nin, her ay Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan tüketici fiyat endeksindeki artış kadar zamlandığı vurgulandı. Bu şekilde aylık enflasyonun, her ay akaryakıt ürünlerindeki ÖTV'yi de otomatik olarak artırdığına işaret edildi.

2005 yılı başında akaryakıt ürünlerinde enflasyona bağlı otomatik ÖTV artışına son verildiği kaydedilen değerlendirmede, bu tarihten günümüze kadarki 4,5 yıllık süreç, şu şekilde ortaya kondu:

ENFLASYONUN DÖRTTE BİRİ KADAR VERGİ ARTIŞI

'-2005 başında akaryakıt ürünlerinde maktu vergi tutarları belirlendi ve enflasyon ne olursa olsun, bu rakamlar 2007 yılı sonuna kadar hiç değişmedi. Böylece akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV, 3 yıl boyunca aynı kaldı. Söz konusu 3 yıllık dönemde tüketici fiyatlarında ise yüzde 28,02 oranında artış kaydedildi.

-2007 yılı sonunda akaryakıt ürünlerine uygulanan ÖTV'de yüzde 9'luk artışa gidildi. Ondan sonraki 1,5 yıllık dönemde ÖTV tutarları yine sabit kaldı.

Tüketici fiyat endeksi ise 2007 yılı Aralık ayı ile 2009 yılı Haziran ayı arasındaki süreçte yüzde 12,07 oranında arttı.

-Akaryakıt ürünlerindeki ÖTV tutarları, son düzenlemede yüzde 12,4 oranında artış gördü. Bunun perakende satış fiyatı içinde tüketiciye yansıması ise yüzde 7,5 oldu.

-Akaryakıt ürünlerinde vergi sisteminin değiştirildiği 2005 yılı başından günümüze kadarki 4,5 yıllık süreçte tüketici fiyat endeksindeki artış yüzde 43,48'i bulurken, akaryakıt ürünlerinde 2 farklı tarihte gerçekleştirilen vergi artışları yüzde 22,5 düzeyinde kaldı.

Perakende satış fiyatına yansıyan vergi artışı ise benzinde yüzde 12,5, motorinde de yüzde 12,3 olarak hesaplandı.

-Buna göre, akaryakıt ürünlerindeki verginin önce 3 yıl, sonra ise 1,5 yıl boyunca hiç değişmediği bu süreçte, vergi artışları enflasyonun yarısı, perakende satış fiyatına yansıyan haliyle de neredeyse dörtte biri düzeyinde kaldı.'

LOKANTALARDAKİ KDV ARTIŞI

Maliye Bakanlığı değerlendirmesinde, dünkü KDV artışının da, halkın günlük olarak gittiği normal lokantalar, kebap, pide salonları ve alış veriş merkezlerindeki günlük yeme içme yerlerini kapsamadığı ifade edildi.

Hükümetin turizm sektörüne destek olmak amacıyla 2008 yılı başından geçerli olmak üzere KDV oranlarını yüzde 18'den 8'e düşürdüğü hatırlatılan değerlendirmede, daha sonra şu görüşlere yer verildi:

'Bu şekilde turizm sektöründeki KDV oranları, temel gıda maddeleri, ilaç ve diğer sağlık hizmetleriyle aynı kategoriye konuldu. Bu bütçe açısından büyük bir fedakarlık, sektör açısından da büyük bir teşvik niteliğindeydi.

Son düzenlemede de bu korundu. Turizm sektöründe konaklama hizmetlerinde hiçbir şekilde KDV artışı söz konusu değil. Yeni düzenleme sadece 1. sınıf belgeli lokantalar ile 3 ve daha üstü yıldıza sahip otellerin lokantaları için geçerli. Dolayısıyla KDV artışı sadece lüks hizmetin sunulduğu lokantalarla sınırlı.

Burada bir ayrım da yok. Aynı koşulları taşımak kaydıyla sanayi sitesi içinde kalan lokantalar da oteller içinde bulunan lokantalar da aynı vergiye tabi. Aynı şekilde Hakkari'deki lokanta da Edirne'deki lokanta da Antalya'daki lokanta da aynı KDV'yi verecek.

Halkın gündelik hayatında yoğun şekilde kullandığı normal lokantalar ile kebap ve pide salonları, alış veriş merkezlerinde alışverişe giden vatandaşın yararlandığı yeme içme yerleri de KDV artışının kapsamı içinde bulunmuyor. Bu tür yerlerin KDV oranlarında da herhangi bir artış yapılmadı.'

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA