• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konyaya iki vakıf üniversitesi
07 Temmuz 2009 Salı 12:11

Konya'ya iki vakıf üniversitesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı 4 Kanun, Resmi gazetede yayımlandı. Kat mülkiyeti kanununda değişiklik yapıldı, 5 ilde 7 vakıf üniversitesi kuruluyor, gümrük kanunu değişti.

Resmi Gazetede yayımlanan 5911 sayılı ''Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' 3 ay sonra yürürlüğe girecek. 5912 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, 5913 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 5914 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Hükümetiyle İslam Konferansı Örgütüne Bağlı İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Arasında Ankara/Oran Diplomatik Sitede Arsa Tahsisine İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun ise yürürlüğe girdi.

 
Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Mersin'de Mersin Eğitim Vakfınca ''Toros Üniversitesi'', İstanbul'da Medipolitan Eğitim ve Sağlık Vakfınca ''İstanbul Medipol Üniversitesi'', Konya'da Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfınca ''KTO-Karatay Üniversitesi'' ile Gevher Sultan Eğitim Araştırma Kültür ve Sağlık Vakfınca ''Mevlana Üniversitesi'', Kayseri'de Kayseri Yükseköğrenim ve Yardım Vakfınca ''Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'', Ankara'da Turgut Özal Düşünce ve Hamle Vakfınca ''Turgut Özal Üniversitesi'' ve Türk Eğitim Derneği Yükseköğrenim Vakfınca ''TED Üniversitesi'' adıyla vakıf üniversiteleri kuruldu.
 
-GÜMRÜK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK...-
 
Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre ise gümrüklerde ortaya çıkabilecek özel ve zorunlu durumları inceleyip sonuçlandırmaya Gümrük Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yetkili olacak.
 
Doğal afetler, tehlikeli ve salgın hastalıklar, büyük yangınlar, önemli nitelikteki kimyasal ve teknolojik olaylar ile büyük nüfus hareketleri gibi kriz hallerinde kriz bölgelerinde kullanılmak üzere yurt dışından gelecek araç, gereç, makine, teçhizat ve benzeri malzemelere ilişkin işlemlerle ilgili olarak da Gümrük Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yetkili kılınıyor.
 
Türkiye Gümrük Bölgesinin kara suları veya hava sahasından gümrük bölgesi içinde durmaksızın geçen taşıt araçları ile taşınan eşya hariç, Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen eşya için, özet beyan verilmesi zorunluluğu getirilecek. Yurt dışından Türkiye'ye getirilen veya çıkarılan mallar için özet beyan verme zorunluluğu getirilecek ve Genelkurmay Başkanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğünün gümrük muafiyeti olacak.
 
Kanuna göre, fazla çalışmaya karşılık dış ticaret erbabından alınan yüzde 50'lik Hazine payı kaldırılacak. Gümrük yükümlülüğü kapsamında ödenmesi gereken ithalat vergileri, öngörülen tarihe kadar hiç ödenmemiş veya eksik ödenmesi durumunda, yasal faizi ile birlikte tahsil edilecek. Yükümlü hakkında bu vergilerin dörtte biri tutarında para cezası verilecek.

Kanunda ayrı bir ceza tayin edilmiş haller saklı kalmak kaydıyla, çıkarılan ikincil düzenlemelerle getirilen hükümlere aykırı hareket edenlere verilen 198 TL'lik usulsüzlük cezası, 60 TL'ye düşürülecek.

 
-KAT MÜLKİYETİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK...-
 
Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanununa göre, kat irtifakı, arsa payına bağlı bir irtifak çeşidi olup, yapının tamamı için düzenlenecek yapı kullanma izin belgesine dayalı olarak, bu Kanunda gösterilen şartlar uyarınca kat mülkiyetine resen çevrilecek. Bu işlem, arsa malikinin veya kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin istemiyle dahi gerçekleştirilebilecek.
 
Yapının tamamlanmasından sonra kat irtifakının kat mülkiyetine çevrilmesi, kat irtifakının tesciline ait resmi senede ve kanunda yazılı belgelere dayalı olarak, yetkili idarece yapı kullanma izin belgesinin verildiği tarihten itibaren 60 gün içinde ilgili tapu idaresine gönderilmesi üzerine resen yapılacak.
 
Kanunun yürürlüğe girmesinden önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma izin belgesi alınmış yapılarda, kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya yapı kullanma izin belgesinin yetkili idarece tapu idaresine gönderilmesi üzerine zorunlu deprem sigortası poliçesi dahil başkaca hiçbir belge aranmaksızın kat mülkiyetine resen geçilecek.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA