• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Körfez ülkeleri, Şam elçilerini geri çekiyor
08 Şubat 2012 Çarşamba 10:43

Körfez ülkeleri, Şam elçilerini geri çekiyor

Suriye'ye uluslararası müdahale isteyen 6 Körfez ülkesi, Şam'daki elçilerini geri çekme kararı aldı
Suriye'ye uluslararası müdahale isteyen 6 Körfez ülkesi, Şam'daki elçilerini geri çekme kararı aldı. Suriyeli diplomatlar da Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Umman'dan sınır dışı edilecek. Karar, dün Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) dönem başkanı Suudi Arabistan tarafından açıklandı. Arap basını, 11 Şubat'ta bir araya gelecek olan KİK üyelerinin, Özgür Suriye Ordusu'nu tanıyarak Esed rejimiyle tüm bağlantılarını koparacağını ileri sürüyor.

Alınan bilgilere daha önce Arap Birliği bünyesinde Suriye'ye gözlemci heyeti gönderilmesini sağlayan Körfez ülkelerinin elçileri çekme kararı, BM Güvenlik Konseyi'nin toplantısından sonra gündeme geldi. Konsey, Suriye'ye yaptırım kararını oya sunmuş, Rusya ve Çin'in vetosuyla karşılaşmıştı. KİK üyelerinin tavrını, Avrupa ve diğer Arap ülkelerinin de göstermesi bekleniyor. Amerikan yönetimi, önceki gün Şam'daki büyükelçiliğini kapattığını açıklamıştı. İngiltere, İtalya, İspanya ve Belçika'dan sonra Fransa da dün büyükelçisini geri çekme kararı aldı.

Daha önce Suriye'ye Arap Birliği bünyesinde gözlemci heyeti gönderilmesini sağlayan Körfez ülkelerinin, son BM kararından sonra bu yönde bir karar almayı kararlaştırdığı ifade ediliyor. BM Güvenlik Konseyi, Suriye'ye sert yaptırımları da içeren bir karar tasarısını gündemine almış ancak Rusya ve Çin'in vetosuyla karşılaşmıştı. BM oylaması öncesi ve sonrası Humus kentine yönelik ağır silahlarla saldırı gerçekleştiren Beşşar Esed rejiminin şu ana kadar yüzlerce kişiyi öldürdüğü tahmin ediliyor. Dün de ağır silahlarla bombalanan şehirde en az 6 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Ülke genelinde ise dün 15 kişinin öldüğü açıklandı. Esed'e bağlı tank ve topçu birlikleri, 11 aydır süren ayaklanmada bugüne kadar görülen en kanlı saldırılarda cuma gecesi Humus kentinde 200'den fazla kişiyi katletmişti.

BM kaynaklarına göre mart ayından itibaren başlayan gösterilerde şu ana kadar 7 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Körfez ülkelerinin yanı sıra Batı da Esed üzerindeki diplomatik baskıyı artırıyor. Amerikan yönetimi, önceki gün Şam'daki büyükelçiliğini kapatırken, Avrupa ülkeleri İngiltere, İtalya, İspanya ve Belçika'dan sonra Fransa da dün büyükelçisini geri çekme kararı aldı. Avrupa ülkeleri ve KİK üyelerini diğer Avrupa ve Arap ülkelerinin de takip etmesi bekleniyor. Şimdilik temsilcisini çekmeyeceğini duyuran Avrupa Birliği, Suriye'ye yeni yaptırımlar getirmeyi planlıyor.

Söz konusu yaptırımların Suriye merkez bankasının varlıklarının ve bu bankayla yapılan işlemlerin dondurulmasını içerebileceği belirtiliyor. AB üyesi ülkeler, Suriye'ye ve buradan diğer ülkelere düzenlenen ticari uçuşların yasaklanmasını da değerlendiriyor. AB'li bir diplomat, yaptırımların AB dışişleri bakanlarının Brüksel'de bir araya geleceği 27 Şubat'a kadar kararlaştırılacağını söyledi. Uzmanlar, diplomatik baskı ile görevden uzaklaştırılmaya çalışılan Esed'in bundan sonraki süreçte daha fazla kan dökmesinden endişe ediyor.

Kaynak: Zaman

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA