• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Korkusu kaderi oldu
30 Eylül 2014 Salı 12:49

Korkusu kaderi oldu

Konya’da evinin yakınındaki diyaliz merkezine gelen hastaları görüp üzülen ve aynı hastalığa yakalanmaktan korkan kadın rahatsızlanınca, iki böbreğini kaybetti, 12 yıl sonra böbrek nakliyle sağlığına kavuştu.

Konya’da yaşayan 59 yaşındaki böbrek hastası Ayla Durmuş, Antalya’da beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın bağışlanan organları sayesinde yeniden yaşama tutundu. 12 yıldır diyalize giren böbrek hastası kadına kadavradan alınan sol böbrek Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi'nde yapılan operasyonla nakledildi.
Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erikoğlu yapılan nakil hakkında bilgi verdi. Organ naklinin yaklaşık 1 hafta önce gerçekleştirildiğini, kadavradan nakillerde canlıdan nakile göre organların çalışmasının biraz gecikebildiğini söyleyen Prof. Dr. Erikoğlu, “Bu nakillerde böbreğin çalışması 1 haftaya kadar uzayabiliyor. Hastamızın böbrek fonksiyonları düzeldi. Taburcu etmeyi planlıyoruz. Böbrek nakillerinin diyalize göre oldukça avantajı var. Diyaliz tedavisi alan bir hasta yaklaşık 10 yıl yaşayacaksa böbrek nakli yapılan hastanın yaşam süresi 3 kat artıyor. Bu nedenle böbrek nakli yapılması böbrek hastalarının temel tedavi yöntemidir. Hem hastaların yaşam kalitesi hem de yaşam süresi artmakta” dedi.

DİYALİZ MERKEZİNE GELEN HASTALARA ÜZÜLÜYORDU
Böbrek nakledilen emekli memur Ayla Durmuş’un ilginç yaşam hikayesi dikkat çekti. Evinin karşısında bulunan diyaliz merkezine gelen hastaları görüp çok üzülen ve onlar için şifa dileyen Ayla Durmuş aynı hastalığa yakalanmaktan korkuyordu. Bir gün aniden rahatsızlanınca hastaneye kaldırılan kadın yapılan kontrollerde böbrek yetmezliği tespit edilince 1 ayda 2 böbreğini kaydetti. 12 yıldır diyalize giren Ayla Durmuş, 3. kez çağrıldığında doku uyuşması tam sağlanan böbrek nakledildi.
Bağışta bulunan aileye ve organ naklini gerçekleştiren sağlık ekibine teşekkür eden Ayla Durmuş, “Hastalık nedeniyle çok şeyden mahrum kalıyordum ve kısıtlıyordu beni. Artık sıvı gıdaları daha fazla tüketeceğim. Rahat yiyip içebileceğim. Bunalıma düşürüyor diyalize girmek insanı, artık daha rahat dolaşabilirim. Damarlarım da çok sorunluydu ameliyatlar oluyordum ve artık yetti diye düşünüyordum. 3. kez çağrıldım ve bu kez nakil yapıldı. Organ nakli merkezine gelen hastalara bakıp üzülürdüm. Pencereye çıktıkça görürdüm onları ve diyalizin de ne olduğunu bilmiyordum ama insan başına gelince öğreniyor” diye konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA