• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kriz çözülmezse temerrüde düşebiliriz
14 Ekim 2013 Pazartesi 22:03

Kriz çözülmezse temerrüde düşebiliriz

ABD Başkanı Barack Obama, bütçe krizine ilişkin, "Kriz çözülemezse temerrüde düşme ihtimalimiz yüksek" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, bütçe krizine ilişkin, "Kriz çözülemezse temerrüde düşme ihtimalimiz yüksek" dedi.

Obama, Cumhuriyetçilerin borç tavanı ve hükümetin kapanması konusundaki çıkmazı çözme yönünde adım atmaması halinde, "ABD'nin temerrüde düşme ihtimalinin yüksek olduğunu" söylerken, Senato'daki Demokratların lideri Harry Reid'den ise çözüm yolunda umutları artıran açıklama geldi.

Başkent Washington'daki bir yardım kuruluşunu ziyaretinde açıklamalarda bulunan Obama, sorunun, politikacıların tek taraflı tavizler koparabilmek için gerilimi tırmandırma politikası uygulamasından kaynaklandığını belirtti.

Bu arada Obama'nın bugün TSİ 22.00'de Kongre'deki iki partinin liderleriyle Beyaz Saray'da toplantı yapacağı bildirildi.

Beyaz Saray, Obama'nın toplantıda, "Kongre'nin hükümeti yeniden açması ve borç tavanını yükseltmesi için fidye ödemeyeceğiz" şeklindeki son haftalarda sıkça dile getirdiği uyarıyı tekrarlayacağını belirtti.

Toplantıya Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, Temsilciler Meclisi Demokrat Azınlık Lideri Nancy Pelosi, Senato Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid ve Senato Cumhuriyetçi Azınlık Lideri Mitch McConnell'ın katılması bekleniyor.

Reid: "Anlaşmaya yaklaşıyoruz"

Öte yandan Senato Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid'den, sorunun çözümü yolunda umutları artıran bir açıklama geldi.

Reid, ABD'nin temerrüde düşme tehlikesinin bertaraf edilmesi ve hükümetin kapalı kalmasına son verilmesini sağlayacak bir anlaşmaya varma yolunda ilerleme sağlandığını belirtti.

Senato Cumhuriyetçi Azınlık Lideri McConnell ile özel olarak yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere konuşan Reid, "(Anlaşmaya) yaklaşıyoruz" ifadesini kullandı.

Reid, henüz bir anlaşma olmadığını ancak konu üzerinde çalışmaya devam edeceklerini ve bugün Obama ile Kongre liderlerinin Beyaz Saray'da yapacağı görüşmede bir teklif sunulabilmesini umduğunu ifade etti.

Obama'dan sert uyarı

Obama da  bugünkü açıklamasında Senato'daki bu olası ilerleme hakkında, Beyaz Saray'da yapacakları görüşmenin bu ilerlemenin "gerçek" olup olmadığını göstereceğini söyledi.

"Bir işbirliği ruhunun önümüzdeki birkaç saatte bizi ileriye taşıyacağını umuyorum" diyen Obama, aksi halde temerrüt tehlikesinin iyiden iyiye belireceğine dikkati çekti.

Obama, "Hem Temsilciler Meclisi hem de Senato'da gerçek bir ilerleme sağlamaya başlayamazsak ve Cumhuriyetçiler, ülke için doğru olanı yapmak adına bazı tek taraflı endişelerini bir kenara koyma niyeti göstermezse temerrüde düşme ihtimalimiz yüksek ve temerrüde düşmenin ekonomimiz üzerinde yıkıcı bir etkisi olabilir" değerlendirmesini yaptı.

Obama, bugün yapacağı görüşmede Kongre liderlerini bir kez daha, federal hükümetin yeniden açılmasını ve ABD hükümetinin borçlarını ödemesini sağlamaya çağıracağını kaydetti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA