• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konya’nın potansiyeli bundan daha fazla
17 Mart 2018 Cumartesi 16:09

"Konya’nın potansiyeli bundan daha fazla"

MÜSİAD Makine Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı “Teknolojik Gelişimin ve Finansal Okuryazarlığın Firma Gelişimine Etkileri" teması ile MÜSİAD Konya Şubesi’nde gerçekleştirildi

Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka,

“Makine sektörü, ihracatta en fazla döviz kazandıran sektörlerin başında gelmektedir. Diğer yandan, ithalatta da en fazla döviz ödediğimiz sektör konumundadır. Bu da sektörün hala ciddi büyüme fırsatları barındırdığını ortaya koymaktadır. Makine ihracatında ilerlemenin yolu iyi yetişmiş insan gücünün olmasıdır. Yetişmiş insan gücü olmaması, sadece yerli üretimi değil, yabancı yatırımcının ülkeye gelmesini de engellemektedir. Makine üretiminde Çin ve Hindistan’a giden yabancı sermayeyi ülkemize çekebilmek için, üniversitelerde üst düzey eğitimin verilmesi gerekmektedir.

Dünya pazarında yarışabilmek, rekabet gücünü artırmak için üniversite-sanayi işbirliği olmazsa olmazdır. Üniversitelerin ihtiyacı olan maddi kaynak sanayide, sanayinin ihtiyacı olan bilgi de üniversitede bulunmaktadır. Bu işbirliği sağlanırsa tasarımı, teknolojisi, üretimi, markası ve pazarlamasıyla yerli ve milli makine sanayisi yüksek seviyelere gelecektir. Ancak, Ar-Ge altyapısı olmadan bir işletme ürünlerini küresel rekabete açamamaktadır. İmalat sanayinde teknolojinin gelişmesi için vazgeçilmez bir olgu olan Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayısının ivedilikle artırılması gerekmektedir.

Dünya akıllı üretim ve insansız üretim devriminin eşiğindeyken, Türkiye teknoloji üretiminde istenilen seviye de değildir. Yüksek teknolojide Türkiye’nin büyük zaafiyet ve ekonomik kayıp yaşadığı, bütünüyle üretemediği birçok ileri teknoloji ürünü için her yıl milyarlarca doları yurt dışına akıttığı ortadır. Endüstrideki dijital dönüşümü anlayamayan ve buna ayak uyduramayan işletmeler zamanla tarih sahnesinden kaybolup gideceği de kaçınılmaz bir gerçektir. Her geçen gün daha fazla dijitalleşen, insansızlaşarak Endüstri 4.0’a ve yapay zekaya entegre olan makine sektöründe rekabetçi olabilmek ve değişime ayak uydurabilmek adına bu teknolojilerin ülkemizde üretilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede sektörün temeli olan makine yazılımı sektörü de desteklenerek dışa bağımlılığa son verilmelidir.

İşletmelerimiz dünya ile rekabet edilebilir ölçeğe taşınırken modern işletmecilik kuralları uygulanmaya başlanması uluslararası, finansman kuruluşlarıyla ilişkiler kurulması, yönetimde profesyonelleşme kavramları ile birlikte finansal okuryazarlık kavramı işletmelerin gündeminde ilk sıralara yerleşmiştir. Özellikle işletme sahipleri ve yöneticilerinin, şirketin mevcut durumunu, gelecekte ihtiyaçlarının tespitini, bilanço ve hesap tablolarından anlayabilecek, bu veriler doğrultusunda çözüm yolları bulabilecek bilgiye, birikime ve çözüm yeteneğine sahip olmalıdırlar.

Küçük işletme mali bilgileriyle büyük işletmeleri yürütmek, telafisi olmayan hatalara mutlak olarak sebebiyet verecektir. Bu konuda izlenmesi gereken yol ise hem işletme sahipleri hem de yöneticilerin bu yetkinliğe hızla sahip olmalarıdır. MÜSİAD Konya olarak bu konuda yapılacak olan her türlü eğitim çalışmalarına destek vermeye hazırız” dedi.

MÜSİAD Makine Sektör Kurulu Başkanı Faruk Kömürcü ise “Bir çok ülke, Endüstri 4.0 başta olmak üzere, teknolojinin itici güç olduğu süreçlere hızla adapte olmaya ve bu doğrultuda stratejiler belirlemeye başladı. Ülkeler, bir yandan teknolojik gelişmeleri yakından takip ederken, diğer yandan elindeki insan gücünü, bu yeni döneme göre geliştirme yoluna gitti. Türkiye’de gelecekte büyük hedefleri olan her ülke gibi, yönünü gelişime ve inovasyona çevirdi. Biliyoruz ki, Türkiye olarak elimizde bulundurduğumuz avantajları doğru şekilde değerlendirirsek, dünyada istediğimiz noktaya erişeceğimiz zamanlar uzak değil. Bizim ülke olarak avantajlarımızdan en önemlisi, genç nüfusumuz. Gençler sadece dinamik iş gücü olarak değil, teknolojiye yüksek uyum potansiyelleri dolayısıyla da bu çağda ülkelere önemli bir üstünlük sağlıyor” diye konuştu.

MÜSİAD Genel Başkan Vekili Mahmut Asmalı da “Konya, Türkiye’mizin hem kültürel hem de ticari anlamda en önemli illerin arasında yer almaktadır. İhracat anlamında performansına baktığımız zaman memnuniyet verici ama yeterli değildir. Konya’nın potansiyelinin bundan daha fazla olduğunu düşünüyorum. Dünyada teknolojinin geldiği aşama artık hiçbir sektörün kayıtsız kalamadığı bir noktadadır. Sanayi başta olmak üzere birçok alanda gelecek planlamaları teknolojinin itici gücünden faydalanarak yapılmaktadır. Bilgi teknolojilerindeki gelişmeye dikkat çekerken, bunları en doğru biçimde kullanacak nitelikli insan gücüne de öncelemeliyiz. İnsanımızın her alanda gelişimine yatırım yapmayı hiçbir koşulda ihmal etmemeliyiz. Çünkü bu bir bütündür” ifadelerine yer verdi.

AK Parti Konya Milletvekili Ömer Ünal ise, “Türkiye’mizin makine sektörü daha da gelişmelidir. Yerli ve milli savunma sanayimiz daha da yukarı çıkarılmalıdır. Dünya ölçeğinde söz sahibi olmalıyız ki dışa bağımlılığımız sona erdirmeliyiz” dedi.

Açılış konuşmaların ardından “Teknolojik Gelişimin ve Finansal Okuryazarlığın Firma Gelişimine Etkileri” konulu panele geçildi. Moderatörlüğünü MÜSİAD Makine Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ayhan Etyemez’in yaptığı panelde, TOBB Başkan Yardımcısı ve KTO Başkanı Selçuk Öztürk,

KTO-Karatay Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Okka, Selçuk Üniversitesi Bölgesel Gelişme Uygulama ve araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Tekin, İnfoma Teknoloji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ceran makine sektörünün sorunları, Teknolojik Gelişimin ve Finansal Okuryazarlığın Firma Gelişimine Etkileri konularında birer sunum yaptı.

Panelin ardından panelistlere ve sponsor firmalara plaketleri verildi. Programa AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, Milletvekilleri Muhammed Uğur Kaleli, Ömer Ünal, TOBB Başkan Yardımcısı ve KTO Başkanı Selçuk Öztürk, MÜSİAD Genel Başkan Vekili Mahmut Asmalı ile çok sayıda MÜSİAD ve Genç MÜSİAD üyesi katıldı. 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA