• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konyanın erkek kına gecesi; Çetnevir
17 Ocak 2010 Pazar 13:00

Konya'nın erkek kına gecesi; Çetnevir

Konya'da, evlenecek gencin düğünden bir gün önce düzenlediği geleneksel ''Çetnevir'' eğlencesi halen yaşatılıyor.
Murat Aslan -
Tarihi 9 bin yıl öncesine dayanan, Selçuklu'nun başkenti Konya'da, evlenecek gencin düğünden bir gün önce düzenlediği geleneksel ''Çetnevir'' eğlencesi halen yaşatılıyor.
     Dünyada insanoğlunun ilk yerleşime geçtiği, tarım yaptığı ve ilk sanat eserleri sayılan duvar resimlerini çizdiği Çatalhöyük'ün bulunduğu Konya'nın kültürü, 9 bin yıl öncesine dayanıyor.
     Selçuklu'ya da başkentlik yapmış Konya'da evlenecek gencin düğünden bir gün önce düzenlediği, arkadaşlarıyla birlikte doyasıya eğlendiği Çetnevir, geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan kentin önemli geleneklerinden biri...
     ''Erkek kına gecesi'' olarak da anılan Çetnevir'de, erkekler, tahta kaşıklarla oynayarak eğleniyor, geleneksel oyunlar sergileniyor. 
     
     -BEREKET SEMBOLÜ BUĞDAY -
    
     Canlı müzik eşliğindeki programın sonunda konuklara, Konya Ovası'nın ana ürünü olan ve bereketi simgeleyen buğdaydan yapılan afyonlu (haşhaş) bulgur aşı ve çeşit çeşit kuru yemişler ikram ediliyor.
     Bu eğlencelerde Konya kaşık havasını öğrenen ve başarıyla tüm figürleri sergileyebilen gençlere, düğün sahibi ve yakınları tarafından para takılıyor. Konya kaşık havasını iyi oynayan gençler, her Çetnevir'e özellikle davet ediliyor.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA