• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Leylekler vadisi yeni projelerle adını duyuracak
09 Kasım 2012 Cuma 11:50

Leylekler vadisi yeni projelerle adını duyuracak

Konyanın Beyşehir ilçesine bağlı Yeşildağ beldesinde bulunan leylekler vadisindeki ardıç ağaçlarının üzerine ahşap malzemeden yeni leylek yuvaları yerleştiriliyor.
 Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı Yeşildağ beldesinde bulunan leylekler vadisindeki ardıç ağaçlarının üzerine ahşap malzemeden yeni leylek yuvaları yerleştiriliyor.
Yörenin sembolü olan ve leyleklerin ilkbahar ve yaz dönemi mesken olarak kullandığı, şimdilerde ise daha sıcak ülkelere göç etmeleri nedeniyle sessizliğe bürünen leylekler vadisinde, Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü ile Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından müşterek yürütülen toplum yararına çalışma projesi kapsamında temizlik ve bakım çalışması yürütülüyor. Leylekler vadisindeki çalışmalara yörede yaşayan 21 işsiz vatandaş katılırken, diğer yandan ahşaptan yapılan yeni leylek yuvaları da mekanda yer alan ardıç ağaçlarının üzerine konuluyor.
Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran, Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Lokman Ceylan ve Yeşildağ Belde Belediye Başkanı Mustafa Ünlü ile birlikte leylekler vadisindeki çalışmaları yerinde inceledi. Yeşildağ beldesinin eko turizm master planı kapsamında Beyşehir Gölü Milli Parkı’nın ana planı içerisinde yer aldığını ifade eden Duran, bu plan dahilinde başta leylekler vadisi olmak üzere yeşil dokusu ve yapısıyla görülmeye değer doğal yaşam alanı ve güzellikler bulunduğunu kaydetti.
LEYLEK SAYISI ARTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR
Yeşildağ Leylekler Vadisi’nde Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün de verdiği destekle 21 işsiz yöre insanının istihdam edildiğini ve bunların doğal mekanda temizlik ve bakım çalışmaları yürüttüğünü dile getiren Duran, “Bizim için de doğal yaşamın bir parçası olan ve biyo çeşitlilikte çok önemli bir değere sahip olan bu bölgenin özellikle anılan dönemde göçmen kuşlar için çok uygun beslenme ortamı sunması, bölge insanının da sahip çıkması ve koruması sebebiyle leyleklerin mesken edinmiş oldukları bir alandır. Buradaki asırlık ağaçlara gelen göçmen kuş leylekler, uzun yıllardır bu alanları kullanıyor. Ardıç ağaçlarını kullanma sebebi; uzun yıllar itibariyle tepe çatılarının çökmesi nedeniyle, bu tepe çatısının üzerine bölgeden bulduğu kamış, bağ, dal, bez parçası gibi metaryalleri getirip yuva kuruyorlar. Gördüğünüz gibi bu bölgenin metaryelleri. Zaman zaman sayıları azalsa da buraları unutmuyorlar. Ama, buradaki yuvaları yeterli görmüyoruz. Biz, yeni yuvalarla bunu taklit ediyoruz. Bugün bu leyleklerin yapmış olduğu yuvaları taklit ederek, yuva sayısını artırmak ve buradaki leylek sayısını, popülasyonunu artırmaya yönelik bir çalışma yürütüyoruz” dedi.
Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran, konuşmasını şöyle sürdürdü; “ Leylekler, niye burayı tercih ediyor? Dağda bu yuvalar yapılamaz mı? Bunun tek sebebi; Beyşehir Gölü’ne yakın olmaları, yani buradan beslenimlerini sağlıyor olmaları. Dolayısıyla bir yuva yeri edinebilmesinin yol ve yöntemi burada güzel bir habitatın oluşturulmasından geçiyor. Güzel habitatı oluşturacak olan insanların da bu alana sahip çıkması, bu güzelliklerin burada bir arada olmasından dolayı bu bölgeyi Beyşehir Gölü Milli Parkımız için de çok özel bir marka değeri ve bu vadiyi daha sağlıklı bir hale getirmek için buradaki çalışanlarla birlikte çok önemli bir projeyi yürüttüğümüze inanıyorum. Buradaki temizlik çalışmalarını yaparken, çıkan dalları da gerekirse o yuvaların çatısını oluşturmada, yani o yuvaya metalyal oluşturmada kullanabilmek ve şimdiden leyleklerin yuvasını tanzim etmeye yönelik bir çaba sarf ediliyor. İnşallah gelecek yıl, leyleklerimizin sayısının mart ayından itibaren yeni yuvaların da leylekler tarafından kullanılmak suretiyle artmasını ümit ediyoruz. Yapılan bu çalışmanın sadece burayla sınırlı kalmayıp, diğer sulak alanlarımız için de örnek teşkil edeceğini düşünüyorum.”
LEYLEKLER VADİSİ YENİ PROJELERLE ADINI DUYURACAK
Konya Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Lokman Ceylan da, yürüttükleri projelerin amacının işsizliği azaltmak, önlemek ve engellemek olduğunu belirtirken, bunu yaparken de toplumun tüm kesiminin faydalanacağı bir argüman çıkartmak istediklerini söyledi. Ceylan, “Atalarımızda da görmüşüzdür. Artık kuşlar için vakıf kuran Osmanlı’nın ardından leylekler için kalacağı yerleri düşünen bir yöre, bir belde olduktan sonra bizim de bu projeye destek vermememiz gibi bir şey söz konusu değildir” diye konuştu.
Yeşildağ Belde Belediye Başkanı Mustafa Ünlü ise, leylekler vadisinin bugüne kadar yeterince tanıtılmadığını düşündüklerini dile getirerek, bundan sonra hayata geçirilecek yeni projelerle daha iyi tanınacağına inandıklarını ifade etti. Ünlü, vadideki ardıç ağaçlar üzerine yaptıkları 30 ahşap yuvayı yerleştirmeye başladıklarını, bu sayıyı 60’a çıkarmak istediklerini sözlerine ekledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA