• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kronik yorgunluk sendromu
14 Şubat 2011 Pazartesi 16:58

Kronik yorgunluk sendromu

BSK Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gamze Yılmaz, Ozon tedavisi ve vücuda etkilerini anlattı.
Kronik yorgunluk sendromu, nedeni ve başlangıç tarihi tam olarak bilinmeyen, yorgunluğun en az 6 ay veya daha uzun bir süre devam etmesiyle ortaya çıkan bir durum olarak tanımlanmaktadır. Yorgunluk gerektirecek bir iş yapılmadığı halde, yorgunluk ve halsizlik hissetmektir. Yorgunluk MS, kanser, bağ dokusu hastalıkları, parkinson gibi önemli hastalıkların bir belirtisi olabildiğinden, yorgunlukla gelen hasta çok ayrıntılı değerlendirilmeli ve muhtemel bütün sebepler gözden geçirilmelidir.

 Yorgunluk üç kategoride sınıflandırılmıştır. Uzamış yorgunluk , en az 1 aydır devam eden ve özürlülüğe neden olan yorgunluktur. Kronik yorgunluk, en az 6 aydır devam eden ve dizabiliteye sebep olan yorgunluktur. Kronik yorgunluk sendromunda ise 6 aydır süren yorgunluk herhangi bir klinik nedenle açıklanamaz.

Kronik yorgunluk sendromu son yıllarda her geçen gün daha çok sayıda insanı etkilemektedir ve  tedavisi oldukça güçtür. İş hayatında stres, yoğun çalışma temposu, zihinsel ve bedensel yorgunluk oksijen eksikliğine neden olur. Oksijen yetersizliğini gösteren bulguların başında, baş ağrısı, bitkinlik, yorgunluk, çalışma gücünün zayıflaması, yaşam sevincinin azalması, erken yaşlanma, hayati önem taşıyan organların yıpranması gelir. Yoğun ve stresli çalışma hayatı,  yaşamın  yüksek temposu, eğitim ve diğer alanlarda  karşılaşılan güçlükler gibi bir çok sebep bu sendromu tetikler.

Kronik yorgunluk sendromu yaklaşık % 70 oranında  30-50 yaş grubunu kadınları etkiler. Özellikle eğitimli, gelir seviyesi yüksek, çalışan kesimde ve beyaz ırkta daha sık görülür.
 
Kronik yorgunluk sendromuna sahip kişilerde sıklıkla  kısa süreli hafıza veya  konsantrasyon bozukluğu,kas ağrıları, çeşitli eklemlerde kızarıklık veya şişlik olmaksızın ağrı olması,yeni oluşan, şekil değiştiren veya ciddileşen baş ağrısı,sabah uyanınca kendine gelememe (uykulu olma halinin devam etmesi),cinsel istek ve performansda azalma gibi yaşam kalitesini düşüren çok çeşitli şikayetlerde görülmektedir.

Kronik yorgunluk sendromunun olası nedenleri çok çeşitli olmakla birlikte, en çok kabul gören nedenler, bağışıklık sisteminin iyi çalışmaması, viral enfeksiyonlar, yoğun stres, aşırı çalışma temposu ve zaman zaman günlük yaşamın yarattığı ağır baskılardır.Stres kronik yorgunluk sendromunun en önemli nedenidir.

Kronik Yorgunluk sendromu ve stresde ozon tedavisinin etkileri
Ozon stres hormonu olarak adlandırılan adrenalinin vücutta yıkılmasını sağlayarak stresin azalmasını,  kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin aktivasyonu ile genel iyilik hali ve kişilerin daha enerjik olmalarını, soluduğumuz hava ve besinler ile aldığımız gıdalardaki, insanı zehirleyen atıkların arındırılmasını, kaslarda oksijen miktarının artarak biriken ve yorgunluğa neden olan laktik asitin giderilmesi,oksijen yetersizliğinden dolayı aksayan organ ve hücrelerin çalışmasının yeniden başlatılmasını,hücre ve dokulardaki enerjinin artması, beyin hücrelerinin fonksiyonlarının iyileşerek hafızanın güçlenmesini sağlar.

Mutlaka doktor kontrolünde yapılması gereken vitamin ve mineral katkıları dışında, yine doktor kontrolünde uygulanacak olan ozon terapi, kronik yorgunluk sendromunun çözümünde kilit önem taşımaktadır.

Ozon terapinin ilk bir kaç seansdan sonra dahi görebileceğiniz olumlu ve pratik etkilerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz ;
 
1. Zihinsel ve fiziksel, güç ve performansınızda önemli derecede artış
2. Uyku ihtiyacınızın azalması ve uyku kalitenizin artması
3. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi sonrasında, yaygın mevsimsel hastalıklara karşı direncinizin artması
4. Vücudunuzda, özellikle kas ve eklemlerde, bel ve boyun gibi bölgelerde görülen ağrı, sertlik, uyuşukluk, karıncalanma gibi kişiyi gün içinde olumsuz etkileyen, fiziksel aktiviteyi kısıtlayan ve hastalık psikolojisine sokan şikayetlerin ortadan kalkması
5. Cinsel istek ve performansda belirgin artış
6. Stres ve yoğun baskı ile daha kolay başa çıkabilme
7. Artan fiziksel direnciniz sonrasında, özgüvenin yerine gelmesi ve beraberinde getirdiği psikolojik rahatlama

İş hayatında stres, yoğun çalışma temposu, zihinsel ve bedensel yorgunluk oksijen eksikliğine neden olur. Oksijen yetersizliğini gösteren bulguların başında, baş ağrısı, bitkinlik, yorgunluk, çalışma gücünün zayıflaması, yaşam sevincinin azalması, erken yaşlanma, hayati önem taşıyan organların yıpranması gelir.Oksijen yetersizliğinde damarlar, beyin, kalp, eklemler, omurilik ve akciğerlerde kireçlenmelerle fonksiyon bozuklukları meydana gelir ve hastalıklar ortaya çıkar.

Kronik Yorgunluk sendromu ve stres de ozon tedavisinin etkileri
Ozon Stres hormonu olarak adlandırılan adrenalinin vücutta yıkılmasını sağlayarak stresimizin azalmasını;kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin aktivasyonu ile genel iyilik hali,soluduğumuz hava ve besinler ile aldığımız gıdalardaki, insanı zehirleyen atıkların arındırılmasını,kaslarda oksijen miktarının artarak biriken ve yorgunluğa neden olan laktik asitin giderilmesini,oksijen yetersizliğinden dolayı aksayan organ ve hücrelerin çalışmasının yeniden başlatılmasını,hücre ve dokulardaki enerjinin artmasını, beyin hücrelerinin fonksiyonlarının iyileşerek hafızanın güçlenmesini sağlar.

Ozonterapi kronik yorgunluk tedavisinde tek seçenek olmamakla birlikte vitamin mineral takviyesi ve günlük yaşamsal aktivitelerin değiştirilmesiyle birlikte iyi bir seçenektir.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA