• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Koyun çiftlikleri çoban bulamıyor
26 Temmuz 2012 Perşembe 15:40

Koyun çiftlikleri çoban bulamıyor

Beyşehir'de özellikle küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin çoban bulmakta sıkıntı yaşadığı bildirildi. İlçeye bağlı Gönen köyünde muhtarlık tarafından geçtiğimiz yıllarda kurulan...
Beyşehir'de özellikle küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin çoban bulmakta sıkıntı yaşadığı bildirildi.
     İlçeye bağlı Gönen köyünde muhtarlık tarafından geçtiğimiz yıllarda kurulan koyun çiftliğinde uzun süredir çalışacak çoban bulunamadığı belirtildi.
     Gönen köyü Muhtarı Mehmet Ali Gökler, gazetecilere yaptığı açıklamada, sektörde yaşadıkları en büyük sıkıntının kalifiye eleman ve çoban sıkıntısı olduğunu söyledi.
     Çiftlikte halen iki çobana ihtiyaç duyduklarını, uzun süredir arayış içerisinde olmalarına rağmen bir türlü çoban bulamadıklarından yakınan Gökler, ''Çobanlarımızın, sigortasını yapıyoruz, en az bin lira maaş veriyoruz ancak kalifiye elemanların maaşı daha da fazla oluyor. Çobanlarımızın elektrik, su giderini karşıladığımız gibi et ve süt ihtiyaçlarına da katkıda bulunuyoruz'' dedi.
     Çobanlara özel lojman tahsil ettiklerine de değinen Gökler, şunları kaydetti:
     ''Çobanlarımızın aldığı maaşın büyük bölümü kendisine kalacak ama buna rağmen çiftliğimizde çalışacak çoban bulamıyoruz. Binin üzerinde küçükbaş hayvanın bulunduğu çiftliğimizde 4 çalışanımız var ama bu sayı yetersiz. Bu nedenle köyün bekçisi ve muhtar olarak da zaman zaman kendim çalışıyorum.''
     Yaşanan bu sorunun sebebinin, son zamanlarda hayvancılıkla ilgili verilen desteklerden dolayı birçok kişinin hayvancılıkla uğraşmaya başlaması olduğunu aktaran Gökler, ''Çobanlar iyi maaşlar alıyor. Aslında Peygamber mesleği, güzel meslek. Daha kalifiye bir personel olmaları halinde maaşları daha da yükselebiliyor'' diye konuştu.
     Çiftliğin hayvan besleme uzmanı Ziraat Mühendisi Yusuf Cihan Kaya da köydeki yaşam standartlarının genişletilmesinin çoban sıkıntısının giderilmesine katkı sağlayacağını söyledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA