• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konyadan kırsal kalkınma hamlesi
07 Nisan 2010 Çarşamba 16:03

Konya'dan kırsal kalkınma hamlesi

Organik tarımda önemli bir çığır açan Meram Ziraat Odası, resmi kurum ve üniversite ile başlattığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi.
Organik tarımda önemli bir çığır açan Meram Ziraat Odası, resmi kurum ve üniversite ile başlattığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Evliyatekke ve Güneydere köylerinde başlayan organik tarım çalışmasının ardından şimdi de Hatunsaray kasabasında bir organik ürün işleme paketleme tesisi kazandırıyor.
 
Tesis hayata geçtiğinde yılda 15 bin ton organik ürün ve tıbbi endemik ürün işleme kapasitesine sahip olacak. Bu yıl içerisinde hizmete girecek,500 bin TL’lik ilk tesis bölgeye önemli bir ivme kazandıracak.  Yapılacak tesis hakkında bilgi veren Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, Kırsal kalkınmanın Konya’dan başladığını belirterek “Konya verimli topraklara sahip olmasına rağmen bugüne kadar yapılan çalışmalarda tarıma yeterince önem verilmemiş. Çiftçiler tam anlamıyla gelişen teknoloji ve alternatif ürünlerden faydalanma imkânı bulamadığından, yıllarca buğday ve arpa ekmek suretiyle bugünlere gelmiştir. Biz oda olarak göreve başladıktan sonra ilk işimiz çiftçilerimizin eğitimi ile birlikte uygulamalı üretime önem verdik. Avrupa hibelerinden nasıl yararlanabiliriz diye çalışma yaptık. 2008 yılında başladığımız programla ilk olarak Evliyatekke ve Güneydere köylerinde organik patates üretimi çalışmasını başlattık. Şimdi de Hatunsaray bölgemizde Organik tıbbi ve Aromatik bitki çayları, bitki suları ve yağlarının üretimi, Organik Tahıl, yaş-kuru meyve ve sebze üretimi, organik hayvancılık(Et, Süt, Yumurta)üretimi, Organik meyve suyu işlemesi ve Organik üretimin Doğal döngü içerisinde Eko Turizmin yapılabilmesi için bir çalışma başlattık. Bu çalışma neticesinde organik ürün işleme paketleme tesisi kurmak için gerekli altyapı ve projeler nisan ayı içerisinde bitirilerek, önümüzdeki günlerde ilk tesisimizin temelini atacağız’ dedi.
 
Türkiye sahip olduğu potansiyeli değerlendirdiği taktirde dünyada organik ürün pazarının yüzde 10’na tek başına sahip olabileceğinin altını çizen Başkan Ataiyibiner, “Ülkelerin organik tarım alanlarının toplam tarım alanlara göre değerlendirdiğimizde Türkiye son sıralarda. Verimli topraklarımız olmasına rağmen Türkiye imkânlarını değerlendirmediği için maalesef bugün organik tarım üretimimiz 0.14 yani en son sıralardayız. Organik tarım pazarının 40 bin euro üzerine çıkması organik tarımın önemini ortaya koymaktadır. Bu sebeple organik tarıma Konya olarak meram ziraat odası olarak gereken önemi veriyoruz” şeklinde ifade etti.
 
Avrupa ülkelerinin de organik üretime önem verdiğinin altını çizen Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, “Organik Tarım, üretiminde Kimyasal girdi ve ilaç kullanmaksızın, Yönetmelikler çerçevesinde izin verilen girdileri ile yapılan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrolü ve sertifikalı tarımsal üretim sistemidir. Bu nedenle Toprak, su kaynakları ile havayı kirletmeden; çevre, bitki, hava ve insan sağlığını azami ölçüde korumaktadır. Organik üretim, bozulan Ekolojik dengenin yeniden tesisi, sürdürülebilir tarım, toprağın yaşatılması, flora ve faunanın korunması, sağlıklı gıdanın üretimi gibi faaliyetlerin temelini oluşturmaktadır. Bu kaçınılmaz gerçekleri göz önüne alarak Konya’daki üreticilerimizle birlikte alternatif ürün seçenekleriyle, organik tarım sistemi hayata geçirerek elde edilen ürünleri en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz” dedi.
 
Projenin maddi olarak 10.000 aileye yeni bir gelir alanı oluşturması yanında hem çevre problemlerini hem de insan sağlığı bakımından sosyal bir proje olduğuna vurgu yapan

Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, “kuracağımız tesise;

-Tibbi bitki,bitki suları ve aromatik yağ işleme ünitesi

-Meyve Suyu işleme Bölümü

-Kuru meyve –sebze işleme Paketleme

-Hububat, Bakliyat ,Un işleme ve Paketleme Bölümü

-Süt ve Süt Ürünleri işleme Bölümü

-Et işleme Bölümü

-Bal Paketleme Bölümü
 
Yer alacak. Proje çalışması başlayıp 2012 Kasım ayına kadar tamamlanacak.

Proje maddi olarak 10.000 aileye yeni bir gelir alanı oluşturması yanında, hem çevre problemlerini hem de insan saglıgını düşündüğümüzde de sosyal bir proje olacak” şeklinde ifade etti.

 

 

YORUMLAR
tebrikler...
mehmet BÜYÜKPİŞİRİCİ
ülke ekonomisi ve konya için atılmış güzel bir adım yeni oluşum ve düşüncelerıyle takdir etmekteyim. sayın başkanımızın tebrik eder çalışmalarında başarılar diliyorum
88.252.231.163
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA