• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konyanın yeşiline zarar veriyorlar
18 Nisan 2010 Pazar 20:28

Konya'nın yeşiline zarar veriyorlar

Konya Orman Bölge Müdürlüğü, yılın belirli mevsiminde konar-göçerler tarafından ormana salınan keçilerin 100 milyon fidana zarar verdiğini açıkladı.
Konya Orman Bölge Müdürlüğü, yılın belirli mevsiminde konar-göçerler tarafından ormana salınan keçilerin 100 milyon fidana zarar verdiğini açıkladı.
 
Keçilerin ormana salınmaması halinde 360 bin hektar alanın kendiliğinden yeşereceğini belirten yetkililer, sadece Konya'da 2 milyar 160 milyon TL tasarruf sağlanacağını dile getirdi.
 
Konya'da geçen yıl 17 bin 526 keçi için ceza kesildi. Yılda yaklaşık 4 milyon fidan diken Konya Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, özellikle Mersin ve Antalya gibi illerden gelen konar-göçerlere ait keçilerin ormana büyük zarar verdiğini ve her yıl yaklaşık 100 milyon fidanın bu şekilde tahrip olduğunu söyledi.
 
Konya Orman Bölge Müdürü Ali Fuat Ünal, kırsal kesiminde yaşayanların keçi yetiştiriciliğini önemli oranda terk ettiğini ifade etti. Keçilerin, ormanlara yangından daha fazla zarar verdiğini kaydeden Ünal, şu bilgileri verdi: "Yılda ortalama70 hektarorman yangından zarar görmekte buna karşılık 515 bin hektar orman alanı aşırı otlatma (özellikle keçi) yüzünden bozuk vasıftadır. Keçiler otladıkları alandaki yeni fidan ve sürgünleri tamamen yok etmektedir. Yeni filizlenen milyonlarca fidan ya yenilerek ya da üzerine basılarak tamamen yok ediliyor. Mayıs ile Eylül ayı arasında ilimize dışardan getirilen keçiler 100 bin hektarlık alandaki 100 milyon civarında fidanı bu şekilde yok ediyor."
 
Konya'nın bazı ilçe ve beldelerinde muhtarların ve belediye başkanlarının kamu arazilerini parasal yardım karşılığında kiraladığı yönünde duyumlar aldıklarını dile getiren Ali Fuat Ünal, "Zaman zaman ihbarlar alıyoruz. Bazı vatandaşlarımız muhtarın veya belediye başkanının köy odası veya muhtarlığa az bir yardım karşılığında devletin arazisinde (orman içinde) keçi otlatılmasına müsaade ediyor. Bu yasal bir davranış değil. Kanunen ormanda keçi otlatmak suç. Biz gelen şikayetleri değerlendirerek gereken işlemi yapıyoruz." diye konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA