• Konya10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Korsan ve döviz kömürü vurdu
05 Aralık 2017 Salı 11:25

Korsan ve döviz kömürü vurdu

Kömürlerin ithal ve dolara endeksli olduğu için mağdur olduklarını ifade eden AKP Madencilik sahiplerinden Mehmet Önge, yerli kömürün desteklenmesiyle birlikte sektörün hareketleneceğini söyledi.

Konya’ya doğalgazın gelmesiyle birlikte son on yılda kömür sektörü yüzde 90 daraldı. Her sene satışların biraz daha düştüğü sektörde en büyük şikayet ise korsan kömür satıcılarının olması. 40 yıldır bu odun ve kömür satıcılığıyla uğraşan AKP Madencilik sahiplerinden Mehmet Önge kömür sektörü hakkında açıklamalarda bulundu.

KÖMÜRCÜLER YENİ İŞ KOLLARINA DAĞILIYOR

Konya’ya doğalgazın gelmesiyle birlikte son on yılda her yıl yüzde 10 ve şu anda da yüzde 90 müşteri kaybettiklerini ifade eden Önge, “10 yıl önce 300’ün üzerinde kömürcü vardı. Şimdi ise 40 ile 50 arasında kömürcü var.Konya’da 10 yıl önce 200 bin ton kömür satışı olurken bu rakam 40 bine indi. Şu anda Konya ve çevresindeki yakın köy ve kasabalara hitap ediyoruz.  Kömürcüler sürekli yeni iş kollarına dağılıyor. İşlerin her geçen gün azalmasından dolayı kömürcülüğü bırakıp yeni iş kollarına dağılıyorlar” diye konuştu. Önge, Soba kömürlerinin bu sene ton fiyatı 700 TL, kalorifer kömürü 1000 TL’den satıldığını da sözlerine ekledi.

YERLİ KÖMÜR SEKTÖRÜ HAREKETLENDİRİR

Doların yüksek olmasının kömür sektörünü de etkilediğinin altını çizen Önge, “Belediyeler ile kaymakamlıkların ortak çalışması ile tespit edilen ihtiyaç sahiplerine Fakir Fukara Fonu kömür dağıtımını gerçekleştiriyor. Bu da bizi etkiliyor. Burada dağıtılan kömürlerin Konya’daki tesislerden alınması birçok esnafımızın da ayakta durmasına yardımcı olur. Sürekli kan kaybediyoruz. İlerisi için bir umudumuz yok. Doğalgaz kömüre göre ucuz. Bir umut için yerli kömürün desteklenmesi gerekiyor. Çünkü o zaman hareketlilik, verimlilik daha fazla olacak. Şimdiki kömürler ithal ve dolara endeksli olduğu için mağdur oluyoruz” şeklinde konuştu.

KORSAN KÖMÜR SATIŞLARI ETKİLİ OLUYOR

Piyasada çok sayıda korsan kömür satıcısı olduğunu vurgulayan Önge, “İzin belgesi ve ruhsatı olmayan kişilerin kömür satması bizi çok etkiliyor. Diğer aylarda farklı işlerle meşgul olup kömür sezonu geldiğinde de kömür satışı yapabiliyorlar. Bu konuyla ilgili çok uğraş verdik ama bir sonuca ulaşamadık. Pazar yerinin dışında olduğu için düzenimizi bozuyor. Vatandaşlara daha fazla fiyattan da satma durumları oluyor. İzin belgesi ve ruhsatı olmayan kişilerin bir an önce tespit edilip onlara satış yaptırılmaması gerekiyor” dedi.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA