• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kubadabad Sarayları kazıları yeniden başladı
23 Haziran 2011 Perşembe 12:25

Kubadabad Sarayları kazıları yeniden başladı

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Gölyaka beldesindeki Beyşehir Gölü kıyılarında yer alan tarihi Kubadabad Sarayları'nda 2011 yılı kazı çalışmalarına başlandı.
     Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Gölyaka beldesindeki Beyşehir Gölü kıyılarında yer alan tarihi Kubadabad Sarayları'nda 2011 yılı kazı çalışmalarına başlandı.
     Kazı çalışmalarına başkanlık yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüçhan Arık, kazı alınında gazetecilere yaptığı açıklamada, Selçuklu sultanı Alaaddin Keykubat'ın kurduğu şehrin, 14. yüzyılın ilk yarısına kadar kullanıldığını tahmin ettiklerini belirtti.
     Tarihi mekanı bugüne kadar yeterince tanıttıklarını ifade eden Arık, ''Burası Selçuklu dönemine ait 13. yüzyılın ortalarında yapılmış bir saray sitesi. Yalnızca saray sitesi değil, burada Sultan Alaaddin Keykubat bir şehir kurmuş, saray sitesi de bu şehrin bir ünitesi'' diye konuştu.
     Arık, 30 yıldır mekanda kazıların devam ettiğini ancak daha yapılacak çok işin olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
     ''Burada yeterli bir ödenek ve uzun bir çalışma olmadan bu işin tamamlanabileceğini, çabuk ortaya çıkabileceğini sanmıyorum. Bu bir müteahhit işi değildir, ince iştir ve kültürümüz, kültür varlıklarımızın zararsız bir şekilde ortaya çıkarılması, tanıtılması amaçlanmaktadır. Ondan sonra da korunması amaçlanmaktadır. Bunun için bize hem zaman, hem de ödenek lazım. Gereken ödenek verilirse, elimizden geldiği kadar hızlı çalışarak, bu önemli ve tek örnek olan Selçuklu sarayımızı ortaya çıkarabiliriz.''
     Öte yandan, Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı da Kubadabad Sarayları'nda kazı çalışmalarına başlayan Prof. Dr. Rüçhan Arık'ı tarihi mekanda ziyaret etti.
     Arık ve ekibini bölgede yeniden görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Taşcı, Bakanlığın verdiği destekle bu yıl çok daha iyi bir çalışma olacağını ümit ettiğini bildirdi.
     Arık, Taşcı'ya üzerinde ''Kubadabad kazısı'' yazan bir tişört hediye etti.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA