• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kuzey Iraktan Bağdatı şoke eden karar
10 Temmuz 2015 Cuma 12:16

Kuzey Irak'tan Bağdat'ı şoke eden karar

Erbil ile Bağdat arasındaki petrol anlaşması bitti. Kuzey Irak, 1 Temmuz'den itibaren Irak Milli Petrol Şirketi'ne petrol teslim etmedi.

Irak Parlamentosu Doğalgaz ve Petrol Komisyonu Başkanı Arez Abdullah, "Kürdistan bölgesi, 1 Temmuz'den itibaren Irak Milli Petrol Şirketi'ne (SOMO) petrol teslim etmedi. Üretilen ve ihraç edilen petrolün tamamını Erbil yönetimi sattı" dedi.
Ortaya çıkan yeni durumda göre Erbil ile Bağdat arasında yapılan petrol anlaşmasının bir anlamı kalmadığını savunan Abdullah, "Parlamentoda, Irak Petrol Bakanlığı ve Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı'dan bir araya gelerek bu sorunu çözmelerini talep ettik" diye konuştu.
Abdullah, Kürt bölgesinin petrolü tamamen kendi başına satma sürecini başlatabileceğini ve bunu ilan edebileceğini öne sürerek, "Kürdistan bölgesi ve Kerkük'ün petrolünü Erbil yönetimi satıyor. Bu petrol ihracı günlük 599 bin varil olarak gerçekleşiyor" ifadelerini kullandı.
Irak anayasasına göre ülkenin genel bütçesinden Kürt bölgesine yüzde 17'lik pay düşüyor. Bunun da yıllık 17 milyar dolara tekabül ettiği ancak Bağdat hükümetinin, "bütçede yeterli miktarda para olmadığı" gerekçesiyle Kürt bölgesinin bütçesinin tamamını ödemediği belirtiliyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA