• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konyadan Mutlu insanlar ülkesine ihracat
23 Ağustos 2010 Pazartesi 11:36

Konya'dan 'Mutlu insanlar ülkesi'ne ihracat

Konya, Batı Afrikada küçük bir ülke olan ve kendi dillerinde Mutlu İnsanlar Ülkesi anlamına gelen Burkina Fasoya ihracat yapıyor.

Anadolu’nun parlayan yıldızlarından olan ve 164 farklı ülkeye ihracat yapan Konya’nın, ihracat yaptığı ilginç ülkeler bununla da sınırlı kalmıyor.  Konyalı sanayici ve işadamları; pek çok insanın haritada yerini bulmakta zorlanacağı; Oman, Brunei, Eritre, Maritus, Gabon, Nepal, Benin, Trinidad, Angola, Rwanda, Djboutı gibi ülkelere ihracat yapmayı başarıyor.

Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konyalı sanayicilerin bu başarısının altındaki sırrın “Girişimcilik” olduğunu söyledi. Konya’nın, Türkiye’nin 80 değişik alt sektörde üretim yapmayı başaran nadide şehirlerinden biri olduğunun altını çizen Başkan Büyükhelvacıgil, “Konya sanayisinin üretken, girişimci, yeniliklere açık iş kültürüyle, önümüzdeki dönemlerde Türkiye’nin ihracatından aldığı pay artacaktır. Dolaylı ihracatlı birlikte yıllık yaklaşık 1,5 milyar dolar ihracat yapan Konya’nın, 2010 yılının Ocak-Temmuz döneminde Afrika ülkelerine ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 9 artarken, Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracat ise yüzde 81 artmıştır” dedi.

 Konya’nın başarılı performansı

 Başkan Büyükhelvacıgil, dünyada yaşanan finansal krizin Konya’yı da etkilediğini, ancak Konya’nın 80 değişik alt sektörde üretim yapmasının, Ortadoğu ve Afrika gibi yeni pazarlara odaklanmasının riskleri dağıttığını ve böylece şehrin krizde başarılı bir performans sergilediğini söyledi. Nitekim; 2009 yılında İSO tarafından belirlenen, İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında Konya’dan 8 firma yer aldı. Başkan Büyükhelvacıgil’e göre, Konya’nın potansiyeli yakalamış olduğu başarıdan çok daha yüksek.

 “Konyalı sanayici üretir, dünya tüketir”

 Konyalı sanayicilerin imkan verilmesi halinde, metaya can vermenin dışında her şeyi yapabilecek bilgi, tecrübe ve alt yapıya sahip olduğunun altını çizen Başkan Büyükhelvacıgil, Konya Sanayisiyle ilgili şu bilgileri verdi: “164 ülkeye ihracat yapan Konya, Türkiye ihracat sıralamasında iller arasında 16. Sırada yer almaktadır. Sanayi Mamulleri, Konya ihracatında lider konumdadır. Sanayi Mamulleri arasında ise en fazla Makine ve Aksamları ile Taşıt Araçları ve Yan Sanayi ihraç edilmektedir. Konya’da sanayinin büyümesine ve gelişmesine öncülük eden

Konya Organize Sanayi Bölgesi (KOSB)’nde ise 2007  yılında 275 firma faaliyet gösterirken, bu sayı 2008 yılında 296, 2009  yılında 312, 2010 yılında ise 317’ye yükselmiştir. 2008 yılında 15 bin kişinin istihdam edildiği KOSB’de, bugün itibariyle 16 bin 500 kişi istihdam edilmektedir. Genişleme Bölgeleri ile birlikte 25 milyon metrekareye ulaşan KOSB’de, yatırımcılarımıza arsa tahsisinden elektriğe, doğalgazdan suya pek çok cazip imkanlar sunulmaktadır. Yerli ve yabancı yatırımcıları bölgemizde yatırıma davet ediyoruz”

 

 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA