• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
M.Akiften Konyaya tavsiyeler
02 Kasım 2011 Çarşamba 14:46

M.Akif'ten Konya'ya tavsiyeler

Tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez, Konya bambaşka bir şehir. Kıymetini bilin. Konyakültür ve sanat şehri olmalı

Tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez, “Konya bambaşka bir şehir. Kıymetini bilin. Konya kültür ve sanat şehri olmalı” diyerek turkuaz çinilerle kaplı muazzam bir yapıya sahip olan Karatay Müzesi’nin Türkiye’nin her şehrine yapılmasını istedi.Konya Büyükşehir Belediyesi'nin "Şehir Konferansları" çerçevesinde Konya Aydınlar Ocağı tarafından gerçekleştirilen Salı Sohbetleri'nde, “Mehmet Akif Aramızda” adlı tiyatro oyunu sahnelendi.Konya Büyükşehir Belediyesi'nin "Şehir Konferansları" çerçevesinde Konya Aydınlar Ocağı tarafından gerçekleştirilen Salı Sohbetleri'nde, “Mehmet Akif Aramızda” adlı tiyatro oyunu sahnelendi.Tiyatro sanatçısı ve yönetmen Ahmet Yenilmez, Türkiye’de ilk defa Konya’da gerçekleştirdiği oyunda İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’un hayatını dile getirirken,

Sille Kültür Evi’ni dolduran seyirciler gözyaşlarına hakim olamadı.

Mehmet Akif’in 1936 yılında İstanbul’da Beyoğlu İstiklal Caddesinde bulunan Mısır

Apartmanında 27 Aralık’ta 63 yaşında vefat ettiğini dile getiren sanatçı Ahmet Yenilmez,

oyunda Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un hayatını drama şeklinde anlattı. Elinde gazyağı ile çalışan gaz lambası, kitap ve ekmekle birlikte sahnede görülen ve lamba ışığı altında izleyenleri Mehmet Akif’in yaşadığı zaman dilimine götüren Yenilmez, Akif’in “Müslüman mutlaka meslek sahibi olmalıdır. Mesleksiz insan aç insandır” sözünü hatırlatarak Neyzen Tevfik, Tevfik Fikret ve Mithat Cemal Kuntay’la Mehmet AkifErsoy arasında geçen diyaloglardan yola çıkarak önemli mesajlar aktardı.

Süleymaniye Kürsüsü’nden bazı mısraları okuyarak Mehmet Akif’in “zulme rıza göstermek, zalime rıza olmaktır. Küfre rıza göstermek ise küfrün ta kendisidir” sözlerini hatırlatan Yenilmez, şu dizeleri izleyicilerle paylaştı: “Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem/ Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem/ Biri ecdadıma saldırdı mı, hatta boğarım/ Boğamazsın ki/ Hiç olmazsa yanımdan kovarım.”

 

KIZ ÇOCUKLARINI OKUTUNUZ!
Akif’in yaşadığı dönemle günümüz Türkiye’sinde geçen olayları kıyaslama metoduyla çok

güzel bir şekilde anlatan Yenilmez, “Kız çocuklarını okutmuyor musunuz” sualin sorduktan sonra Mehmet Akif’in, İstiklal Marşı’ndan elde ettiği parayı dul kadınların ve kızların meslek edinmeleri için uğraşan vakfa bağışladığını hatırlatarak Hz. Ömer’in kulaklara küpe sözlerinden hareketle “Kız çocuklarınızı ne olur kızgın kumlara gömmeyiniz. İlim sadece erkek çocuklarına farz değildir” dedi.

Akif’in “Çanakkale Şehitlerine” yazdığı şiirden son kıtasını okuyan Yenilmez, 270 bin şehit verildiğini ve aziz milletin istibdat görmediğini belirterek “Çanakkale Geçilmez” destanını yazan Mehmetçik’ler ile şehidlerin önemine vurgu yaptı. Dünyada ilk defa kimyasal silahların Çanakkale’de deniz ve kara harplerinde kullanıldığını dile getiren Yenilmez, Çanakkale’nin geçilmesi halinde “Mazlum onursuz, zalim korkusuz kalacaktı” dedi. Elindeki ekmek parçasını göstererek “Bu ekmek parçalarını gelirken sizin çöp kutularınızdan aldım. Size Çanakkale’de düşmanla harbeden Mehmetçiğin bir günlük yemeğini hatırlatayım mı? Sabah kahvaltısı yok, öğle yemeği yok, akşam yemeği ise; bir tas hoşaf ve bir dilim kuru ekmek. Çöpe ekmek atmayınız büyük felaketi çağırırsınız. Nimete saygısı olmayanların bilesiniz ki ecdada da saygısı olmaz” şeklinde izleyenleri ikaz etti.Bir gazete sayfasında yer alan haberi okutturarak “Bugüne kadar PKK ile olan mücadelede kaç bin şehid verdiniz? 30 bin mi ha! Kaç bin…” Hâlbuki bu millet Milli Mücadele’de 5 bin şehid vermişti” diyen Yenilmez, Asım’ın neslini hatırlatarak yüreklere şu sözlerle su serpti: Korkmayın. Sakın Korkmayın! Işıklar sönmez..”

 

“MEHMET AKİF MODEL OLMALI”

“Mehmet Akif Aramızda” adlı tiyatro oyununu “İçte Akif’i, dışta da Akif’i model olarak

almazsak işimiz zor” diyen dava adamı Muhsin Yazıcıoğlu’nun anısına yaptıklarını ve 2011’i mücadeleler neticesinde “Mehmet Akif Yılı” ilan ettirdiklerini hatırlatan sanatçı Yenilmez, oyundan sonra yaptığı kısa konuşmasında, Mehmet Akif’in oğlu Emin Akif’in Çetin Altan’dan para istemek zorunda kaldığını ve mezarının dahi olmadığını hatırlattı. Akif’in Mısır Apartmanında vefat ettiğinde cenazesine devlet ricalinden kimsenin katılmadığını ve cenazeyi de çok sevdiği talebeleri ile halk tarafından Taceddin Dergâhı’na defnedildiğini söyledi.

 

KONYA KÜLTÜR VE SANAT ŞEHRİ OLMALI
Konya ile ilgili önemli açıklamalar da yapan sanatçı Ahmet Yenilmez, Türkiye’de Konya’nınyerinin bambaşka olduğunu belirterek “Konya, Türkiye şehirleri içerisinde gerçektenbambaşka bir şehir. Kıymetini ve kıymetinizi bilin. Ben Konya’nın kültür ve sanat şehri olmasını istiyorum. Konya’ya çok güzel bir konser, çok güzel bir şehir tiyatrosu, çok güzel bir sergi salonu ile çok güzel bir Açıkhava müzesi yapılmalı. En büyük hayalim ise bu güzel şehre Konya Şehir Tiyatroları’nın kurulması” dedi.

Sohbetten sonra Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı, sanatçı ve yönetmen Ahmet Yenilmez’e üzerinde Selçuklu’ya ait güzel bir çini tablo ile içerisinde SAFAHAT’ın da yer aldığı belediyenin yayınlarından hediye etti.

Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü de, Yenilmez’e teşekkür etti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA