• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KOSKİden geri dönüşüm başarısı
29 Temmuz 2013 Pazartesi 15:18

KOSKİ'den geri dönüşüm başarısı

Konya'da, ortalama yıllık 55 milyon metreküp suyun arıtılarak üretildiği Konya Atıksu Arıtma Tesisi'nde, 185 bin metreküp su tasarrufu sağlanıyor.

Konya'da, ortalama yıllık 55 milyon metreküp suyun arıtılarak üretildiği Konya Atıksu Arıtma Tesisi'nde, 185 bin metreküp su tasarrufu sağlanıyor. Atıklar vasıtasıyla elde edilen biyogazdan da 8 bin konutun ihtiyacını karşılayacak elektrik enerjisi üretiliyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü'nde yapılan yazılı açıklamada, atık suların arıtımına yönelik proje, çamur arıtım projesi ile biyogaz arıtımı ve enerji üretimi projesinde tüm atıklar, ilgili alanlarda kullanılarak değerlendirildiği belirtildi.

Tesise giren bütün atık suların, arıtılarak ilgili yönetmeliklerde belirtilen standartlara uygun şekilde deşarj edildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2012 yılında 1. Etap Pilot Çalışması olarak başlayan uygulama sayesinde bu yıl 185 bin metreküp içme-kullanma suyu yerine arıtılmış geri dönüşüm suyu ile sulama gerçekleştirildi, tasarruf edilmiş oldu. Atıksuların arıtımı sırasında oluşan çamurların stabilizasyonu amacıyla çamur arıtımı yapılıyor. Yoğunlaştırılan arıtma çamurları, anaerobik (havasız) çamur çürütücülerde biyolojik olarak stabil hale getiriliyor. Bu üniteden çıkarılan çamurlar susuzlaştırılarak yapılan bertaraflaştırma, stabilizasyonu sağlıyor. Bu çamurların tarımsal alanlarda ve toprak ıslahı amacıyla kullanılması için gerekli izin çalışmaları Bakanlık nezdinde yürütülüyor.

Gerekli izin alınırsa hayvan gübresinden daha etkili olan bu çamurlar tarım arazilerinde kullanılabilecek. Arıtma gazının biyolojik olarak stabilizasyonu sırasında ortaya çıkan biyogazlar, filtreleme ve desülfürüzasyon ünitelerinden geçirilerek arıtılıyor. Arıtılmış biyogaz, enerji üretimi için depolanıyor. Ortalama yüzde 65 metan içerikli biyogaz, kojenerasyon ünitelerinden geçirilerek, ısı ve elektrik enerjisi üretiliyor. Anaerobik çürütücülerde üretilen biyogazdan elde edilen 2 megavat/saate yakın enerji üretimiyle maliyetlerinde önemli bir tasarruf sağlanıyor. Bu, 8 bin konutun elektrik ihtiyacının tamamını karşılayacak enerji anlamına geliyor."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA