• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kutu içeceklerde bekleyen büyük tehlike
29 Haziran 2014 Pazar 16:56

Kutu içeceklerde bekleyen büyük tehlike

Hijyen Konseyi Sözcüsü Mehmet İmrek kutu içeceklerin kapaklarında bekleyen büyük tehlikeye dikkat çekti
Hijyen Konseyi Sözcüsü Mehmet İmrek, kutu içeceklerin kapaklarındaki tehlikeye dikkati çekerek, "Birçok depodaki fare ve böcekler, yiyecek bulmak için teneke kutu içeceklerinin ağızla temas eden üst bölgesinde, kapaklarında gezinebilmekte ve pisliğini bırakabilmektedir" dedi.
 
İmrek, konseyin hijyen, temizlik ve buna bağlı sağlık konularında özgün çalışmalar gerçekleştirmek üzere kurulduğunu söyledi.
 
Hiçbir yere ve makama bağlı olmayan, 1 Şubat'ta faaliyetine başlayan kuruluşta gıda mühendisleri, veteriner hekimler, hukukçular, sağlıkçılar ile gıda ve tüketici derneklerinin yer aldığını dile getiren İmrek, kutu içeceklerdeki tehlikeye dikkati çekmek istediklerini anlattı.
 
Kutu içeceklerin bazı temiz ve hijyenik olmayan ortamlarda depolanması sebebiyle fare ve diğer haşerelerin gezinme ve pisliklerinin muhafaza alanı haline gelebildiğini vurgulayan İmrek, şöyle devam etti:
 
"Ramazanın yaz sıcaklarına denk gelmesi ve mevsim sıcaklarına bağlı artan sıvı tüketimi, insanları bazı ölümcül tehlikelere maruz bırakmaktadır. İçeceklerin teneke kutularının hijyenik olmayan koşullarda saklanması ve aynı şekilde tüketime sunulması, farkında olmayan birçok insanın sağlığını tehdit etmekle kalmayıp ölümüne de neden olabilmektedir. Bu sebeple tüketilen gıda maddeleri ve içeceklerin hijyen kurallarına riayet edilerek üretilmesi, ürünlerin temiz ve hijyenik alanlarda depolanması, nakliyesinin yapılması ve satışa sunulması temel kuraldır."
 
Bazı teneke kutu içeceklerin tam hijyenin sağlanmadığı depolarda tutulduğuna işaret eden İmrek, birçok deponun bakımsızlıktan rutubet koktuğunu, haşere ve farelere barınma alanı olabildiğini dile getirdi.
 
Fare, böcek, toz ve mikroplar, kutu içeceklerin kapaklarında
 
Fareler ve böceklerin yiyecek bulmak için teneke kutu içeceklerin ağızla temas eden üst bölgesinde gezinebildiğini ve pisliklerini bırakabildiğine değinen İmrek, şunları kaydetti:
 
"Hatta bazı büfe, kafeterya ve lokantaların depolama alanı yetersizlikleri sebebiyle teneke kutulu içecekler, kaldırım kenarlarında gün boyu tutularak toz ve mikroplara maruz bırakılmakta, sokak hayvanlarının üzerinde uyumaları için yuvaları olmaktadır. ABD'de yaşanan elim bir olayda kutu içecek içen kadın öldü. Otopsi sonucunda kadının, teneke kutu üzerinde bulunan fare idrarı kalıntısından öldüğü belirlendi. Ülkemizde birçok kişi, bu yüzden rahatsızlanmakta ancak nedenini bilmemektedir. Bu konudaki hijyen sorunu, insan hayatına mal olacak kadar ciddidir."
 
Kutu içeceklerin direkt olarak tüketicilere servis edildiği veya bardak ve pipetle içime sunulduğunu belirten İmrek, "İşte asıl tehlike de burada başlamaktadır. Zira kemirgenler yapıları itibarıyla kendileriyle teması bulunanlara hastalık bulaştırabilmektedir" dedi.
 
Farelerin kemirgenler sınıfında çok pis ortamlarda barınan hayvanlar olduğunu ifade eden İmrek, farelerin gezdiği yüzeylere bulaşan virüs ve mikroorganizmaların kapaklara ağızlarıyla temas eden insanlara da geçebileceğini söyledi.
 
Kutu içeceklerin yasaklanması için imza kampanyası
 
İmrek, teneke kutulu içeceklerin yasaklanması ya da hijyenik tüketime sunulur hale getirilmesi gerektiğini anlatarak, "Gıda Yönetmeliği'nde derhal değişiklik yapılarak bu tedbirlerin alınması sağlanmalıdır. Sağlıklı nesil ve gelecek için bu kesinlikle şarttır. Aksi takdirde gelecek nesiller hastalıklarla boğuşarak hastane kapılarında sürünecek, ilaç tüketimine bağlı yaşam idame ettiren toplum haline gelecektir" uyarısında bulundu.
 
İmrek, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Hijyen Konseyi olarak, kutu içeceklerin yasaklanması veya hijyenik hale getirilmesi için imza kampanyası başlattık. Hedefimiz, bir milyon ıslak veya elektronik imza toplayarak, bu imzaları TBMM ve ilgili bakanlıklara göndermek. Tüketiciler, www.tehlikeyedikkat.com adresine girerek internet üzerinden imza verebilecekleri gibiİstanbul'un değişik lokasyonlarında kurulan imza stantlarında da kampanyaya destek verebilir. Hedefimiz, bir milyon ıslak veya elektronik imza toplayarak, bu imzaları TBMM ve ilgili bakanlıklara göndermektir."
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA