• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kritik zirve sona erdi
22 Ocak 2011 Cumartesi 14:06

Kritik zirve sona erdi

İran'ın nükleer programıyla ilgili İstanbul'da yapılan müzakereler bugün yapılan oturumla sona erdi.
Türkiye'nin evsahipliğinde Çırağan Sarayı'nda yapılan toplantılarda, 5+1 heyetine Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran heyetine ise İran Milli Güvenlik Yüksek Kurulu Genel Sekreteri ve İran'ın Nükleer Başmüzakerecisi Said Celili başkanlık yaptı.
Toplantıya Ashton'ın yardımcısı Robert Cooper, Celili'nin yardımcısı Ali Bageri, ABD Dışişleri Bakanlığının Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı William Burns, Almanya'dan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Siyasi Direktör Emily Haber, Fransa'dan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Siyasi Direktör Jacques Audibert, Çin'den Dışişleri Bakan Yardımcısı Wu Hailong, Rusya'dan Dışişleri Bakan Vekili Sergey Ryabkov, İngiltere'den Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Siyasi Direktör Geoffrez Adams'ın da aralarında bulunduğu 35 kişi katıldı.
 
AZ DA OLSA UMUT VAR
İSTANBUL- İstanbul'da son gün oturumu yapılan İran nükleer görüşmelerinde, "az da olsa bir ilerleme ortamının bulunduğu" açıklandı.
İran'ın, yaptırımların kaldırılması ve uranyum zenginleştirme hakkının kabul edilmesi gibi önkoşullarında ısrarcı olduğu, buna karşın görüşmelerin ilk gününde "küçük de olsa, müzakereleri başarısızlıktan kurtaracak ilerlemeler bulunduğu" ileri sürüldü.
Bu arada İran'ın Nükleer Başmüzakerecisi Said Celili'nin danışmanı Ebulfazl Zührevand,  AP Television News'e yaptığı açıklamada, "atmosfer olumlu" diye konuştu.
Zührevand, "Her iki taraf da çeşitli sorunlara ilişkin gerçek, etkin bir işbirliği yönünde bir çözüme ulaşılabileceği konusunda arzusunu ortaya koymuş durumda" dedi. 
Reuters'ın haberine göre, Zührevand bir başka açıklamasında ise bugünkü görüşmelerin en azından, bir sonraki görüşmeler için zemin hazırlaması gerektiğini, ancak 5+1 ülkelerinin "açık ve ikna edici bir gündeme sahip olmadıklarını" savundu. Zührevand bugünkü oturumdan umutlu olduklarını ifade ederek, "Bugün çeşitli alanlarda aktif işbirliğine yönelik somut bazı yol ve yöntemlerin bulunacağı umudundayız" diye konuştu.
Adı açıklanmayan Batılı bir diplomatik kaynak, asıl adımı İran'dan bekledikleri imasıyla, "Bugün (ilerleme konusunda) ciddi olup olmadıklarına bakacağız" ifadesini kullandı.
Bir başka Batılı diplomat da "Görüş ayrılıkları sürüyor. Fakat İranlıların, 6 ülkenin ortak tutumu karşısında biraz gerilediğini düşünüyorum" dedi.
 
İRAN HEYETİNE ABD İLE İKİLİ GÖRÜŞME YAPMASI ÖNERİSİ
Öte yandan İran heyetine ABD heyetiyle ikili düzeyde görüşme yapması önerisi getirildiği bildirildi.
Reuters'ın haberine göre Zührevand, İran'ın, Arapça yayın yapan El Alem televizyonuna yaptığı açıklamada, AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi olan ve 5+1 heyetine başkanlık eden Catherine Ashton'ın bu öneriyi getirdiğini belirterek, "Ancak İstanbul'daki nükleer toplantıyla ilişkisi yoksa, böyle bir görüşmeye gerek yok" dedi.
 
İRAN'IN NÜKLEER PROGRAMI
İran, Ağustos 2005'te İsfahan'da nükleer faaliyetlerine yeniden başlamış, 2006 yılında nükleer silahların yayılmasının önlenmesini öngören anlaşmanın (NPT) ek protokolünü uygulamaya son vermişti.
İlk uranyum zenginleştirmesini (yüzde 3,5) yaptığını duyuran İran'a BM ekonomik yaptırımlar koymuştu. İran'ın, 2010 yılının Şubat ayında Natanz'da yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirmeye başlaması uluslararası tepkileri artırmıştı.
Türkiye, İran ve Brezilya'nın, geçen yıl mayıs ayında Türkiye'de uranyum değiş tokuşuyla ilgili önerdiği anlaşma (İran, Türkiye ve Brezilya ile imzaladığı Tahran mutabakatında, düşük düzeyde zenginleştirdiği 1200 kilogram uranyumu Türkiye'ye göndermeyi ve karşılığında Batılı ülkelerden enerji ve tıp alanında kullanacağı 120 kilogram yakıt almayı kabul etmişti) sıcak karşılanmadı. Haziran ayında BM aldığı kararla İran'a yaptırımları genişletti.
İran ve 5+1 grubu, 14 ay kesilen görüşmelere aralık ayında Cenevre'de yeniden başlamıştı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA