• Konya13 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Konya'dan teğet geçen, geçmeyen!

04 Ocak 2011 14:40

Geçtiğimiz hafta, önceki yılda ekonomik performansı Konya’nın zirvesinde olan kuruluşların bir araya geldiği programda önemli ve etkileyici mesajlar vardı. İstanbul Sanayi Odası her yıl Türkiye’de ekonomik gücü en büyük olan bin işletmeyi belirliyor. Bu sıralama hem şehirlerin performansı için bir ölçü hem de sektörlerin gelişimi için önemli fikirler veriyor.

Konya’dan geçen yıl bu önemli sıralamaya 24 firma girdi. MÜSİAD Konya Şubesi de bu firmalardan kendi üyesi olanları Genel Başkan Ömer Cihat Vardan’ın katıldığı bir programla hem ödül verdi, hem de gün içinde bu 15 işletmeyi yerlerinde ziyaret etti.

Konya’da geçen yılın zirvesinde yer alan firma Konya Şeker oldu. Konya Şeker Türkiye genelinde 34. en büyük firma olurken 900 milyon (trilyon) liralık cirosuyla da dikkat çekti.

MÜSİAD üyesi firmaların en başında Helvacızade AŞ geliyor. Geçen yıl 150 trilyon liralık ciro yapan Helvacızade ailesi, MÜSİAD Başkanı’na da her zamanki misafirperverliği gösterdiler. İkramları da kabak çekirdeği yağı, ceviz yağı ve diğer organik yağlardı.

Başka bir aile şirketi olan Hekimoğlu Un bu yıl ilk 500’de yer aldı. Aynı şekilde Akova Süt çok başarılı bir yılı geride bırakarak tam.500. oldu.  Ova Süt pazarlama ve satış stratejileri ile bu yılı daha yukarıda tamamlayacak performans gösteriyor.

Kombassan Grubu’nun beş şirketle ikinci 500’de yer alması grubunun sağlam hedefler belirlemesi ve sevenlerine güven vermesi anlamında çok önemli bir başarı. Kombassan Kağıt, Muratlı Karton, Kompen, Divapan, Komgıda, grubun farklı sektörlerde yükselen yıldızları. Özellikle Komgıda (Golda) ve Kompen’i daha dikkatli izlemek gerek.

Gündüz bu başarılı firmaları ziyaret eden Ömer Cihat Vardan’ın Konya Sanayisinden oldukça etkilendiği açıktı. Özellikle Aydınlar, Zade, Bürotime, Kompen, Atiker, Selva, Safa Tarım, Ova, Enka gibi kurumsal anlamda ve teknolojik olarak üst düzey tesisler İstanbul’da bile az bulunur yatırımlar.

Konya’yı sadece turizm potansiyeli anlamında düşünmemek gerek. Bu sanayi tesislerinin de bir şekilde Konya’ya gelen nitelikli ziyaretçilere tanıtılması gerekir. İnanın özellikle bazı tesisleri gören kimsenin Konya için bakış açısı kesinlikle değişecektir. Çünkü bu saydığımız firmaları ilk kez görenlerin tepkisi hep hayret verici oluyor. Artık Konya turizm havzasına 2 ve 3. Organize Sanayi’ni de eklemek gerek.

Başkan Vardan hızlı bir ziyaret programıyla Konya’nın bu yüz akı firmaları ve Konya’nın sanayi performansını daha net görmüş oldu. Akşamki ödül törenindeki konuşması da bu güven üzerine kuruluydu. Türkiye’nin atlayacağı eşik bu başarılı işadamları ile olacaktı. Teknoloji ve insana yatırım noktasında da zaten bu firmalar Türkiye ortalamasının çok üstündeler. Geriye bu başarı çıtasını daha yükseklere taşımak kalıyor.

Bir taraftan baktığımızda Konya’da bu sıralamaya giren şirket sayısı ve ekonomik olarak toplam güç, Türkiye’de Konya ile birlikte anılan gelişmekte olan diğer illerin gerisinde. Ancak bu sıralamayı doğru yorumlamak için bir konuya dikkat çekmek lazım. Konya’daki sektör çeşitliliği başka hiçbir şehirde yok. Bu sıralamaya giren firmalardan, gıda da ( un, yağ, şeker, makarna, bakliyat, süt ürünleri olmak üzere, Zade, Selva Golda, Hekimoğlu,Ova, Enka), kağıtçılık, yakıt tankı üretimi, PVC, büro mobilyası, oto yedek parça, Tarım endüstrisi, Traktör üretimi (TÜMOSAN)  gibi oldukça zengin sayılabilecek bir çeşitlilik var.

Kriz zamanlarında Konya’nın ayakta kalmasının en önemli etkenlerinden biri de bu çeşitlilik. Diğeri de ihracatta sadece tek bir pazara bağımlı olmamak. Hem sektörel hem de pazar anlamındaki çeşitlilik Konya’ya ekstra dinamizm veriyor. Aslında bu çeşitliliği ekonomik güç olarak ta artırabilsek hiç sorun kalmayacak.

O gece ödül töreninde MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz’ın 2023 Türkiye’sine Konya 10 milyar dolar ihracat ile katkı sağlamalı derken kastı buydu. Tıpkı Konya Valisi A.Nezih Doğan’ın Konya, Dünya ekonomisine sadece on binde 16’lık bir katkı sağlıyor. Bu çok daha yukarılara çıkmalı derken ki kastı gibi.

 

 

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA