• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konya’nın ürün haritası değişti
22 Mart 2018 Perşembe 09:33

Konya’nın ürün haritası değişti

Konya’da ana ürün olarak tahıl üretimi yapıldığını ancak bazı sebeplerle ürün haritasının değiştiğini söyleyen Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, ‘Ekonomik şartlar, sulama şartları ve endüstriyel şartlarla birlikte Konya’nın bitki deseni değişti’

Konya’nın ürün deseni ve iklim koşullarını değerlendiren Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, “Konya, Türkiye’nin karasal iklim kuşağında ve Türkiye’nin en az yağış alan bölgesinde bulunuyor. Coğrafi şartlar gereği böyle. Ama Konya, hepimizin bildiği gibi bin rakımın üzerinde bir plato. Bu özelliğiyle dünyada en önemli platolardan üç tanesinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Bu rakımın Konya’ya dezavantaj sağladığı gibi avantaj sağladığı koşullar da var. Ama yağış azlığının dezavantajını göz önünde bulundurduğumuzda ana ürünümüz olan tahıl üretimini en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekir. Tahıl en uygun bitki olarak görünüyor. Bunun yanında gelişen ekonomik şartlar, sulama şartları, endüstriyel şartlarla birlikte ilimize giren 1950’lerden itibaren şeker pancarı, mısır, bakliyat ürünlerinden nohut fasulye üretimleri ciddi manada artış göstermiş, ilerleyen dönemler için de bu ürünlerin girmesiyle birlikte aynı dönem içinde mercimek, kimyon gibi ürünler de ilimizin bitki deseni içinde yer almıştır” dedi.

ENDÜSTRİYEL ŞARTLAR ÜRÜN DESENİNİ DEĞİŞTİRDİ

Son yıllarda gelişen endüstriyel şartların Konya’da ürün deseninin değişmesine sebep olduğunu ifade eden Ataiyibiner, “İki sebepten dolayı Konya’da ürün deseni değişti. Birincisi, ülke ihtiyacının değişmesi, ikincisi çiftçinin ekonomik yapısının farklı boyutlara getirilmesi. Şuanda hemen hemen bakliyat ürünleri haricinde bütün endüstriyel ürünlerin üretiminde tamamen makineleşmiş üretim yapılan ve çiftçinin girdilerini azaltan endüstriyel üretimler yapılıyor. Buna örnek vermek gerekirse, mısır üretiminde şuanda çiftçimiz sulama haricinde hiç işçilik kullanmadan tamamen makinalı bir üretim yapmayı gerçekleştirebiliyor. Bu da çiftçimizin girdilerinin azalmasında büyük bir etken. Günümüz şartlarındaki gelişen Türkiye’de en pahalı girdilerden bir tanesi işçilik girdilerdir. Çiftçimiz, bunu en asgariye indirebilecek ürünleri son yıllarda daha çok tercih etmeye başladı. Şeker pancarının arkasından mısır, ayçiçeği ve patates gibi ürünler son yıllarda ciddi manada üretildi. Şuanda mısır üretiminde Akdeniz’le yarışır pozisyonda. Son yıllardaki ayçiçeği üretimimiz de neredeyse Trakya’yı geçme pozisyonunda bulunuyor. Özellikle vurgulamak gerekirse, ayçiçeğindeki üretim, 10 yıl önce başladı. Bunun Türkiye üretiminde bu gidişle birinci sıraya oynayan bir pozisyonu var. Mevcut su kaynaklarımızda bir sorun oluşmazsa önümüzdeki beş yıl içerisinde hem mısır hem de ayçiçeği üretiminde Türkiye birincisi olmada iddialıyız” şeklinde konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA