• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kürt kartını kullanmaya kalkmasın
26 Ekim 2011 Çarşamba 09:48

Kürt kartını kullanmaya kalkmasın

Kürt kartını kullanmaya kalkmasın
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Van'da meydana gelen depremle birlikte ortak kader bilincinin yeniden hissedildiğini söyledi. Deprem bölgesinde barınma sorunun çözülmesi için uluslar arası camiadan yardım talep edildiğini açıklayan Davutoğlu, "Bu nedenle ayrım gözetmeksizin tüm ülkelre özellikle çadır ve prefabrik ev konusundaki tekliflerine ihtiyaç hissettiğimizi bildirdik."dedi. Davutoğlu özel görüşmelerde bulunmak üzere Katar'a giderken uçakta Yeni Şafak'ın sorularını yanıtladı. İşte Davutoğlu'nun  verdiği yanıtlar:

Depremden sonra Türkiye'de bir Kürt-Türk tartışması başladı...

Marjinal kesim her zaman olabilir. Tam aksi bir hava var. Gerek siyasilerin verdiği mesajlar, gerekse toplumdaki yardımlaşma duygusu, aslında bu kardeşliğin ne kadar derin olduğunu gösteriyor. Bu yardımlarda,"kardeşlik kokusu alıyorum" mesajı doğru bir mesajdır. Verilmesi gereken bir mesajdır. Selahattin Demirtaş'ın da, Kılıçdaroğlu'nun da MHP'nin de mesajı olumludur. Burada bir ortak kader bilinci tekrar hissedildi, yaşandı.

Bazı ülkelerin yardım talebinin geri çevrildiği iddiası doğru mu?

30'u aşkın ülkeden ve uluslar arası kuruluştan yardım yardım tekliği geldi. Samimi şekilde yardım etmek istediler. Biz bu taleplerini Başbakanımıza ilettik. Şu aşamada çalışmaları biz yürütüyoruz ama ihtiyaç olursa talep ederiz dedik. Bugün (dün) sabahtan itibaren bütün ayrım gözetmeksizin ülkelere, çadır ve prefabrik ev konusunda ihtiyaç hissettiğimizi bildirdik. İran ve Azerbaycan'ın talepleri karşılandı da diğerleri reddedildi diye bir hava oluştu ama onlar kara komşusu olduğu için kendileri geldiler.

İsrail'in yardım teklifi girişimi...

Bunlar insani konular ve biz bu iki konuyu ayırt ediyoruz. Orman yardımının farkı şu; biz onlara yardım etmiştik. Orada oluşan olumlu havayı onlar değerlendirebilirdi. Çünkü adım atması gereken onlar, biz değiliz. Ama burada onlar yardım ediyor. Türkiye'de oluşacak olumlu bir hava ile değişecek bir şey yok. Bize yardım ettiler diye Türkiye taleplerinden vazgeçecek değil. Bizim onlara yardım etmemiz işlerini kolaylaştırıcı bir etki yapabilirdi. Ama onu değerlendiremediler. İnsani yardım konusunda her zaman yardım eder, yardım alırız. Bu konuda Irk,mezhep, din ayrımı gözetmeyiz. Ama taleplerimiz konusunda kararlılığımız bakidir.

Esad Kürt kartını kullanmaya kalkmasın

Kaddafi üzerinden Esat'a göndermede bulunuluyor. Bunu doğru buluyor musunuz?

Her ülkenin kendine özgü şartları var. Suriye, Libya'dan farklı olarak mezhebi ve etnik yapısı daha farklı. Çok daha kritik bir coğrafyada bulunuyor. İsrail'le çözülmemiş bir sorunu var. Lübnan-Irak gibi hassasiyetleri bünyesinde barındıran ülkeler. Farklı olmayan ve bütün ülkeler için geçerli olan ortak özellik şu; meşruiyetini halktan almayan yönetimlerin bölgede ayakta kalması artık mümkün değil. Bu dersi alan liderler değişime öncelik edebilirler alamayanlar ise öyle ya da böyle, olumsuz sonuçlarla neticelenen süreçler oluyor. Libya örneğinden herkesin alması gereken dersler var.

Suriye ile bir görüşme var mı?

Son ziyaretimden sonra Suriye ile hiçbir düzeyde görüşme olmadı. Türkiye'den bir heyet de gitmedi.

Suriye Kürt kartını kullanabilir mi?

Geçmiş tecrübeleri düşünüp böyle bir kartı kullanmayı zihinlerinden dahi geçirmemeleri lazım. Bunun doğuracağı sonuçları herkes görür.

Sınırötesine çok güçlü destek var

Sınırötesi operasyonların dış destek boyutu nasıl?

30 yıldır teröre karşı yürütülen mücadelede, sınır ötesi operasyona en güçlü desteğin geldiği dönem bu dönemdir. Hiçbir ülke kınamadığı gibi, herkes destek verdi. Barzani aynı gün geldi. O anlamda geniş bir uluslar arası desteğe sahip.

Barzani'nin ziyareti ne zaman için planlanıyor.

Muhtemelen Kasım ayı içinde. Bayram'dan sonra.

Barzani geldikten sonra birtakım şeyler değişir mi?

Alanda şu anda da değişiyor. Şu anda birliklerimiz Kuzey Irak'ta sınır ötesi operasyon yapıyor. Herhangi bir şekilde bir olumsuz şey gelmediği gibi, bir koordinasyon var. Bunu yapmak için 3 ülkeyle koordinasyon önemlidir. İran,Irak, ABD. Lojistiğin kesilmesi anlamında da Avrupa 'yla etkin bir koordinasyon yapılması lazım. O da yapılıyor.

Kuzey Irak'ta köylerin taşınması söz konusu mu?

Bizim operasyon yaptığımız yerlerde köy yok.

Yollarda denetimin yapılması

Onlar yapılıyor. Neçirvan Barzani'ye yapılması gerekenleriletildi. Lojistiğin kesilmesi, yolların kontrolü gibi daha somut adımlar. New York'ta Obama ile yapılan görüşmede de iletilen bir talep listesi var.

Avrupa lojistiğin kesilmesi konusunda samimi mi?

Daha ciddi adımlar atılıyor ama fazlasını bekliyoruz. Burada PKK yanlısı kuruluşlar Avrupa'da bazı hukuki boşluklardan yararlanmaya çalışıyor. Bu hukuki boşlukların giderilmesi gerekiyor.

Kaddafi görüntülerine insan olarak üzüldüm

Muammer Kaddafi'nin infaz görüntülerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

O görüntülerden insani olarak açıkçası ben üzüldüm. Toplumsal, psikolojik faktörlerle izah edilse bile ben kısa süre baktım izleyemedim. Yayınlanmaması gerekirdi. Ancak kendisinin de ciddi hataları oldu. Son 8-9 ay böyle bir sonu engellemeye çalıştık. Ancak o kendi halkıyla savaşmayı, halkına fareler diye hakaret etmeyi tercih etti.

Libya'da şeriat ilan edildi haberlerini nasıl karşıladınız?

Libya'da Mustafa Abdülcelil'in konuşmasında genel ifadeler var. Ama Arap dünyasında bu tartışma yaşanacak. Demokrasi içinde bu tartışmaları doğal karşılamak lazım. Önemli olan farklı görüşlere sahip olanların bir parlamento zemininde buluşması.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA