• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Makattan gelen kanamayı ciddiye alın
10 Ocak 2013 Perşembe 16:12

'Makattan gelen kanamayı ciddiye alın'

Konyada hemoroid olduğu düşüncesiyle doktora geç başvuran hasta, rektüm kanserinin son evresinde olmasına rağmen karnından dışkılamaya gerek kalmadan uygulanan farklı bir metotla ameliyat edilerek...
Konya’da hemoroid olduğu düşüncesiyle doktora geç başvuran hasta, rektüm kanserinin son evresinde olmasına rağmen karnından dışkılamaya gerek kalmadan uygulanan farklı bir metotla ameliyat edilerek, yeniden sağlığına kavuştu.
63 yaşındaki Halim Evin, halk arasında ‘basur’ olarak bilinen hemoroid hastalığına yakalandığını düşünerek makatındaki kanamayı ciddiye almadı. Bir süre sonra hastalığı ilerleyen Evin, doktora başvurduğunda rektüm kanseri olduğunu ve hastalığın son evrelerine yaklaştığını öğrendi. Medicana Konya Hastanesi’nde tedavi altına alınan kanser hastası, farklı bir metotla ameliyat edilerek, karnından dışkılamaya gerek kalmadan yeniden sağlığına kavuştu.
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev, Op. Dr. Mustafa Nihat Atabek ile birlikte gerçekleştirdiği ameliyat sonrası hastanın makata yakın bölümdeki tümörün alındığını söyledi. Prof. Dr. Vatansev, “Rektum kanseri dediğimiz bu kanser türleri insan organizmasında bağırsağın son kısmını oluşturan bölümdür. Bu bölümde makata ne kadar tümör yakın olursa makatı kapatma ihtimali de o kadar büyük olur. Hastamızın büyük abdest kontrolünü yaptığımız mekanizmaya 2 santim uzaklıkta bir tümör vardı. 2-3 ay öncesinde radyoterapi ile hastalığın evresini önce aşağıya çektik. Daha sonradan makatın tutma mekanizmasını oluşturan koruyucu bir cerrahi ile makatını koruyarak tümörü aldık. Şuanda hastamızın durumu iyi, sağlık problemi yok. Birkaç gün içinde taburcu etmeyi düşünüyoruz” dedi.
“MAKATTAN GELEN KANAMAYI CİDDİYE ALIN”
Hastanın uzun zamandır kendisinin hemoroid olduğunu düşünerek bu hastalığın tedavisini aldığını ifade eden Prof. Dr. Vatansev, “Gecikmiş bir vakaydı ama verilen ve uygulanan tedavi stili ve metodu ile hastayı şuanda sağ salim taburcu edeceğiz inşallah. Hemoroid dediğimiz hastalıkla Halim Bey’in hastalığı arasında yüzde 100 farklılık var. Her ikisinde de tedavi şekli farklıdır ama halkımız maalesef her makattan gelen kanamayı hemoroid olarak düşünür, bu da yanlış bir tutumdur. Hatta hekime de o şekilde başvurulur. Makat muayenesi yapılmadığı takdirde hekim tarafından da kaçırılabilir. Bu da önemli bir durumdur. Genellikle alt makata yakın olan bu kanser türleri kanama ile başladığı için hasta mahrem bölgesini herhangi bir şekilde muayene ettirmekten kaçar. Bu kaçmada kanserin geç dönemde teşhisine neden olur. O nedenle makattan gelen her kanamayı kötü huylu düşünmek lazım ve uzmanına muayene olmak gerekir” diye konuştu.
Ameliyatı gerçekleştiren sağlık ekibine teşekkür eden Halim Evin, rektüm kanserine yakalandığından kendisinin de haberi olmadığını belirtti. Evin, “Ben basur olduğumu düşünüyordum, oturup kalkamıyordum. Geceleri 4-5 kez tuvalete gidip geliyordum. Benim 3-4 aydır mağdur etti bu hastalık. Son çare mecburen tedavi olmaya yöneldim. Tedavimde çok güzel geçti, şuanda çok iyiyim, sağlığım sıhhatim yerinde. İlk dönemlerde senede 1-2 kez böyle oluyordu ve ciddiye almıyorduk ama ciddiye almak gerekiyormuş” şeklinde konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA