• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Leyla Zanaya 10 yıl hapis
24 Mayıs 2012 Perşembe 12:39

Leyla Zana'ya 10 yıl hapis

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, "örgüt propagandası yaptığı" gerekçesiyle 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, "örgüt propagandası yaptığı" gerekçesiyle 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
- Çeşitli tarihlerde yaptığı 9 konuşma nedeniyle hakkında dava açılan Diyarbakır bağımsız Milletvekili Leyla Zana, 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 4 Aralık 2008 tarihinde 'terör örgütüne üye olmak' suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılan ancak 'sanığın eksik savunması' nedeniyle Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce bozulan kararın ardından yeniden görülmeye başlanan davanın duruşmasına, tutuksuz sanık Zana katılmazken, avukatı Fethi Gümüş hazır bulundu.
 
Cumhuriyet savcısı, daha önceki duruşmada mahkemeye sunduğu mütalaasını tekrarladı. Mütalaada, sanık Zana'nın katıldığı her miting, toplantı ve basın açıklamasında terör örgütünün istemlerine uyarak, propaganda kastını aşıp 'terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçunu işlediğinin anlaşıldığını belirterek, 'Sanık, beyanlarında PKK'yı terör örgütü olarak görmediğini, örgütün elebaşı Öcalan'ı da 'Kürt halk önderi' olarak gördüğünü, PKK'nın faaliyetlerini de 'özgürlük ve demokrasi' mücadelesi olarak gördüğünü belirterek, dolaylı olarak atılı suçlamaları kabul ettiği, tüm dosya kapsamından anlaşılmaktadır' denilmişti.
 
Mütalaada, sanık Zana hakkında, 9 kez 'terör örgütünün propagandasını yapmak' suçunu işlediği gerekçesiyle 45 yıl, 'Terör örgütü üyesi olmak' suçundan da 10 yıl olmak üzere toplam 55 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
 
Sanık avukatı Gümüş, müvekkilin milletvekili olması nedeniyle davanın durdurulması ve bunun TBMM'ye bildirilmesi gerektiği kanaatinde olduğunu savunarak, 'Müvekkilim şayet bir suç işlemiş ise bu örgüt üyeliği suçu değildir. Müvekkilim eğer örgüt üyesi ise yani hakkında önceden bir belge bilgi var olmuş olsa idi milletvekili olamazdı. Müvekkilim sanığın sözlerinin düşünce kapsamında değerlendirileceğini düşünüyoruz' dedi.
Mahkeme heyeti, sanık avukatının 'sanığın milletvekili oluşu nedeniyle davanın durdurulması' yönündeki talebiyle ilgili olarak 17 Kasım 2011 tarihinde görülen duruşmada, yargılamanın devamı yönünde karar verdiklerini ve söz konusu kararın da TBMM'ye gönderildiğini bildirdi.
 
 
-'Sanığın eylemi, örgüt üyeliği boyutuna ulaştı'-
 
Mahkeme heyeti, kısa bir aranın ardından kararını açıkladı. Mahkeme, 'sanık Leyla Zana hakkında 'Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' ve 9 kez 'Terör örgütünün propagandasını yapmak' suçundan cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmış ise de yapılan yargılama neticesinde sanığın eylemlerinin ve faaliyetlerinin bir bütün halinde terör örgütü PKK üyeliği boyutuna ulaştığı' gerekçesiyle sanığın TCK'nın 314/2. maddesinde yer alan 'Terör örgütü üyesi olmak' suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.  AA
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA