• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kuru yemişte yılbaşı bereketi
26 Aralık 2010 Pazar 11:36

Kuru yemişte yılbaşı bereketi

Yılbaşına sayılı günler kala kuru yemiş siparişlerinde yüzde 50'lere varan artış yaşandığı bildirildi.
Yılbaşına sayılı günler kala kuru yemiş siparişlerinde yüzde 50'lere varan artış yaşandığı bildirildi. 
    
Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Genel Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuru yemişin Türk toplumunun tüketim kültüründe yüzyıllardır var olduğunu, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık, Antep fıstığı ve leblebinin yoğun şekilde tüketildiğini söyledi. 
    
Türkiye'de yılda 300 bin ton civarında çerezliğin üretilip tüketildiğini ifade eden Karapınar, yıllık 100 bin tonu aşan tüketimle ay çekirdeğinin sektördeki ürünler arasında açık ara önde olduğunu kaydetti.
     Her sektör gibi kuru yemişte de satışların arttığı dönemlerin bulunduğunu belirten Karapınar, özellikle dini bayramlar, Aşure günü ve yılbaşında sektörün bir hayli hareketlendiğini bildirdi. 
    
Aşure günü ve yılbaşının ardarda gelmesi nedeniyle kuru yemiş satışlarında yaşanan artışın kendilerini mutlu ettiğini vurgulayan Karapınar, şunları kaydetti:
     ''Aşurenin içerisine konulan çeşitlerin önemli bir bölümünü kuru yemişler oluşturmaktadır. Bu dönemde satışlarda önemli artış yaşadık. Hemen akabinde gelen yılbaşı da ciromuzun arttığı dönemler arasında. Yeni yıl öncesi kuru yemiş siparişlerinde yüzde 50'ye varan artışlar var. Çok sayıda market ve kuru yemişçi yılbaşında ürün sıkıntısı yaşamamak için siparişlerini günler öncesinden verdi. En fazla ilgiyi tüm kuru yemiş tüketimin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturan ay çekirdeği görüyor. Yine kabak çekirdeği, yer fıstığı, Antep fıstığı ile diğer ürünlerin siparişlerinde de artış yaşanıyor.''
    
     -FİYATLAR-
    
     Karapınar, küresel ısınma nedeniyle bazı ürünlerin rekoltesinde kısmen düşüşler yaşanması ile Aşure günü ve yılbaşı hareketliliğinin kuru yemiş fiyatlarında hasat dönemi olan Eylül ayına göre yüzde 10 ile 40 arasında değişen oranlarda fiyat artışlarına neden olduğunu söyledi.
     Özellikle sarı ve beyaz leblebide ciddi artışlar yaşandığını belirten Karapınar, bu duruma küresel ısınma nedeniyle nohut rekoltesinin çok düşük olmasının yol açtığını bildirdi. 
    
 Karapınar, hasat sezonuna göre kuru yemiş fiyatlarında artış olmasına karşın geçen yılın aynı dönemine göre fiyatların fazla değişmediğini, hatta kabak çekirdeği ve fındık içi fiyatlarında kısmen düşüş yaşandığını sözlerine ekleyerek, bazı kuruyemişlerin ortalama perakende fiyatlarını şöyle açıkladı: 
     
 Ürün Adı 2009 Fiyat (TL) 2010 Fiyat (TL) 
    
Ay Çekirdeği 5-6 5-6 
    
Antep Fıstığı 25 25 
 Yer Fıstığı (Kavrulmuş) 8 9 
    
Fındık İçi 20 18 
    
Leblebi (sarı) 5 7 
    
Leblebi (beyaz) 4 6 
    
Kabak Çekirdeği 15 12 
    
Kajo Fıstık 25 25 
    
Badem İçi 25 25
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA