• Konya14 °C

Hakan Bahçeci

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kutuplarda Nasıl Oruç Tutulur?

12 Ağustos 2010 13:09

Ramazan ayı ile birlikte, etrafınızda oruç ve zekât ibadetine ait çok çeşitli sorular sorulduğunu görürsünüz? Doğaldır da aslında; bilgiler tazelenmeli, oluşan yeni durumlar hakkında doğru kararlar verilebilmelidir.

Bu yıl, ramazan ayı coğrafyamızda sıcakların tavan yaptığı zamana denk geldi. Hal böyle olunca konuşmalar hep bu durum üzerine yapıldı. On altı saate yakın olarak tutulacak oruç, ana haber bültenlerinin tek konusu idi. “Ne yemeli, ne içmeli, nasıl dayanmalı” gibi sorulara diyetisyen ve uzmanlardan alınan cevaplar, yemek ve sofra görüntüleri ile birlikte verildi.

Ramazan ayının bu şekilde, çeşitli mevsimlerde ve iklim şartlarında tutulmasının hikmet ve sebepleri üzerinde pek durulmadı sanırım. Ramazan ayı, içinde oruç ibadetinin yapıldığı bir zaman aralığı olarak, aslında pek çok İslamî eda ve düşüncenin barındığı bir iklimdir. Bu noktayı gözden kaçırmak, oruç ibadetini, aç kalmaktan ibaret sanmaya götürebilir.

İftar sofraları, haber bültenlerinin vazgeçilmez görüntülerini oluşturur. Fakat bu yıl, dünyanın pek çok yerinde acı ve hüznün konakladığı iftar sofraları kurulacak. Henüz, insanlık dramının yaşandığı Gazze’de iftar sofralarının nasıl kurulduğunu bilmiyoruz. “Esaret altında, oruç nasıl tutulur?” sorusunun cevabını verebilme cesareti hangimizde var? Sahur için hazırlanırken, evinizi yıkmak için bir İsrail buldozeri kapıya dayansa ne gelir aklımıza?

Yanı başımızda, sınırımızda Irak var. Kaç yıldır, her gün patlayan bombalar, ölen insanlar ve her an adresi belirsiz bir kurşuna hedef olabilme ihtimali ile birlikte yaşarken, nasıl bir iftar sofrası kurulur acaba? Özgürlük getireceğini söyleyenler, bir nesli yok ettiler ve hala doymadılar. Biz pide fiyatlarını, sıcaklarda oruç tutmanın püf noktalarını tartışırken, orada bir anne, sofraya ne koyayım diye ıstırap duyuyor oysa. Sahi, Irak için bir yardım filosu yola çıkmış mıydı?

Pakistan, binlerce insanını sele verdi, binlercesi evsiz kaldı, tarlası su altında, mahsulü alamadı. Ancak ramazan ayı, onlar için de gelmişti. Sahurda ne yediler, iftarda ne içtiler? Afganistan ne durumda acaba? Hani bir zamanlar uğruna marşlar söylediğimiz, “mücahit” denince aklımıza gelen coğrafya. Silahların gölgesinde, acaba oruç ayı orada nasıl geçer ki?

Oruç, dünyadaki tüm Müslümanlar için bir rahmet ve bereket iklimi oysa. İslam coğrafyasında bunca karmaşa ve anarşinin oluşmasına sebep olanlar, kesinlikle bir plan ve oyunun devamını oynuyorlar. Pek çok ülkede yüreğinde acı ile iftarını açıyor Müslüman.

İftar sofralarında, ezanın okunmasını beklerken, bizi bu aya ulaştıran Rabbimizden, dilemeyi ve istemeyi çoğaltmalıyız. İnsan, isteyebilecek kadar irade sahibi, sadece dileyebilecek kadar aciziz işte.      

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA