• Konya13 °C

Hakan Bahçeci

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Libya Halkı Ne İstemişti?

22 Mart 2011 14:55

Arap dünyasında başlayan başkaldırı ve değişiklik istekleri birbiri ardına dizilmişti. Ve ilkine dokunulup diğerlerinin yıkılışını izlemek gibi domino etkisi beklenmişti. Taşlardan biri Libya, tıpkı diğerleri gibi, diktatör, büyük oranda Batıya bağlı muktedir, zenginlikleri paylaşmayı becerememiş ya da işine öyle gelmiş çağdaş krallık sistemi.

“Libya’ya ne olacak, çok uluslu müdahale gerekir mi, kimin ne çıkarı var bu işten?” sorularının henüz tam anlamıyla cevap bulamadığı halde, uçaklar bomba yağdırmaya başladı Libya halkının üzerine. Öyle girift sorular ve öyle çıkmaz hesaplar var ki, akıl alır gibi değil.

Hangi ülke hangi kararla hangi hava alanından kalkmış ve hangi tür bombayı atmış ne önemi var? Çok uluslu bir güç işte, bugün biz buna “Batı” diyoruz. Dünya sisteminin görünen yüzü…

Sahi, Batı; Japonya depreminden ve ardından yaşanan tsunami felaketinden sonra nasıl bir yol izledi? Nükleer tehlike gündeme gelmeden kaç uçağını insanların hayatını kurtarmak için kaldırdı? Libya topraklarına gönderilen savaş uçaklarının maliyetinin kaçta kaçı kadarını kaybolan ve yıkılan şehirler için kullanmışlardı?

Batı, menfaatini düne göre bugün çok daha fazla düşünüyor.

“Libya halkı zor durumda değil miydi?” gibi bir itiraz olacaktır elbet. Japonya’da sokakta çaresiz kalan bir çocuğun, bombalanan, yağmalanan ve sarsılan bir ülkenin sokaklarında kalan bir çocuktan farkı ne ola ki?
 
 Sahi Libya halkı ne istemişti? Yıllardır zenginliğin ve bir yudum refahın hemen yanı başındayken, fakirlik, yılgınlık, sefalet içinde yaşamaktan bıkmıştı da ben de özgür ve mutlu bir gün geçireyim istememiş miydi?
 Libya bombalanıyor, hedef kim? Denilene göre Libya lideri, ölenler kim?

Kimi kimden korumak istiyor Batı? Söylesenize, bombalamaya katılan ülkelerden hangisi silah satmamıştı Libya’ya? Daha düne kadar, bu adamın elini öpen kimdi? O meşhur çadırını şaşalı bir törenle Paris’in ortasına kurduran kimdi?

“son dakika” haberleri vasfını ve önemini yitirmiş gibi görünüyor, çünkü son hiçbir zaman gelmiyor bu garip savaşta. Bir halk kendi yönetimini bir şekilde değiştirmek istiyor, onu engellemeye çalışan ülke diktası başkasının silahlarını kullanarak kendi halkına savaş açıyor, o başkası gelip her iki tarafı da bombalıyor.

Öyle kalacak mı dersiniz? Evet demeyi çok isterdim. Hep bir dalavere, oyun, çıkar savaşı aradığımı düşünebilirsiniz, öyle değilse nedir bu sistemin derdi?

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA