• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kürtaj yasası, 1 ay içinde Meclise gelecek
31 Mayıs 2012 Perşembe 09:54

Kürtaj yasası, 1 ay içinde Meclis'e gelecek

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği kürtaj ve sezaryen hakkında önemli açıklamalar yaptı.
Konuyla ilgili bir rapor hazırladıklarını, bunu önümüzdeki ay Bakanlar Kurulu'na sunacaklarını vurguladı. Kürtajla ilgili yasanın 12 Eylül döneminde çıkarıldığını hatırlatan Akdağ, "Hazırlayacağımız yasa taslağı demokratik ortamda Meclis'te görüşülecek. Bu konu, bilimin ışığında verilecek siyasi bir karardır." dedi.
 
İstanbul'da bir araya geldiği medya kurumlarının yöneticilerine kapsamlı bir sunum yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kürtajın doğum kontrol yöntemi haline gelmesini eleştirdi. Türkiye'de kürtaj oranının yüzde 10 civarında olduğunu söyleyerek, "Bu son derece yanlış bir uygulama. Hele günümüzde doğum kontrolü konusunda modern yöntemler mevcut iken kabul edilecek bir durum değil." dedi. Akdağ, dünyadan da örnekler vererek yaşam hakkını ön plana çıkaran ülkelerin kürtajı yasakladığına, seçim hakkını öncelleyenlerin ise serbest bıraktığına dikkat çekti.

Türkiye'de son 3 yılda sezaryen ile doğum oranında azalma olduğunu belirten Recep Akdağ, "Ancak Türkiye ortalaması dünya ortalamasının üzerinde. Dünyada sezaryen oranı yüzde 16, bizde yüzde 37. Belki de OECD ülkeleri arasında birinci sıraya çıkmış olabiliriz. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bilimsel olarak yüzde 5-15 arasında sezaryeni normal kabul ediyor." dedi. İstanbul'da 5 özel hastanedeki doğumların tamamen sezaryen ile yapıldığını ifade eden Akdağ, sezaryenle doğumun, anne-bebek uyumunu bozduğunu, 2-3 çocuktan sonra çocuk sahibi olmayı zorlaştırdığını kaydetti.
 
KAMUDA EN AĞIR İŞ YÜKÜ SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA
Sağlık çalışanlarının iş yükünün ağırlığı ve çalışma şartları konusundaki soruları da cevaplayan Bakan Akdağ şu bilgileri verdi: "Kamu çalışanları arasında iş yükü en ağır olanlar sağlık çalışanları. 100 bin kişiye düşen uzman hekim sayısı Avrupa'da 329, Türkiye ortalaması 86, Ankara'da 153, Şırnak'ta ise 35. Bu konuda iyileştirme yapmak için çabalıyoruz. Çalışanların yükünü hafifletmek için çalışan sayısını artırmayı düşünüyoruz. Tıp fakülteleri kontenjanı 2002'de 4 bin 500 iken 2011'de 8 bin 800'e çıktı. Hasta başı muayene süresi 2002'den 2011'e iki kat arttı."
 
Son dönemde sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarına da değinen Bakan Akdağ, şunları söyledi: "Şiddet evrensel bir sorun. Son bir yılda sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalma oranı Bulgaristan'da yüzde 67, Güney Afrika'da 61 ve Portekiz'de yüzde 60. Şiddeti önlemek için 'beyaz kod' uygulaması başlattık. Hastanelerde 'çalışan güvenliği komiteleri' kurduk. Şiddet olaylarının bildirimini zorunlu hale getirdik. Kamera ile mahremiyet alanları hariç gerçek zamanlı ve önleyici sıkı bir takip yapıyoruz. Şiddet uygulayan kişiye kamu davası açılmasını sağlıyoruz. Mağdur çalışanlara hukuki destek uygulamasını getirdik. Ancak bunun eğitime, yargıya, emniyete, sosyal yapıya bakan yanları da var."
Sağlıkta en büyük risklerden birinin de obezite olduğunu vurgulayan Akdağ, sigaraya karşı kampanya yürütebildiklerini, ancak reklam ve gıda sektörünün şişmanlıkla mücadelede işlerini zorlaştırdıklarına işaret etti.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA