• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kredi kartınızı olta kapabilir!
18 Ocak 2011 Salı 16:17

Kredi kartınızı olta kapabilir!

İnternette sıkça kullanılan ve ''olta ile balık tutma'' olarak tabir edilen ''phishing'' yöntemiyle, sanal alemde bir çok kişinin özel bilgilerine ulaşıldığı ve böylece banka hesaplarının..
Konya Bilişim Derneği (KOBİD) Başkanı Ahmet Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internetin getirdiği en önemli farklılıklardan birinin elektronik mesaj sistemlerinin herkesin kullanımına açık olması olduğunu söyledi.

Kurumların elektronik mesaj sistemlerini internete bağlaması ve internette dağıtılan ücretsiz posta kutularının, elektronik posta kullanımını hızla yaygınlaştırdığını ifade eden Öztürk, ''Bu elektronik ortamların zaafları, elektronik posta güvenliğini doğrudan etkilemektedir'' dedi.

Elektronik postaların göndericiden alıcıya ulaşıncaya kadar birçok teknolojik alt yapıya sahip noktadan ve kanaldan geçtiğini vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti:

''Özellikle son günlerde 'phishing' yani 'olta ile balık tutma' diye tabir edilen yöntemle birçok e-posta sahibinin şifre ve gizli bilgileri ele geçirilerek, banka hesapları boşaltılabiliyor. Bu yöntemde posta kutusuna çok güvenilen firma veya banka gibi bir kurumun adresinden gelen bir elektronik posta görüntüsü verilerek, kullanıcı adı, şifre, TC kimlik numarası, kredi kartı numarası gibi bir takım bilgilerin girilmesi isteniyor.

Bu tür elektronik postalar bazen ciddi bir ödül kazandığınız veya kazanacağınız müjdesi ile karşınıza gelebilir. Bazen de çalıştığınız bir firmanın veya bankanın bilgilerinizi güncellemek amacıyla gönderdiği bir elektronik posta şeklinde karşınıza çıkabilir.''

Bu tür elektronik postaların gerçeğinin aynısı gibi ciddi görüme sahip, özenle hazırlanan e-postalar olduğunu anlatan Öztürk, ''Hatta yüklü bir paranın hesabınıza aktarılabilmesi için bilgi güncelleştirme ekranı ile de karşılaşılabilir. Bu tür elektronik postalara yapacağınız bilgi girişleri, oltaya takıldığınız anlamına gelir. Bu tür e-postalar itibara alınmamalı'' diye konuştu.

Öztürk, ''olta ile balık tutma'' yöntemine karşılık, taklidi yapılan kurumun bilgilendirilmesi, hatta polise bildirilmesi gerektiğini bildirdi.

Elektronik posta yoluyla gelen günlük iş akışını aksatabilen, kötü amaçlarla hazırlanmış tuzaklar ve zincir posta türlerinin de mevcut olduğunu dile getiren KOBİD Başkanı Öztürk, ''zincir'' ve ''spam'' olarak adlandırılan bu tür elektronik postalara da aldanılmaması gerektiğini anlatarak, kişilerin iletişim bilgilerini ele geçirme amacını taşıyan bu tür postaların doğrudan silinmesi gerektiğini bildirdi.

Ahmet Öztürk, kötü amaçlarla geliştirilen ve iletişim sistemimizi sürekli tehdit eden bu elektronik postalara karşı bilgisayarların antivirüs programı tarafından korunması ve antivirüs veri tabanının sıkça güncellenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA