• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kütükçü, büyüme performansını değerlendirdi
10 Eylül 2013 Salı 14:12

Kütükçü, büyüme performansını değerlendirdi

Kütükçü, büyüme performansını değerlendirdi
Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Türkiye’nin ikinci çeyrekte yüzde 4.4 büyümesiyle birlikte, 2013 yılının ilk yarısında yakalanan yüzde 3,7’lik büyümenin beklenenin üzerinde başarılı bir büyüme olduğunu söyledi.
Kütükcü, Türkiye’nin küresel kriz ve bölgedeki gelişmelere rağmen Türk özel sektörünün katkıları ve uygulanan ekonomi politikalarıyla büyümeye devam ettiğini bildirerek, Türkiye’nin bir güven ekonomisi haline geldiğinin altını çizdi. Kütükcü, daha yüksek büyüme rakamları için önümüzdeki dönemde atılacak adımların olduğuna da dikkat çekti. Bu ay açıklanan Temmuz ayı sanayi üretiminde yaşanan yüzde 0.9’luk artışın ardından, ikinci çeyrek büyümesinin de yüzde 4.4 olarak gerçekleşmesinin ekonomide moralleri yükselteceğini vurgulayan Başkan Kütükcü, bir puanlık fazla büyümenin ülkede pek çok parametreyi etkilediğini belirtti. Türkiye’nin son 10 yılda sadece 2009 yılında bir küçülme yaşadığını hatırlatan Kütükcü, büyümedeki bir puanlık artışın istihdama, kişi başı gelire çok önemli katkılarda bulunduğunu ifade ederek, “2009 yılında yüzde 4.8 küçülen ülkemizde, işsizlik yüzde 14 ile rekor seviyelere çıkmış, kişi başı milli gelir 10 bin dolardan 8 bin 700 dolara düşmüştür. 2009’dan sonra yakalanan yüksek büyüme oranları ile birlikte ülkemiz bir toparlanma sürecine girmiş; işsizlik, milli gelir başta olmak üzere pek çok parametrede olumlu sonuçlar alınmaya başlanmıştır. Zira işsizlik 2012 sonu itibariyle yüzde 9.2’ye gerilemiş, milli gelir 10 bin doların üzerine çıkmıştır. İhracat Cumhuriyet tarihi rekorunu kırarak 150 milyar doları aşmıştır. Dolayısıyla, sanayi üretiminde ve büyümedeki artışlar küçük de olsa çok önemlidir” şeklinde konuştu.
“YATIRIMA YÖNLENDİRECEK TASARRUFLARIMIZI ARTIRMALIYIZ”
Türkiye’nin bugünkü küresel ekonominin durumu içerisinde iyi bir performans gösterdiğini, ancak ekonomide büyümenin sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması için atılması gereken adımlar da olduğunu aktaran Kütükcü, “Son 10 yılda uygulanan ekonomi politikaları ve Türk özel sektörünün başarısı ülkemizi büyütmeye devam etmektedir. Bu büyümeyi daha nitelikli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak için ekonomide stratejik bir dönüşüm gerekmektedir. Atılacak adımların başında tasarruflar konusu gelmektedir. Ülkemiz, tasarruf yetersizliği nedeniyle yatırım finansmanı sıkıntısı çekmektedir. Daha fazla tasarruf yaparak doğru yatırımlara yönlendirmeliyiz” dedi.
Türkiye’nin kısa ve orta vadede büyümesinin var olan işletmeler tarafından desteklendiğine, ancak uzun vadede gelişimin yenilikçi girişimlerle mümkün olacağına dikkat çeken Kütükcü, işletmelerin, ar-ge faaliyetlerinin daha bilinçli bir şekilde, yüksek katma değerli üretim stratejisi etrafında desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA