• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Libyada son gelişme
25 Şubat 2011 Cuma 08:48

Libya'da son gelişme

Libya'dan son dakika gelişmeleri...

07.51:KADDAFİ'NİN İSVİÇRE BANKALARINDA HESABI OLDUĞU YALANLANDI

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin İsviçre bankalarında hesabı olduğu yönündeki iddialar yalanlandı.

Libya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsviçre'nin, bankalarında Kaddafi'nin hesabı olduğunu kanıtlaması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, ''Dışişleri Bakanlığı, bu asılsız açıklama nedeniyle İsviçre hükümetine dava açmak için bütün yasal prosedürleri uygulayacaktır'' denildi.

Açıklamada ayrıca ''İsviçre'nin, Libya ve liderine yönelik düşmanlık derecesini gösterdiği'' ifade edildi.

İsviçre hükümeti dün yaptığı açıklamada, Kaddafi ve ailesinin ülkedeki banka hesaplarını donduracağını açıklamıştı.

07.34: TRABLUS'TAKİ TÜRK VATANDAŞLARININ TAHLİYESİ AMACIYLA GÖNDERİLEN4 ASKERİ ULAŞTIRMA UÇAĞINDAN 3'Ü DALAMAN HAVALİMANINA İNİŞ YAPTI

Trablus'taki Türk vatandaşlarının tahliyesi amacıyla gönderilen 4 askeri ulaştırma uçağından 3'ü Dalaman Havalimanına iniş yaptı

Yolcuları Muğla Valisi Fatih Şahin, Dalaman Kaymakamı Ahmet Deniz, Hava Meydan Garnizon Komutanı Albay Ziya Özkütük, Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz ve protokol üyeleri çiçeklerle karşıladı.

Trablus'tan gelen uçaklarda bulunan 324 yolcu arasında 4 Mısır ve 1 Libya vatandaşının da bulunduğu öğrenildi.

Havalimanına inen yolculardan sağlık problemi yaşayanlar, 112 görevlilerince seyyar hastaneye alınırken, gelenlere Kızılay tarafından kumanya, çorba ve çay servisi yapıldı.

Dalaman Havalimanına iniş yapan C-130 ulaştırma uçağı pilotu Hava Pilot Binbaşı Enver Bilir, gazetecilere yaptığı açıklamada, 110 Türk vatandaşını Trablus Havaalanından alarak yaklaşık 3 saat süren yolculuğun ardından güvenli bir şekilde iniş yaptıklarını söyledi.

Yer hizmetlerinde meydana gelen aksaklıklar nedeniyle erken kalkış yapamadıklarını belirten Bilir, ''Trablus'a indiğimizde emniyet ile ilgili herhangi bir aksaklık yoktu, ancak orada bir panik havası olduğu için biz indikten 6 saat sonra yolcuları alabildik''dedi.

Uçaktan inen yolculardan Sinem Taner, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait ulaştırma uçağında yetkililerin her türlü konforu sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Taner, ''Türkiye'de yaşayan ailelerin içi rahat olsun. Orada yaşanan durum yansıtıldığı gibi facia durumunda değil. Hepimizin güvenliği sağlanıyor. Şirketlerimiz tarafından korunuyoruz ve hepimiz güvenli kamplardayız. Ülkemize askeri uçakla geldik. Bizler için her türlü konfor sağlanmaya çalışılmış. Çok şükür sağlığımız yerinde ve herhangi bir sıkıntımız yok''dedi.

Bütün sıkıntıları Mısırlılar ve Türklerin çektiğini ifade eden Övünç Taner ise, ''Ama Mısırlılar bizden daha avantajlılardı. Bizim önümüzden 3-4 grup geçti ve biz en sona kaldık. Askeri uçaklar bizi almak için gönderildi ama şirketler gerekeni yapmış olmasına rağmen herhangi bir yetkili biz kontrolü geçtikten sonra yanımızda olamadı'' diye konuştu.

Öte yandan, Trablus'tan havalanan son uçağın da Dalaman Havalimanına iniş yapacağı öğrenildi.

07.16: LİBYA'DAN TAHLİYE EDİLEN ÇİN VATANDAŞLARININ SAYISI 12 BİNİ BULDU

Libya'dan tahliye edilen Çin vatandaşlarının sayısının 12 bini bulduğu bildirildi.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Song Tao, hükümet tarafından gönderilen ilk charter uçağının 224 yolcuyla Pekin'e varmasından sonra yaptığı açıklamada tahliyelerle ilgili son bilgileri verdi. Söz konusu uçakta Libya;da çalışan mühendis ve teknisyenler ile aileleri bulunuyordu.

Libya'dan ayrılan Çin vatandaşlarını taşıyan ikinci charter uçağı da Kahire'den Pekin'e vardı. Uçaktaki 218 yolcu arasında inşaat, mühendislik ve yatırım konularında faaliyet gösteren devlete ait Sinohydro şirketinin çalışanları vardı.

Libya'daki 30 binden fazla Çin vatandaşından tahliye edilenlerin çoğunluğu, hava, kara ve deniz yoluyla Mısır, Tunus ve Yunanistan'a geçti. Çin Savunma Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda, Aden Körfezi'nde gemilere koruma görevi yapan ''Şicou'' fırkateyninin, Çinlileri tahliye eden gemilere destek ve koruma sağlamak amacıyla Libya açıklarına gittiği belirtildi.

05.50: DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, TRABLUS VE BORG-AL ARAB HAVAALANINDAN GETİRİLEN TÜRKLERİN LİSTESİNİ YAYIMLADI

Dışişleri Bakanlığı, Libya'nın başkenti Trablus ile Mısır'ın İskenderiye şehri Borg-Al Arab Havaalanı'ndan Türkiye'ye getirilen yolcuların listesini yayımladı.

Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan listede, THY'nin TK-3698 sefer sayılı uçakla Trablus'tan getirilen Türkler ile İskenderiye Borg-Al-Arab Havaalanı'ndan TK-3997 sayılı charter uçağıyla getirilen yolcuların ismi yer alıyor.

Dışişleri Bakanlığı Libya Kriz Merkezinden yapılan açıklamada, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait TCG İskenderun Personel Nakliye Gemisine saat 21.15'ten itibaren Bingazi Limanı'nda yolcu alımına başlandığı bildirildi.

Açıklamada, bugün de THY'nın Trablus'tan İstanbul'a bir tarifeli sefer ile 3 charter uçuşu, Cerba'dan yine İstanbul'a bir charter seferi gerçekleştirmesinin öngörüldüğü belirtildi. Ayrıca, 8 adet askeri ulaştırma uçağının da talebe göre Trablus'a gönderileceği kaydedildi.

05.50: ABD BAŞKANI OBAMA, FRANSA CUMHURBAŞKANI SARKOZY, İNGİLTERE BAŞBAKANI CAMERON VE İTALYA BAŞBAKANI BERLUSCONI İLE LİBYA'YI KONUŞTU

ABD Başkanı Barack Obama, Libya konusunda bazı Avrupalı liderlerle telefon görüşmeleri yaptı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Obama'nın, Libya'daki durumla ilgili istişarelerin sürdürülmesi, gelişmelere yanıt vermeye yönelik acil çabaların koordinasyonu ve Libya yönetiminin eylemlerinin uygun biçimde hesabını vermesinin sağlanması çerçevesinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, İngiltere Başbakanı David Cameron ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconu ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaptığı" bildirildi.

Açıklamada, "Obama'nın, görüşmelerinde, Libya hükümetinin, uluslararası normları ve insan ahlakının her bir standardını ihlal eden şiddet kullanımıyla ilgili derin kaygılarını dile getirdiği ve uluslararası toplumun olaylara derhal yanıt vermesinin uygun ve etkili yollarını ele aldığı" belirtildi.

"Liderlerin, Libya halkının barışçıl toplanma hakkı, ifade özgürlüğü ve kendi kaderlerini tayin etme yeteneğine sahip olma gibi evrensel haklarına güçlü desteklerini vurguladığı ve bu haklara saygı gösterilmesi gerektiği hususunda ortak görüş ortaya koyduğu" kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

"Liderler, insani yardımlara ilişkin planlamaların yanı sıra ABD ve Avrupa ülkelerinin, Libya hükümetini eylemlerinden dolayı sorumlu tutmak için hazırlığını yaptıkları bir dizi seçeneği tartıştı. Liderler, bu konudaki yakın istişarelerini önümüzdeki dönemde de sürdürme kararı aldı."

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA