• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mahkemeden yetki gaspı
11 Mart 2014 Salı 08:53

Mahkemeden yetki gaspı

Özel yetkili mahkemeleri kaldıran düzenlemeyi yok sayan İstanbul 13. Ağır Ceza, Ergenekon sanıklarının tahliye edilemeyeceğine karar verdi. Mahkeme gerekçesinde Meclis'in yetkisini yok saydı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinden eşine darbe dönemlerinde rastlanabilecek bir karar çıktı. Mahkeme 5 yıl tutukluluk süresini dolduran Ergenekon sanıklarının tahliye talebini 'TBMM'nin mahkeme kaldırma gibi bir yetkisi yok' gerekçesiyle reddetti. Mahkemenin kararı hukuk çevrelerinde 'Darbe' olarak nitelendirildi. Hukukçular kararın anayasal bir suç olduğu görüşünü dile getirdi. Anayasa'nın 'Mahkemelerin kuruluşunu' düzenleyen 142. Maddesinde; 'Mahkemelerin kuruluşu, görev ve yetkileri, işleyişi yargılama usulleri kanunla düzenlenir' hükmünü içeriyor. Mahkemenin yetki gaspı yaptığının altını çizen HSYK, 'Mahkeme kurma-kaldırma yetkisi TBMM'nindir' açıklamasını yaptı.

VARLIĞI SONA ERMİŞTİ

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Ergenekon davasının tutuklu sanıklarının tahliye kararının reddetti. Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe giren TMK. 10. maddesi ile yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin kanuna göre aslında var olmayan bu mahkemenin böyle bir karar vermesi dikkat çekti. Varlığı ortadan kalkan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 'TBMM, özel yetkili mahkemeleri kaldıramaz. Bu Anayasa aykırıdır. Bu mahkemeleri ancak HSYK kaldırabilir' kararı yetki gaspı olarak nitelendirildi. Ergenekon davasına bakan mahkeme darbe suçlamasıyla birçok sanık hakkında ağır cezalar vermişti. Aynı mahkemenin Parlamentonun yetki alanındaki bir konuyu yok sayması darbe girişimi olarak nitelendirildi.

ASKERI MÜDAHALE DARBE GIBI

Anayasa'daki açık maddeye rağmen 'TBMM mahkeme kapatamaz' diyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin böyle bir karar vermesi dikkat çekti. Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyesi Adnan Küçük, 'Yargının inisiyatif alması ile askerin darbe yapması aynı şeydir' dedi. Küçük, 'Anayasa'da bir kısıtlamaz olması durumları hariç, kuran aynı zamanda kapatır ve düzenleme yapabilir' dedi. Ancak kanunun açık hükmüne rağmen Ergenekon davasına mahkeme, TBMM'nin mahkeme kapatma yetkisi olmadığını ve tutukluluk taleplerini kendilerinin inceleyebileceği yönünde bir açıklama yaptı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, kanunun Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia ederek durumu Yüksek Mahkeme'ye taşıdıklarını söyledi.

Karar vermeye yetkisi yok

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Ergenekon davasındaki kararını eleştirdi. Bozdağ 'Kaldırılan ağır ceza mahkemelerinde görev yapmış olan hakimler ve savcılar koruma tedbirleri konusunda herhangi bir karar veremezler, soruşturma yapamazlar, yargılama yapmazlar. Bunu açık bir şekilde ifade etmemiz lazım' dedi. Bozdağ şunları söyledi: Şu anda Ağır Ceza Mahkemesi diye görev yapan bir mahkeme yoktur. Kalkmış bir mahkeme vardır. Karar verme yetkileri de yoktur

HSYK 'Yetki gaspı' dedi

- 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ortaya attığı iddialar ve HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur'un yanıtları şöyle;

- 13. AĞIR CEZA'NIN İDDİASI: TBMM'nin ÖYM'leri kaldırma yetkisi yok

- HSYK'NIN YANITI: Mahkeme kurma ve kapatma yetkisi TBMM'nindir. Anayasa'nın 142. maddesi mahkemelerin kurulması kararını kanuna bırakır. Hukukta, usülde paralellik diye bir ilke vardır. Bu ilke, burada da geçerlidir.

- 13. AĞIR CEZANIN İDDİASI: Davaya bakma yetkisi, hala bizde

- HSYK'NIN YANITI: Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin yasa yürürlüğe girmiştir. Artık 13. Ağır ceza mahkemesi diye bir mahkeme kalmamıştır. Kararı geçersizdir.

- 13. AĞIR CEZANIN İDDİASI: Anayasa Mahkemesi'ne ÖYM'leri kaldıran kanunun iptali için başvurduk.

- HSYK'NIN YANITI: Bir Mahkeme bir kanunun iptalini isteyemez. Kanun iptal isteme yetkisi milletvekillerine ve Cumhurbaşkanı'na aittir

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA