• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konyaya Mesleki Eğitim Merkezi kurulsun
17 Ekim 2011 Pazartesi 17:00

Konya'ya 'Mesleki Eğitim Merkezi' kurulsun

Mevlana Kalkınma Ajansının (MEVKA) 2012 yılı için destek vermeyi planladığı güdümlü proje uygulaması çerçevesinde ön değerlendirme toplantısı Konya Ticaret Odasında yapıldı.
Mevlana Kalkınma Ajansı’nın (MEVKA) 2012 yılı için destek vermeyi planladığı güdümlü proje uygulaması çerçevesinde ön değerlendirme toplantısı Konya Ticaret Odasında yapıldı. Koordinasyon ve istişare amaçlı yapılan toplantıda, 2012 yılı güdümlü proje konusu olarak Konya’ya “Mesleki Eğitim Merkezi” kurulması yönünde görüş birliğine varıldı.
Toplantıya, MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, KTO Karatay Üniversitesi Rektör Vekili, Prof.Dr. Osman Okka Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı  İsmail Haydaroğlu, Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Karatay Belediyesi, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası, Konya Organize Sanayi Bölgesi, Konya Teknokent ve ASKON Konya Şubesi’nden temsilciler katıldı.
MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman toplantının açılışında yaptığı konuşmada MEVKA’nın önemli destek mekanizmalarından biri olan güdümlü proje desteği kapsamında büyük ölçekli altyapı projelerini desteklemeyi amaçladıklarını belirtti. Yapılan toplantının amacının, bu konuda gerekli koordinasyonu sağlamak olduğunu ifade eden Akman, “Saha çalışmaları sonucunda belirlenen alanlar için bölgedeki girişimcilik ve yenilikçilik kapasitesini geliştirecek nitelikte büyük ölçekli altyapı ve/veya işletme desteklerini içeren proje tekliflerini değerlendirmeye alacağız.” dedi.  Güdümlü projelerin uygulama süresinin 2 yıl ve ajans tarafından sağlanacak hibe oranının %90 olduğunu ifade eden Akman, “Belirlenecek olan Güdümlü projeye tahmini 6 milyon TL'lik bir kaynak aktarımı olacak. Yürütücü kuruluşun da desteğiyle bu miktarın daha büyük bütçelere ulaşabilecek.” diye konuştu.
KTO Karatay Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Osman Okka, bölgenin gelişen sanayisi göz önüne alındığında en temel probleminin ara eleman yetersizliği olduğunu ifade ederek,  “Marka olabilmek ve katma değerli ürün üretebilmek için ara eleman eksikliğinin giderilerek, kurumsallaşmanın sağlanması gerekmektedir. Bu nedenle finans yönetiminin güçlendirilip, Ar-Ge altyapısının kurulması önem arz ediyor.” dedi. 
Kullanılan kaynakların israf edilmemesi için sanayi sektörüne lokomotif edecek şekilde kurumların ortak çalışması gerektiğini vurgulayan Okka, Üniversite sanayi işbirliğinin sağlanmadan kalkınmanın gerçekleşmeyeceğini ve bu kapsamda teknik eğitim kurslarının tertip edilerek meslek yüksekokullarının da bu kursları destekleyecek nitelikte programlar oluşturulması gerektiğini söyledi.
İhracatını her geçen gün artıran bölge sanayisinin nitelikli eleman bulmada sıkıntı yaşadığını belirten Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Haydaroğlu ise  bölgeye geniş çaplı bir mesleki eğitim merkezinin kurulmasının önemli olduğunu vurguladı. Haydaroğlu, kurulacak bu merkez için Ticaret Odasının eş finansman yoluyla projenin %50'sini karşılayabileceğini açıkladı.
ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım da nitelikli eleman konusunda dış ticaret elemanı, mühendis gibi kalifiye eleman eksikliğinin bulunduğunu belirterek üretime katkı verecek mesleki eğitim merkezinin kurulması yönündeki proje fikrini desteklediklerini açıkladı.
Konya Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Esat Bilici, tarımsal eğitim yönü de olan mesleki eğitim merkezinin gerekliliğini ifade ederek,  merkezin altyapısının sağlanarak oluşturulması ve hizmete girmesinin ardından merkezin işlemesi aşamasında destek verebileceklerini açıkladı.
Konya Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Erenler de Mesleki Eğitim Merkezinin yanı sıra teknoloji transfer merkezi, girişimcilik merkezi, Kobi hastanesi, imalat bazlı proje merkezi, yenilenebilir ve temiz enerji araştırma merkezi, makine tasarım merkezi, otomasyon teknolojileri uygulama merkezi, kalibrasyon merkezi, discovery merkezi gibi proje fikirlerini katılımcılarla paylaştı.
Genel olarak açıklanan proje fikirleri neticesinde 2012 yılı güdümlü proje desteği ile ilgili olarak bölgenin bir mesleki eğitim merkezine sahip olması yönünde görüş birliğine varıldı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA