• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kuyumcular yok satıyor
18 Nisan 2013 Perşembe 11:48

Kuyumcular 'yok' satıyor

Altın fiyatlarının düşmesini fırsata çevirmek isteyen vatandaşların, çeyrek ve Cumhuriyet altını talebini karşılamakta zorlanan kuyumcular adeta ''yok'' satıyor.
Vatandaşların, özellikle çeyrek ve Cumhuriyet altını almak istediğini belirten Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, ''Darphaneden bunları temin edemiyoruz. Yok satıyoruz'' dedi.
İşçiliği düşük bilezik alsınlar
Çavuşculu, vatandaşlara, tasarruflarını çeyrek altın yerine bu süreçte işçiliği düşük bilezik gibi ürünlerde değerlendirmeleri tavsiyesinde bulundu.
Altın fiyatlarının daha düşeceğini tahmin etmediğini ifade eden Çavuşculu, altınla borçlananlar için borcu kapatmanın tam zamanı olduğunu söyledi.
Çeyrek altın fiyatlarının bir dönem 190 liraya kadar ulaştığını, daha sonra 155-160 liraya gerilediğini hatırlatan Çavuşculu, şimdi ise fiyatların 138-145 liraya kadar düştüğünü bildirdi.
Altın fiyatları neden düştü?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Danışmanı Prof. Dr. İlker Parasız,  bir ons altının fiyatının, 1974 yılında 40 dolar, 1980'li yılların başında da 900 dolar olduğunu dile getirerek, bir ara 300 dolara kadar indiğini ancak aniden bin 900 dolara yükseldiğini anlattı.
Parasız, bu fiyatın şimdi ise bin 400 dolar civarında olduğuna dikkati çekerek, bir şeyin fiyatı yükseldiğinde onun arzının artacağına dikkati çekti.
Spekülatif şekilde altının fiyatı bin 900 dolara kadar çıkınca yerin altından çıkarılması pahalı olan altınların ucuz hale geldiğini vurgulayan Parasız, şöyle konuştu:
"O zaman dünya ölçüsünde daha fazla altın üretildi. Üretilince haliyle altının arzı arttı. Bu arada bazı merkez bankaları da sahip oldukları rezervleri satmış olabilir. O zaman fiyatlar hızla bir iki hafta içinde gerilemiş oldu. Spekülasyonla altının fiyatı artarken kimse, 'Altının fiyatı niye artıyor?' demedi. Arz talep koşulları her zaman geçerlidir. Altının değerinin düşmesinin sebebi, onun spekülasyonla yükselmesidir. Spekülasyonla yükselen şey, onunla da düşer."
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA