• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KPSSdeki usulsüzlük soruşturmasında 60 tutuklama
09 Mayıs 2015 Cumartesi 13:36

KPSS'deki usulsüzlük soruşturmasında 60 tutuklama

KPSS'de usulsüzlük iddialarına dair soruşturmada şu ana kadar 120'si devlet memuru 160 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı, 5'i kadın 60 kişi tutuklandı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'ın yürüttüğü soruşturmada, 15 aylık çalışmanın ardından 23 Mart'ta ilk operasyon başlatıldı.

14 ili kapsayan operasyonda 52'si devlet memuru 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Bunlardan 6'sı emniyetteki işlemlerinin, 7'si de savcılıktaki sorgularının ardından serbest kaldı.

Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 32'si tutuklandı, 30'u da adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İlk operasyonda haklarında gözaltı kararı alınanlardan 7'sinin hala firari olduğu öğrenildi.

İkinci operasyonda 69 devlet memuru hakkında gözaltı kararı

20 Nisan'da düzenlenen ikinci operasyonda 29 ildeki 69'u devlet memuru 78 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı.

Bunlardan 25'i emniyetten, 2'si savcılıktan serbest bırakıldı, 28'i tutuklandı, 20 şüpheli ise adli kontrolle serbest kaldı.

Operasyonda gözaltı kararı alınanlardan 3'üne ise halen ulaşılamadığı belirtildi.

Eski ÖSYM başkanları ifade verdi

Soruşturma kapsamında eski ÖSYM Başkanları Ünal Yarımağan ve Ali Demir'in de "şüpheli" sıfatıyla ifadeleri alındı.

Savcılık açıklaması

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yürütülen soruşturmadaki gözaltılar sırasında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu soruşturmada, cumhuriyetimizin büyük tehdit altında olduğu, belli yapıya mensup kişilerin talimat ve telkinlerle devlet kurumlarına yerleşme ve sızma faaliyetine giriştikleri, örgütlü yapı kurarak birlikte hareket edip, bu amaç doğrultusunda kamu kurumlarına yerleşmek için sınavdan önce hileyle, haksız şekilde elde ettikleri soruları kullandıkları, atamalarda öncelik sağladıkları ve aileleri göz önüne alındığında milyonlarca kişinin hakkının yendiği yönünde delillere ulaşılmıştır.

Bu kapsamda yapılan soruşturmada 10 Temmuz 2010'da ÖSYM tarafından eğitim bilimleri (120 soru), genel yetenek (60 soru), genel kültür (60 soru) alanlarında yapılan KPSS'de, soruların sınavdan önce ele geçirildiği ve dağıtıldığı yönünde önemli delillere ulaşılmıştır."

KPSS tarihinde daha önce eğitim bilimleri alanında 120 sorunun tamamı ve 119'unu doğru cevaplayan aday bulunmadığına işaret edilen açıklamada, 2010'daki sınavda 350 kişinin 120 sorunun tamamını doğru cevapladığının görüldüğü vurgulandı.

Açıklama, şöyle devam etti:

"Bu 350 kişinin 70'inin karı-koca, 23'ünün akraba, 52 adayın ise aynı adreste veya aynı apartman, site veya sokakta ikamet ettiği anlaşılmıştır. Mali Suçları Araştırma Kurulundan (MASAK) alınan rapor, SGK, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Kredi Yurtlar ve Kurumu Genel Müdürlüğünden alınan bilgi doğrultusunda, ilk etapta gözaltı kararı verilen 82 şüpheli ile toplamda bin 435 şüphelinin kamuoyunca bilinen belirli bir yapıyla mali, sosyal ve ekonomik bağlarının olduğu tespit edilmiştir."

Açıklamada, raporlar ve kurumlardan alınan bilgi, şüphelilerin ikrarı, müştekilerin beyanı ve toplanan delillere göre, zanlıların kamuoyunda bilinen yapıyla doğrudan bağlantılı oldukları, soruları sınavdan önce örgütlü şekilde ele geçirip dağıttıkları, diğer adaylara göre öncelik sağlayarak, haksız ve hileli şekilde kamu kurumlarına atandıkları ve yüz binlerce adayın haksızlığa uğratıldığının anlaşıldığı ifade edildi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA