• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Maliye onların peşinde
13 Mayıs 2014 Salı 09:08

Maliye onların peşinde

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, üzerinde 3 ve daha fazla sayıda elektrik ve doğalgaz aboneliği bulunan ve vergi mükellefiyeti olmayanların tespit edilip, gönüllü uyum kapsamında değerlendirilmek üzere ilgili vergi dairelerine gönderildiğini belirtti.

 

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in soru önergesine yazılı yanıt veren Şimşek, Türkiye'nin önemli ekonomik sorunlarından biri olan kayıt dışılığın, rekabet gücünü önemli ölçüde etkilediğini, kamu finansman yapısının sağlıklı işlemesine engel olduğunu belirtti.

Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelenin, ekonomide haksız rekabetin önlenmesi ve ekonomik gelişmelerin sağlıklı bir seyir izlemesinde büyük önem taşıdığını vurguladı. Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede başarı sağlanabilmesi; başta kamuoyu olmak üzere tüm kesimlerin desteğine, ilgili tüm kurum ve kuruluşların katkılarıyla hazırlanan etkin bir izleme ve değerlendirme sisteminin oluşturulmasına bağlı olduğunu ifade etti.

Bakanlığın yürüttüğü faaliyetlerle, bir taraftan kayıtlı ekonomiye geçişi teşvik ederken, diğer taraftan mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu artırıcı çalışmalara devam ettiğini bildiren Şimşek, bu kapsamda birçok kamu kurum ve kuruluşu ile üçüncü taraf kurum ve kuruluşlardan bilgi alındığını, bu kurumlar arasında tapu idarelerinin de yer aldığını vurguladı.

"30 bin 692 vatandaşa bilgilendirme mektubu"

Şimşek, gönüllü uyum çalışmaları çerçevesinde tapu idarelerinden alınan verilerin de dikkate alındığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ancak tapu idarelerinden alınan verilerin sınırlı olması, yapılan çalışmalarda tapu verisiyle birlikte yeni bir veri kaynağı olan 420 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ kapsamında alınan elektrik ve doğalgaz abone bilgileri kullanılmasını gerekli kılmaktadır. Bu çerçevede 420 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ kapsamında alınan elektrik ve doğalgaz abone bilgilerinden hareketle yapılan analiz çalışmaları sonucu, üzerinde 3 ve daha fazla sayıda elektrik ve doğalgaz aboneliği bulunan ve herhangi bir vergi mükellefiyeti olmayan vatandaşlarımız tespit edilerek gönüllü uyum kapsamında değerlendirilmek üzere ilgili vergi dairelerine gönderilmektedir.

Ayrıca, 30 bin 692 vatandaşımıza bilgilendirme mektubu gönderilmiş, anılan mektuplar için ise 16 bin 73 TL ödeme yapılmıştır. Uygulama kapsamında mezkur vatandaşlara ayrıca kısa mesaj (SMS) ile bilgilendirme yapılmamıştır. Mektuplar, vergi dairelerinin iş yükünü azaltmak ve vatandaşlarımıza en az maliyetle ulaşmak amacıyla PTT aracı kılınarak gönderilmiş olup, matbu nitelik taşıyan ve sayısı çok fazla olan bu mektuplarda matbu imza kullanılmıştır."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA