• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kriz sonrası döneme damga vuracağız
21 Mayıs 2010 Cuma 18:14

'Kriz sonrası döneme damga vuracağız'

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ''şu an bulunduğumuz pozisyon, bizim küresel kriz sonrası döneme damga vurabileceğimizi gösteriyor'' dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) yarın gerçekleştirilecek 65. Genel Kurulu öncesinde bugün birlik merkezinde 10-20 ve 51 yıldan bu yana Odalar Birliği'nde genel kurul delegeliği yapmış 20 kişiye hizmet şeref belgeleri ile plaketleri törenle verildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de demokrasi kültürünün zenginleşmesi, yönetim süreçlerine tabanın daha aktif katılması ve birlikte hareket etmekten kaynaklanan sinerjinin en üst seviyeye çıkması için, sivil toplum kuruluşlarına büyük ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

TOBB'un da Türkiye'nin en geniş katılımlı ve en köklü sivil toplum kuruluşlarının başında geldiğine işaret eden Ergün, ödül alan delegeleri kutladı.

Türkiye ekonomisinin, son 7 yılda hükümetin uyguladığı makroekonomi politikalar ve özel sektörün de yoğun gayretleri sonucunda çok önemli bir dönüşüm geçirdiğini belirten Ergün, mali disiplin, enflasyonla mücadele ve bankacılık reformu gibi uygulamalarla, ekonomiyi güven ve istikrar ekonomisine dönüştürmeyi başardıklarını anlattı.

Bu süreçte işadamlarının, hükümetin açtığı yollardan en iyi şekilde istifade etmesini bildiğini kaydeden Ergün, bunun en somut örneğinin 36 milyar dolardan 132 milyar dolar seviyesine kadar ulaşan ihracat olduğunu bildirdi.

2009 yılının, yaşanan küresel ekonomik kriz nedeniyle, tüm dünyada son derece kritik bir yıl olduğunu, krizin, 2009 yılında dünya genelinde üretim, ticaret ve istihdam kayıplarına neden olduğu, ancak krizin etkilerinin bununla sınırlı kalmadığını anlatan Ergün, ''Ben küresel krizin dünyada birçok şeyi değiştirdiğini, önemli bir kırılma yaşandığını ve bunu ilerleyen yıllarda çok daha iyi anlayacağımızı düşünüyorum'' dedi.

Türkiye'nin krize karşı hazır olması ve kriz döneminde uyguladıkları tedbirlerin, Türkiye'nin krizden güçlenerek çıkmasını sağladığını belirten Ergün, ''2009 yılında ekonomide yüzde 4,7 oranında bir daralma yaşansa da ortaya kalıcı bir hasar çıkmamıştır'' dedi.

Yılın son çeyreğinde görülen yüzde 6'lık büyüme ve bu yılın ilk dört ayında yaşanan gelişmelerin, ekonominin ciddi bir toparlanma içinde olduğunu gösterdiğini belirten Ergün, ilk dört aylık dönemin bütçe gerçekleşmelerinin, bütçe açığının 4,2 milyar lira azaldığını ve bütçe gelirlerinde artış olduğunu ortaya koyduğunu bildirdi.

Bu gelişmelerin, iç pazarda önemli bir iyileşme olduğunu, insanların daha fazla tüketim yaptıklarını gösterdiğini kaydeden Ergün şunları söyledi:

''Aynı şekilde Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) açıkladığı rakamlara göre, ihracatımız yılın ilk 3 ayında geçen yıla göre yüzde 22'lik bir artışla 25,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. İç ve dış talepte yaşanan bu gelişmeler ve kapasite kullanımı, sanayi üretimi ve güven endeksleri gibi öncü göstergelerdeki iyileşme neticesinde, bu yılın ilk çeyreğinde çift haneli büyüyeceğimizi tahmin ediyoruz. En önemli gelişme hiç şüphesiz işsizlikte yaşanan toparlanmadır. Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre tarım dışı istihdam sayısı 826 bin kişi artmıştır.

Salı günü ilgili Bakan arkadaşlarla yaptığımız toplantıda İstihdam ve Mesleki Eğitim İlişkisinin Güçlendirilmesi Eylem Planını hazırladık. Bu eylem planının da uygulamaya geçmesi ve özel sektörümüzün de gayretiyle birlikte, işsizlikte çok daha iyi günler göreceğimizi düşünüyorum. Bizde bu toparlanma süreci yaşanırken, Portekiz, Yunanistan, İspanya ve İtalya gibi Avrupa ülkeleri, arka arkaya acı reçeteler açıkladılar.''

-KÜRESEL KRİZ SONRASI DÖNEME DAMGA VURACAĞIZ-

ABD'de Nisan ayında açıklanan bütçe açığının, tüm zamanların rekorunu kırdığını ve toplam gelirlerin yüzde 7,9 oranında azaldığını belirten Ergün, şu an bulunulan pozisyonun, Türkiye'nin küresel kriz sonrası döneme damga vurabileceğini gösterdiğini bildirdi. ''Ancak önümüzdeki döneme damga vurabilecek potansiyele sahip olmak ayrı bir şey, damga vurmak ise daha ayrı bir şeydir'' diyen Ergün, önlerindeki fırsatı kaçırmamak adına, hem kamu sektörüne hem de özel sektöre büyük sorumluluklar düştüğünü hatırlatmak istediğini bildirdi.

Kendilerinin sanal zenginlikler peşinde koşmadığını, Türkiye'de yatırım, üretim, ihracat ve istihdam sağlayacak reel ekonomi ile yakından ilgilendiklerini belirten Ergün, reel sektörün önündeki engelleri kaldırmak, yolları açmak ve küresel rekabet gücü kazanmak için, önemli projeler yürüttüklerini kaydetti.

Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Öncelikle nerede durduğumuz bilecek, nereye gitmek istediğimizi tespit edecek, daha sonra bizi buradan oraya götürecek yollardan en uygun olanlarını seçeceğiz. En büyük işletmelerimizden en küçük esnaf ve sanatkarımıza kadar, üreten herkesin doğru alanlara yönelmesi, doğru desteklerle buluşması gerekiyor. Bu nedenle esnaf ve sanatkarlar strateji belgesini hazırlayarak, esnaf ve sanatkarlarımızın çağa uygun dönüşümlerini sağlayacak bir yol haritası oluşturduk.

Aynı şekilde, ülkemizde yıllardır ihtiyaç hissedilen Sanayi Strateji Belgesi ile alt sektörler olan otomotiv ve makine sanayileri strateji belgelerinin hazırlığında son aşamaya geldik. İşletmelerimizin Ar-Ge, inovasyon, markalaşma ve tasarım gibi alanlara yönelmelerini sağlamak amacıyla, Ar-Ge destekleri, San-Tez projesi, teknopark teşvikleri gibi önemli projeleri yürütüyoruz.''

Bakan Ergün, bugün açıkladığı KOSGEB'in yine destek paketiyle ilgili de delegelere bilgiler verdi.

Bugün Türkiye'nin sahip olduğu makroekonomik gücün, özel sektörün yapısal dönüşümüyle birleştirilmesi halinde Türkiye'nin önünün iyice açılacağını belirten Ergün, bu nedenle, makroekonomi alanındaki istikrara önem gösterirken, mikro ölçekteki reformları da sırasıyla hayata geçirdiklerini bildirdi.

-SİYASİ ALANDA DA TÜRKİYE LEHİNE ÖNEMLİ BİR KONJOKTÜR OLUŞTU-

Dünya genelinde ekonomik alanda olduğu gibi siyasi alanda da Türkiye lehine çok önemli bir konjonktür oluştuğunu ifade eden Ergün, bu fırsatın en iyi şekilde değerlendirmesi, sürekli daha ileriye gitmenin hesaplarının yapılması gerektiğini söyledi.

Güçlü ekonomi, güçlü demokrasi ve dirayetli dış politika anlayışını harmanlayarak, özlenen Türkiye'yi hayata geçirmenin mümkün olacağını belirten Ergün, ekonomisi güçlü, dış politikada aktif bir ülke haline gelen Türkiye'nin, demokrasi ve hukuk alanındaki reformları da başarıyla hayata geçireceğini bildirdi.

Bu sürece en çok katkı verecek olanların da, ekonomi ile demokrasi arasındaki kopmaz bağı en iyi şekilde idrak eden iş adamları olacağına inandiğini ifade eden Ergün, bundan dolayı işadamlarına teşekkür etti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA