• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Madenin işçileri acı gerçekleri anlattı
17 Mayıs 2014 Cumartesi 09:38

Madenin işçileri acı gerçekleri anlattı

Soma'da facianın yaşandığı madenin yetkilileri tarafından yapılan açıklama işçilerin moralini bozdu. İşçiler söylenenlere inanmadıklarını ifade ederek acı gerçekleri anlattılar.

Soma Holding sahibi Alp Gürkan ile yöneticilerin yaptığı basın toplantısınınardından maden işçileri yapılan açıklamaları değerlendirdi.

Vatan muhabirinin konuştuğu, 9 yıldır vardiya 1'de çalışan Ercan Çetinyılmaz (43), madenin 2 yıllık işçisi Ömer Günay (35) ve 4 yıldır vardiya 2'de çalışan Ferhat Dağlı (29) gerçeklerle söylenenler arasındaki farkları madde madde sıraladı.

Dinleyince moralimiz bozuldu

"Hiç ihmalimiz yok ama kaza neden oldu bilmiyoruz diyorlar. Çelişki burada başlıyor. Bir kere hiçbirimiz patronun söylediklerine inanmıyoruz ve açıklamalar bizi ikna etmediği gibi daha da çok moralimizi bozdu."

"Madenin 2 temiz hava girişi, bir pis hava çıkışı var. İşçiler buradan yürüyerek dışarı çıkar. Eğer ikinci bir pis hava çıkışı olsaydı en azından üst kademedekiler rahatça çıkardı böyle bir katliam yaşanmazdı."

Denetim tiyatro!

"İşçinin bir hafta, 10 gün önce denetimdenhaberi olur mu? Her denetimi bilirdik. Devletin müfettişi gelir yukarıda ziyafetini çeker, ocağa bile inmeden gider. Müfettişin üretimi görmesi lazım. Denetleme aniden, baskın olarak yapılır. Biz de her şey düzeltildikten sonra denetleme olurdu. 2011'de müfettiş bizi toplayıp hakkınızı koruyacağız dedi. Kısa bir süre sonra bir arkadaşımız göçükte, biri de bant tamburuna sıkışarak öldü."

Dedektörler ve maskeler

"Metan gazı dedektörleri ne kadar sağlıklı bilemiyorum. Bazen arızalı olduğunda 2-3 ay sonra değiştirilirdi. Yaklaşık bir yıl önce bir kablo yanması oldu. Bu kadar olmasa da ocağı yine duman bastı. Bize verilen maskeleri kullandığımızda yüzde 60-70'i arızalı çıktı. Hala 9 yıl önce verilen maskeyi kullanıyorum."

"Göstermelik bir yaşam odası yaptılar. Bir ay sonra iptal ettiler. Aşağıdaki bir taş bacanın etrafına toz toprak girmesin diye plastik bir oda yaptılar. 500 kişi alır dedikleri yeri hiç görmedik . Madende yemek yiyecek yer bile yok. Yemeğimizi çamur içinde yiyoruz."

"Eğitim ve tatbikat yok"

"Kimsenin doğru düzgün eğitim aldığı yok. Hepimiz bir kazada madenden nasıl çıkılır kendi tecrübelerimizle öğreniyoruz. Kimse bize burası 340 yaşam çıkış noktasıdır diye bir yer göstermedi. Yıllardır bir kere bile tatbikat yapmadık. Yangının olduğu H panosunda 1 gün önce göçük oldu, bizi nefeslik denilen köprüden çıkardılar. Aynı yer bir ay önce de çökmüştü. Bir arkadaşımızın kolu kırıldı.

Tek düşündükleri KÖMÜR KÖMÜR!

"Yangın var denilip yangının olduğu yerin bir kere bile kapatıldığını hatırlamıyorum. Yangını söndürmek için küllü su bastıklarını görmedik. Devamlı kömür, kömür, kömür diyerek baskı yapıyorlar."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA