• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konyaya 1 milyar TLlik yatırım müjdesi
25 Şubat 2011 Cuma 12:56

Konya'ya 1 milyar TL'lik yatırım müjdesi

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Konya'ya bu yıl 1 milyar TL'lik yatırım yapacaklarını söyledi.
     Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Konya'ya bu yıl 1 milyar TL'lik yatırım yapacaklarını söyledi.
     Eroğlu, DSİ 4. Bölge Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, Konya'ya yapılacak yatırımlar hakkında bilgi verdi.
     Konya için çok güzel müjdeler vermek için geldiklerini bildiren Eroğlu, bugün Seydişehir Ovası Sulaması ve Suğla Ovası Sulaması gibi iki dev tesisin temelini de atacaklarını belirtti.
     Eroğlu, Konya'daki yatırımları ''hamle yılı'' olarak ilan ettiklerini ifade ederek, ''Konya hakikaten bu ana kadar görülmemiş bir yatırımla karşı karşıya olacak. Ve bu yatırımları kısa sürede gerçekleştireceğiz. Dün bakanlığımızın yatırım programını onaylamıştık. Buradan bütün Konya'ya, Konya'da 2011 yılını yatırımlarda seferberlik yılı ilan ettiğimiz müjdesini vermek istiyorum'' dedi.
     Konya'da yer altı suyunun aşırı kullanımı nedeniyle su eksikliği olduğunu vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:
     ''Yer altı suyunun fazla kullanılmasından dolayı sürekli su seviyeleri düşüyor. Dolayısıyla masraflar çok artıyor ve toprak kuraklaşıyor. Bizim burada Konya Ovası'nda yapacağımız iki şey var. İlk olarak buradaki sulamaları modern hale getireceğiz. Sadece Konya için için bu yıl 76 milyon TL ayırdık. Sırf bu sulama şebekelerini modernize etmek için. Bu yatırımla buradaki şebekelerin büyük bir kısmını hızla yenileyeceğiz ve çok önemli miktarda su ve enerji tasarrufu olacak. Daha önce burada sulama şebekeleri için 2-3 milyon TL ayrılırken, şimdi 76 milyon TL ayrılması Konya'ya verdiğimiz önemin açık göstergesidir.''
    
     -KONYA OVASI PROJESİ-
    
     Konya Ovası Projesi (KOP) hakkında da bilgiler veren Eroğlu, DSİ'nin raflarında bekleyen projeyi raflardan çıkararak tamamen yenilediklerini söyledi.
     Birinci adım olan sulama şebekelerinin yenilenmesinin ardından ikinci adımın başka havzalardan Konya Ovası'na su taşınması olduğunu anlatan Eroğlu, şöyle konuştu:
     ''İşte biz burada ikisini de gerçekleştiriyoruz. Özellikle Derebucak ve Suğla'da başka boşa akan sular vardı. İlk olarak Suğla Depolaması'nı gerçekleştirdik. Konya Ovası'na gidecek kanala su verilmesini sağladık. Bunun açılışını bizzat sayın Başbakanımız yapmıştı. Buradan yılda 100 milyon metreküp suyu kazandık. İkinci adımda Derebucak civarında çok kıymetli bir bilim adamı olan Prof. Dr. Yılmaz Muslu'nun ismini verdiğimiz barajı inşa ettik. Bu su normalde Akdeniz'e akıyor. Arada dağ var. Dağı geçmek için de 3 bin 500 metre uzunluğunda dev bir tünel inşa ettik. Ve bu tünelle suyu Beyşehir Gölü'ne aktarıyoruz. Buradan ortalama 135 milyon metreküp suyu BSA kanalıyla Konya Ovası'na iletiyoruz. Hem Beyşehir Gölü'nü kurtardık hem de fazla suların Konya Ovası'na iletilmesini sağladık.''
     Eroğlu, yine 1800'lü yıllardan beri hayal edilen, asırlık bir rüya olan Mavi Tünel Projesi'nin de Konya Ovası için önemine dikkati çekerek, projenin geçmişte ''hatalı'' diye yatırım programından kaldırıldığını belirtti.
     Böylesine muazzam bir projenin yatırım programından kaldırmasına anlam veremediğini ifade eden Eroğlu, Mavi Tünel Projesi'nin milletvekillerinin büyük gayretleriyle tekrar yatırım programına alındığını, tünel ve baraj projelerinin tamamen yenilendiğini vurguladı.
    
     -MAVİ TÜNEL'DE SON DURUM-

    
     Eroğlu, 17 bin 34 metre uzunluğundaki tüneli ve Bağbaşı Barajı'nı 94 milyon Avro'ya ihale ettiklerini hatırlatarak, şöyle devam etti:
     ''5'te biri maliyetle bitirdik. Eski projelerle yapılsaydı 41 yılda bitmezdi. Şu anda buradaki durum Bağbaşı Barajı'ndan 205 milyon metreküp su toplanacak. Bu sene yatırım programına aldığımız Avşar Barajı'ndan 386 milyon metreküp su var. Ayrıca 361 milyon metreküp suyu depolayacak Bozkır Barajı'nı da yaparak buradan da suyu Mavi Tünel'e vereceğiz. Mavi Tünel'in kapasitesi buradaki üç barajın suyunu akıtacak durumda. Netice olarak buradan yılda 414 milyon metreküp suyu Konya Ovası'na iletmenin mutluluğunu yaşayacağız.''
     Tünelde çalışmaların hızla ilerlediğini belirten Bakan Eroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
     ''Konya Ovası'na bir gram su iletilmemişken, sadece hükümetimiz 135 milyonu Derebucak'tan 100 milyon metreküpü belki daha fazlası Suğla Depolaması'ndan ve 414 milyon metreküpü de Mavi Tünel'den olmak üzere yılda yaklaşık 700-750 milyon metreküp suyu Konya Ovası'na akıtacak. GAP gibi çok büyük olan KOP'u 2013 yılına kadar bitirmek için Sayın Başbakanımız bize talimat verdi. Buradaki en zor projelerden bir tanesi Mavi Tünel'di. '17 Aralık 2011 saat 13.59'da tamamlayacağız' diye sayın Başbakanımıza söz verdik. Dün akşam itibariyle 17 bin 34 metrelik Mavi Tünel'in 12 bin 775 metrelik kısmının tamamlandığını ifade etmek istiyorum. Gerçekten çok hızlı devam ediyor. İlk suyu Aralık ayında Şeb-i Arus ile buraya kavuşturmayı temenni ediyoruz. Yani Ferhat'ın Şirin'e kavuştuğu gibi biz dağları deliyoruz. Gerçekten müthiş bir proje.''
    
     -''KONYA TARİHİNDE GÖRÜLMEMİŞ YATIRIM''-
    
     Beyşehir Suğla Apa Kanalı'nın da hemen hemen tamamlandığını ifade eden Eroğlu bu barajı da Nisanda tamamlama talimatı verdiklerini ve Mayısta açılmasını arzu ettiklerini bildirdi.
     Konya Ovası'nda yaklaşık 1 milyon hektarlık alanı sulama hedeflerinin bulunduğunu anlatan Eroğlu, ''Şu müjdeyi vermek istiyorum. Konya için gerçekten tarihi bir gün. Sadece bu yıl ihalesini yapacağımız işlerin toplam keşif bedeli 950 milyon TL, yani yaklaşık 1 milyar TL. Bu sırf bu sene ihalesini yapacağımız işler. 950 milyon TL, 76 milyon TL'yi de (Sulama Şebekesi Yatırımı) ilave edersek 1 milyar TL'yi aşıyor. Konya'ya bu yıl itibariyle 1 milyar TL'lik tarihinde görülmemiş bir yatırımın müjdesini vermek için geldik'' dedi.
     Konya'ya memba suyu getirmek için de çalışmaların başladığını açıklayan Eroğlu, ''Bin Günde Bin Gölet Projesi''ni de başlattıklarını ifade etti.
     Toplantıya, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekilleri ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de katıldı.
     Eroğlu, daha sonra AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun'u ziyaret etti.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA