• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Küflü peyniri incelemek için Avrupa’ya gittiler
18 Nisan 2016 Pazartesi 10:54

Küflü peyniri incelemek için Avrupa’ya gittiler

Konya’da peynir üreticileri, yeşil peynir adını alan küflü peynir ile aynı şartlarda üretilen peyniri incelemek üzere Fransa’ya gitti.

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Konya Şubesinin hazırladığı AB projesi kapsamında, peynir üreticileri, akademisyenler ve uzmanlar yağsız koyun sütünden üretilen tulum peynirinin olgunlaşmasının ardından tulumun çeşitli yerlerinden kesilerek bodrum, mahzen ve mağaralarda küflendirilmesiyle elde edilen küflü peynir’in aynı şartlarda üretilen örneğini incelemek üzere Fransa’ya gitti.
TÜMSİAD Konya Şube Başkanı Cemalettin Akpınar yaptığı açıklamada, halk arasında küflü peynir olarak bilinen yeşil peynirin Türk Gıda Kodeksine kazandırıldığını hatırlatarak, Fransa’da Rokfort Peynir adıyla üretilen ürünü incelemek ve teknik çalışmalar yapmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile koordineli AB Projesi hazırladıklarını söyledi.
Peynir üretimi teknik eğitim gezisi kapsamında 22 kişilik bir katılımcı grup ile Fransa’nın Belfort Bölgesinde 14 günlük seyahat gerçekleştireceklerini kaydeden Akpınar, “18 Nisan- 1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz bu gezide beraberimizde götürdüğümüz yeşil peynir üreticilerine Avrupa’daki peynir üretiminin yapıldığı tesisleri gezdirerek üretiminde yeni ufuklar açmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda Rokfor Peyniri üretimi konusunda eğitim alacağız” dedi.

“KONYA’DA 12 İŞLETME HİJYENİK ÜRETİM YAPIYOR”
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Ramazan Sobayoğlu, yöre halkı tarafından çok tüketilen küflü peynir konusunda bilimsel çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyledi. Konya’da hijyenik şartları yerine getirerek üretim yapan sadece 12 işletme bulunduğunu ifade eden Sobayoğlu, “Şuanda üretim son derece hijyenik koşullarda yapılmaktadır. Konyalı hemşerilerimiz onay alan ve üzerinde etiket bilgileri bulunan ürünleri gönül rahatlığı içerisinde tüketebilir. Proje kapsamında Rokfort peynirinin hammadde, üretim, dağıtım ve pazarlama şartları incelenerek oradaki deneyimlerimizi paylaşacağız” diye konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA