• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kredi kartları yerine murabaha kartı kullanılmalı
17 Ekim 2015 Cumartesi 11:39

Kredi kartları yerine murabaha kartı kullanılmalı

Kredi kartıyla ilgili tartışmalı konular hususunda tebliğini sunan Prof. Dr. Hamdi Döndüren, birçok islam ülkesinde murabaha kartı uygulamasının başladığını, ülkemizde de bu uygulamaya geçilebileceğini söyledi.
Prof. Dr. Salih Tuğ’un oturum başkanlığı yaptığı faiz başlığında kredi kartıyla ilgili tartışmalı konular hususunda tebliği Prof. Dr. Hamdi Döndüren verirken Kredi kartı, banka kartı ve pos cihazı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. “İnsanlar ceplerinde durduracağı parayı banka kartına yükleyip harcayabilir. Kredi kartı ise, hesabımızda olmadığı halde alışveriş yapıp bunu sonra ödeyeceğimiz. Problemli olan kısım bu.” İslam ülkelerinde bunu murabaha kartı yoluyla çözmekteler, en güzel kart murabaha kartı olarak düşünülebilir” yorumlarında bulundu.
 
Kredi kartı hususunda müzakereci Dr. Yahya Abdulrahman “Tebliğ, tarihsel süreci anlatması bakımından büyük önem, taşımakta. Günümüzde bu hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Tebliğin tamamında zaten bunu görebilirsiniz” diyerek sözlerini tamamladı.
 
Altın hesabı ve vadeli altın işlemleri hususunda tebliği ve müzakereyi Prof. Dr. Muhammed Naim Yasin gerçekleştirdi. Yasin: “Kredi kartı ve benzeri şeylerin kapısının kapatılması lazımdır; aksi takdirde büyük sorunlar doğacaktır. Altın satın alan kimse evi rehin olarak verse dahi buradaki altın bozdurma işlemi eylem garanti olmasına rağmen bu uygulama şeri olmaz. Kabzın iki rüknü bulunmaktadır; ilki garantinin naklidir. İkincisi ele geçirme ve ona tasarruf sahibi olmak gerekmektedir. Bir işi yapabilecek olan kimse o işi yapmış sayılmaz. Kabz mecburidir” diyerek sözlerini bitirdi.
 
Günümüz konut ve taşıt finansman teknikleri hususunda tebliğ sahibi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Kaya yorumlarını aktarmıştır. Kaya: “Günümüz Konut ve Taşıt Finansman Çekiliş usulü ödemelerde belli bir aydan sonra herkes ev sahibi olduğu için, bu aydan sonra yapılan ödemeler grup içi kalmıyor bağlayıcı banka veya şirkete yapılıyor. Burada buna meşruiyet kazandıracak tek nokta “ödemelerin grup içinde kalmasıdır”, Bu tarz kredilendirmelerde BDDK veya benzeri bir üst kurumla kontrol edilmesi gerekmektedir” cümleleriyle konuşmasını bitirdi.
 
Bu tebliğin müzakerecisi Dr. Hüseyin Kayapınar; Fukaha bazı kurallar koymuş. Delile dayanmayan hukukta itibar edilmez gibi bir takım kurallar var. Bu kurallara riayet etmek lazım. Tebliğ bu bağlamda ufuk açıcı” diyerek müzakeresini sonlandırdı.
 
Borç yapılandırma hususunda ise tebliği Prof. Dr. Bilal Aybakan gerçekleştirdi. Borç yapılandırmaların fıkıh tarafından tasviri ve kurallara uygun yorumlanması gerekir. Ödeme vaktinden önce ödenmek isterse alacaklı bunu kabul etmek zorundadır. Erken ödeme durumunda azalma olacak mı noktasında ise iki görüş vardır. Birincisinde, kesinlikle değişim yapılamayacağı; diğerinde ise anlaşma durumunda azalma olabileceği yönündedir” yorumlarıyla tebliğine son verdi.
 
Son tebliğin müzakeresini icra eden Prof. Dr. Mehmet Günay, “Borçlunun zimmetlenmesi, bankaların uygulaması, erken ödeme ve öteleme mevzusu çok geniş bir husus. İncelemeler yapılırken dikkatli olunmalı ve yapılandırmalarda banka ile muhtap olunurken bilirkişilerden değerlendirme alınmalıdır” diyerek müzakeresini sonlandırdı.
 
Oturum Başkanı Prof. Dr. Salih Tuğ’un toparlayıcı konuşmasıyla kongrenin ikinci günü sona erdi. 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA