• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konyalı sanayicilerin çevre duyarlılığı
03 Mart 2010 Çarşamba 17:04

Konyalı sanayicilerin çevre duyarlılığı

Çevre ve Orman Bakanlığı ve Konya Sanayi Odası işbirliğiyle Sanayi ve Çevre konulu seminer düzenlendi.
Çevre ve Orman Bakanlığı ve Konya Sanayi Odası işbirliğiyle “Sanayi ve Çevre” konulu seminer düzenlendi. Programda, çevrenin herkesin ortak mirası olduğuna dikkat çekildi.
 Programın açılış konuşmasını yapan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya’da Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Konya Sanayi Odası’nın iyi bir diyalog içinde olduklarını, amaçlarının sanayicinin önündeki engelleri kaldırmak ve bunu yaparken de çevreye zarar vermemek olduğunu söyledi.
 Konya’nın bugün dünyanın önemli şehirlerinden biri olduğunun altını çizen Başkan Büyükhelvacıgil, “Üretimin olduğu yerde istihdam, istihdamın olduğu yerde huzur ve mutluluk vardır. Bu ortamın sürdürülebilir hale getirilmesi önemlidir” dedi.
“Ülkemizin Avrupa Birliği üyelik sürecinde sürekli güncellenen çevre mevzuatı, firmalarımızın zorlanacağı en önemli konuların başında gelmektedir” diyen Büyükhelvacıgil, daha sonra sözlerine şöyle devam etti: “Yeni düzenlemeler firmalarımızı daha da geniş önlemler almaya zorlamakta, firmalarımızdan istenen üretim tesislerinde fiziki düzenleme, beyannameler ve benzeri şartlar gün geçtikçe ağırlaşmaktadır. Son gelişmeleri paylaşmak ve firmaların sorumlulukları ile ilgili bilgi sahibi olmaları için düzenlediğimiz bu seminerde,  amacımız uygulayıcılar ile sorunları yaşayan sizleri bir araya getirerek, ortak çözümler aramamıza yardımcı olmaktır. “
 “ÇEVRE HEPİMİZİN ORTAK MİRASI”
Seminerde konuşan Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Yahşi, çevrenin herkesin ortak mirası olduğuna dikkat çekti ve katımcılara “Çevreye sahip çıkmaları” çağrısında bulundu.
 Yaşadığımız toplumun insanlara pek çok imkan sağlarken, çevreyi de tehdit ettiğini belirten Yahşi, “Çevreyi korumak devletin olduğu kadar, bireylerin de görevi. Herkes bulunduğu yerde, çevreye sahip çıkmalı. Örneğin, ellerimizi bir peçete ile kurulayacakken, üç peçeteyi birden kullanıyor, sularımızı gereksiz yere açıyoruz. Bizim bu davranışlarımız çevreyi bir şekilde etkiliyor” şeklinde konuştu.
 Yahşi, evsel atıklar, ambalaj atıkları, tehlikeli atıklar, piller ve akü atıkların çevreyi kirlettiklerini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu atıkların çevreye gelişigüzel bırakılmaması, iyi yönetilmesi gerekir. Aksi halde çevresel tehditler beraberinde gelir. Öte yandan çevre konusunda en önemli prensipler;  ‘en az atık çıkarma’ ve ‘mümkün olduğunca geri kazanım’dır.”
“SORUMLULUĞUN YANI SIRA FIRSATLAR DA VAR”
Çevre ve Orman Bakanlığı Hava Yönetimi Daire Başkanı Dr. Mustafa Şahin ise, katılımcılara “AB Çevre Faslı, İklim Değişikliği Çerçevesinde Sanayi” konulu sunum yaptı. Dr. Şahin, Avrupa Birliği fasılları içerisinde en önemli fasıllardan birinin Çevre Faslı olduğunu ve 21 Aralık 2009’da Türkiye ile ilgili Çevre Faslı’nın resmen açıldığını söyledi.
 AB’nin Çevre Faslı’nı açmak için, Türkiye’den Strateji Dokümanı Hazırlama ve Gümrük Birliği’nden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesini istediğini ifade eden Dr. Şahin, “Biz de AB’deki diğer ülkeler gibi, AB Çevre Müktesebatı’nın tümünü uyumlaştırmak ve uygulamak zorundayız. AB süreci içinde yükümlüklerin yanı sıra, sanayicilerimize daha verimli, daha temiz ve ihracatın artması gibi bazı fırsatlar da geldi. Mesela, atıkların bertaraf edilmesi konusunda yeni sektörler ortaya çıkacak” şeklinde konuştu.
 Dr. Şahin, ülkemizin büyük bir kısmının iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden en çok etkilenecek bölgeler arasında yer alan Akdeniz Havzası’nda olduğunu sözlerine ekledi.  

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA