• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kurban sadece hayvan boğazlamak değildir
03 Kasım 2011 Perşembe 13:41

Kurban sadece hayvan boğazlamak değildir

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saffet Köse
Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saffet Köse, Peygamberimizin 'hayvanları bile boğazlarken güzellikle muamele edin diye' uyarısı olduğunu, bu nedenle kurbanlıklara nezaketle, iyilik ve güzellikle yaklaşıp muamele edilmesi gerektiğini söyledi.
     Köse, yaptığı açıklamada, kurban ibadetinin aynı zamanda bir merhamet eğitimi olduğunu belirtti.
     Bu ibadet yerine getirilirken bir cana son verildiğini, bunun da insanda bir acıma hissine neden olduğunu ifade eden Köse, ''Böyle bir ortamda nezaket ve merhamet duyguları öne çıkıyor. Sonuçta kurban ibadeti, Allah'ın yarattığı canlılara muamele açısından bir eğitim aracı olmuş oluyor'' dedi.
     Kurbanlık hayvanlar pazarlardan satış yerlerine getirilirken, kesilirken onlara nazik bir şekilde merhametle davranılması gerektiğine dikkati çeken Köse, şunları kaydetti:
     ''Allah her konuda güzellik, nezaket ve iyilikle davranmayı emretmiştir. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in hayvanlara muamele konusunda Müslümanlara özel uyarıları var. Peygamberimizin 'hayvanları bile boğazlarken güzellikle muamele edin diye' uyarısı var. O nedenle, kurbanlıklara nezaketle, iyilik ve güzellikle yaklaşıp muamele etmeliyiz. Kurbanlık hayvanı gideceği yere götürürken eziyet etmeden götürmeliyiz. Onu yatırırken, keserken incitmemeye özen göstermeliyiz. Yani kurbanlıklara merhametli olmalıyız, onlara kaba saba davranmamalıyız.''
    
     -''Kurban sadece hayvan boğazlamaktan ibaret değil''-
    
     Hz. Muhammed'in ''sağmal hayvanları sağarken tırnağınız uzunsa kesin'' şeklinde bir uyarısının da bulunduğunu anlatan Köse, ''Hayvanlara karşı bu kadar nezaket sahibi bir Peygamberin ümmeti olan Müslümanlar da kurbanları keserken, ibadet yerine getirirken bu ayrıntıları özümsemeleri gerekiyor. Yoksa kurban, sadece hayvan boğazlamaktan ibaret değildir'' diye konuştu.
     Köse, hayvanların insanların emrine verildiğini vurgulayarak, bu nedenle hayvanlara muamele konusunda ilahi emirlere aykırı davrananların günah işlemiş olacağını, öbür dünyada da bu kötü muamelenin cezasını çekeceğini bildirdi.
     Hayvanlara iyi davrananların da öbür dünyada cennetle ödüllendirileceğini dile getiren Köse, ''Peygamber efendimiz kötü muamelede bulunulan bir merkebi gördüğünde, onu yapana beddua ediyor. Susayan bir köpeğe kuyudan ayakkabısıyla su çıkaran kişinin de cennete gittiğini bildiriyor. Hayvanlara iyi muamele cennete gitmemizi sağlayabileceği gibi kötü muamele de cehenneme gitmemize neden olabilir'' dedi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA