• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Köprünün adını Cumhurbaşkanı Gül açıkladı
29 Mayıs 2013 Çarşamba 15:47

Köprünün adını Cumhurbaşkanı Gül açıkladı

İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün temeli, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın katıldığı törenle atıldı. Gül, köprünün adını "Yavuz Sultan Selim" olarak açıkladı.
3. köprü projesinin temeli Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. Garipçe'de yapılan temel atma törenine Hayrünnisa Gül ve Emine Erdoğan kol kola geldi. Cumhurbaşkanı Gül, 3. Köprü'nün adını açıkladı: Yavuz Sultan Selim Köprüsü...
Başbakan'ın konuşmasına müteahhit firmayla yaptığı pazarlık damga vurdu. Başbakan, sahneye ''Köprücü de gelsin'' diyerek çağırdığı yetkiliden projenin 3 değil 2 yılda bitirilmesini istedi. Başbakan'ın yetkililer kürsüye gelirken ''Quickly quickly'' (Hızlı hızlı) diye seslenmesi törene katılanları gülümsetti.
Garipçe'deki törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı.
Törende söz alan Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmasında bir sürpriz açıklayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül kürsüye geldiğinde sürprizi açıkladı. Sürprizin adı 3. Köprü'ye verilen isimdi. Cumhurbaşkanı Gül, köprünün adının 'Yavuz Sultan Selim' olacağını söyledi.
 
3. KÖPRÜNÜN İSMİNİ AÇIKLADI
Cumhurbaşkanı Gül, Garipçe'de 3. Köprü'nün temel atma töreninde bir konuşma yaptı. Gül, bir sürpriz yaptı ve 3. Köprü'nün isminin Yavuz Sultan Selim olacağını açıkladı.

YAVUZ SULTAN SELİM KİMDİR?
TÖREN ALANINDAN NOTLAR
* Yoğun güvenlik önleminin alındığı tören alanına gelen katılımcılar, X-Ray cihazından geçerek alana alındı
* Tören alanının tepeye doğru olan yukarı kısımlarında da özel harekat polisleri beklerken, bir başka polisin de gözlüğündeki kamerayla alana girişi kontrol ettiği görüldü.
*  Törene gelenlere, alanda oluşturulan stantlardan içerisinde, kaşarlı ve jambonlu iki adet sandviç ve meyvesuyu bulunan kumanya, şapka ve temel atılmasına şahitlik anlamı taşıyan "Boğaz'ın Yeni İncisi, Oradaydım" yazılı belgeler verildi.
* Tören alanında Mehter Marşı çaldı
* Törene helikopterle gelen Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül ile eşi Hayünnisa Gül'ü tören alanının dışına çıkarak karşıladı.
* Temel atma törenine Hayrünnisa Gül ve Emine Erdoğan kol kola geldi.
* Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başladı
* Konuşmaların sonunda Mehter bölüğü sahne aldı
* Anı metni temele bırakıldı
SÜRE PAZARLIĞI YAPTI, İNGİLİZCE SESLENDİ
Başbakan Erdoğan, Garipçe'de 3. Köprü'nün temel atma töreninde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül'ün bir sürpriz açıklayacağını söyledi.
Başbakan konuşmasının sonunda köprüyü yapacak firmaların yetkilileriyle süre pazarlığı yaptı. Köprüyü yapacak firmanın yetkilisini sahneye çağırırken ''Köprücü de gelsin. Quickly quickly'' diyen Başbakan Erdoğan, projenin 3 değil 2 yılda bitirilmesini istedi.
* Köprünün temelini Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek ve Başbakan Erdoğan birlikte attı
* Törende kalabalık içerisinde bir kaç kişinin "Abdülhamid Han Köprüsü" yazılı bir pankart açtığı görüldü.
3. KÖPRÜ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Avrupa yakasındaki ayağı Garipçe’de temeli atılan 3. köprünün inşaatında yoğun çalışmalar sürüyor. 2,5 milyara mal olacak köprünün ayağı ortaya çıkmış durumda. Garipçe’de yolun, Uskumruköy’den geçmesi planlanıyor. Zaten bazı yerlerde kesilen ağaçlar, yolun güzergahını ortaya çıkarıyor.
Güzergah hakkında bilgi veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım şunları söyledi:
“Avrupa yakasındaki ilk çıkış Uskumruköy’den olacak. Ondan sonraki çıkış ise Odayeri kavşağında buluncak. Buradan Başakşehir’e mevcut havaalanına giden yol görünüyor. Yine bu kavşaktan Kemerburgaz, Hasdal kavşağına kadar devam eden bir çıkışımız var. Daha sonra Tunalı’ya kadar çıkışımız bulunmuyor.” Anadolu yakasında ise Sultanbeyliyi geçtikten sonra bir çıkış olacağını kaydeden
KÖPRÜNÜN ÖZELLİKLERİ
Dünyanın en uzun değil ama en geniş köprüsü olacak
Şerit sayısı 8, iki de demir yolu 10 şerit. Viyadükler ve 4 tünel yapılacak
Toplam dolgu 70 milyon metreküp. Köprü ile birlikte 45 altgeçit ve 63 üstgeçit yapılacak.
Köprü bittiğinde transit trafik buradan yapılacak.
TIR’lar ve kamyonlar 3. köprüden geçecek.
Köprü 3 yılda tamamlanacak
Köprü geçiş ücreti de 3 dolar karşılığı Türk lirası olacak
Yıldırım, daha sonraki çıkışın Paşaköy’de yer alacağını, ondan önce de Alemdağ’da bir çıkış yer alacağını belirtti.
DÜNYADA İLK
İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprü, 8 şerit araç yolu, 2 hat demiryolu yer alması dolayısıyla 59 metre tabliye genişliğiyle teknik özellikleri bakımından dünyanın ilk köprüsü olacak.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA