• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“KTO Karatay Üniversitesi bir ilim geleneğinin adıdır”
09 Aralık 2016 Cuma 15:36

“KTO Karatay Üniversitesi bir ilim geleneğinin adıdır”

“KTO Karatay Sohbetleri” kapsamında düzenlenen “Bilgiden Bilince Üniversite Misyonumuz” adlı sohbetin gerçekleştiği programın ilk konuğu Ahmet Davutoğlu oldu.

Türkiye’nin kadim üniversitesi Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, Konya’nın dünyaya açılan vizyonuna katkı sağlamaya, düzenlediği programlarla devam ediyor. “KTO Karatay Sohbetleri” kapsamında düzenlenen “Bilgiden Bilince Üniversite Misyonumuz” adlı sohbetin gerçekleştiği programın ilk konuğu ise Türkiye Cumhuriyeti 26. Başbakanı ve Konya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu oldu.

selcuk-ozturk-004.jpg

 “Konya Her Dönem İlim Yuvası Olmuştur”

Programın açılış konuşmasını yapan KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk “Hoca sıfatınızla, derin bilgi birikiminizi öğrencilerimizle paylaşacağınız söyleşimize katılarak bizleri son derece mutlu ettiniz.” diyerek sözlerine başladı. “663 yıl eğitim veren ve Selçuklu ve Osmanlı döneminin sayılı medreseleri arasında yer alan Karatay Medresesi’ni 95 yıl aradan sonra KTO Karatay Üniversitesi ismiyle tekrar eğitime açarak geçmişte olduğu gibi Konya’nın, ülkemizin ve tüm İslam âleminin hizmetine sunduk.”  diyen Başkan Öztürk,  “Sahip olduğumuz 765 yıllık bu tarihî yapı, bir yandan başkentlik yaptığı Anadolu’nun Türk ve İslam coğrafyası olmasını sağlayan Konya’nın tarihî, kültürel ve sosyal olarak sahip olduğu hazineyi tekrar gün yüzüne çıkarmakta, bir yandan da insanlığın hizmetine sunulan bir ilim yuvası olmaktadır. Üniversitemizin yönetimi olarak, dünyaya hükmeden bir tarihin izlerini taşıyan Medrese’yi, dünyaya ışık tutacak ilmin ve fikrin yayılacağı bir üniversiteye dönüştürerek büyük bir sorumluluğu üzerimize aldık. Başbakanlığınız döneminde, ‘KTO Karatay Üniversitesi benim üniversitem’ diyerek bizlere verdiğiniz cesaret, üniversitemizin ulaşmış olduğu büyüklükte ve gelecek hedeflerini gerçekleştirme yolunda attığımız adımlarda en büyük destekçimiz olmuştur.” dedi.

konusma-001.jpg

“Ülke Olarak Sahip Olduğumuz En Büyük Güç Beşerî Gücümüzdür”

“Bizim görevimiz öğrencilerimize kendilerini geliştirmelerine yönelik imkânları oluşturmaktır.” diyen Başkan Öztürk, “Ülke olarak sahip olduğumuz en büyük güç beşerî gücümüzdür. Bu gücümüzü daha da geliştirebilirsek ülke olarak bizi kimsenin tutamayacağını çok iyi biliyoruz. Tüm öğrencilerimiz için ortak ders olan ‘Ahilik ve Meslek Ahlakı’ ile ‘Karatay Medresesi ve Medeniyet Tasavvuru’ dersleri, vakıf ve medrese kültürü ile yoğrulan yeniden diriliş ruhumuzu yansıtmaktadır. Üniversitemiz var olduğu müddetçe de, sahip olduğu bu ruhu gelecek nesillere taşıyamaya devam edecektir. Onlara sağlayacağımız her imkânı en iyi şekilde kullanarak gelecekte ülkemizi bugünkünden çok daha iyi yerlere getirmek için çalışacaklarını biliyoruz. Öğrencilerimize ve üniversitemize katkı sağlamak için yaptığımız her çalışmanın aynı zamanda hem şehrimizin hem de ülkemizin geleceği için büyük bir hizmet olduğu bilinciyle, sahip olduğumuz inanç ve kararlılıkla daha fazla çalışacağız.” şeklinde konuştu.

2-002.jpeg

“KTO Karatay Üniversitesi, 1251’den Beri Bu Şehrin Değeridir”

Türkiye Cumhuriyeti 26. Başbakanı ve Konya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, “Yüreğimizi ısıtan öğrencilerle, KTO Karatay Üniversitesi’nde birlikte olmaktan dolayı mutluluk duyuyor, sizlere teşekkür ediyorum.” ifadeleriyle sözlerine başladı. Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, “Üniversite ve şehirlerin anlamı vardır. 1251 yılında temelleri atılan Karatay Medresesi uzun bir aradan sonra yeniden açıldı. Bir geleneğin ihyası meydana geldi, bir kurum ayağa kalktı. KTO Karatay Üniversitesi aynı zamanda 1251 yılından beri şehrin taşına, havasına nüfuz etmiş bir ilim geleneğinin de adı oldu. Bu üniversite 2009’da kurulmuş nevzuhur bir üniversite değil, 1251’den beri bu şehrin değeridir.  Sizlerin en büyük hocası eğitim aldığınızı şehrin sokaklarıdır. Karatay Medresesi bizlere neler anlatıyor diyerek yürümelisiniz bu şehirde. Bir şehrin ilim merkezi hâline geldiğinin örneği Konya’dır. 13. yüzyılda İslam medeniyeti de Konya’ya akmıştır. 1251 yılında Karatay Medresesi’nin tohumlarını atanlar, o gün bu medrese kıyamete kadar baki olsun, ilim dağıtsın diye duada bulunmuşlar. Bu duanın gereği olarak da Konya Ticaret Odası, sorumluk almış ve üzerine düşeni yapmıştır.” ifadelerine yer verdi.

“KTO Karatay Üniversitesi’nin İrfanı, Hikmeti, İlmi Konya Şehri Gibi Kadimdir”

KTO Karataylı öğrencilere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, “Bu toprakların çocuğu olmak büyük bir hazinedir. KTO Karatay Üniversitesi’nin irfanı, hikmeti, ilmi Konya şehri gibi kadimdir. Sizler duvarlarında önce selam sonra kelam yazan bir üniversitenin öğrencileri olmaktan gurur duymalı ve bu eksende yaşamalısınız. Dünyada iki koku beni çok etkilemiştir. Bunlar, evlat kokusu ve kitap kokusudur.” diye konuştu.

“Bilgiden Bilince Üniversite Misyonumuz” sohbeti Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun KTO Karataylı öğrencilerle fotoğraf çektirmesi ile son buldu.

3-062.jpg

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA